JP Morgan: Θετικές συστάσεις σε ελληνικές μετοχές και ομόλογα το 2024
Τι προτείνει στους πελάτες του ο επενδυτικός οίκος για τα ελληνικά ομόλογα. Πού βασίζει τη θετική στάση του απέναντι στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Οι συστάσεις overweight.
Η JP Morgan μετά τη σύσταση overweight στην ετήσια στρατηγική για τις μετοχές αναφορικά με την περιοχή της Κεντρικής και Νότιας Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (CEEMEA) προτείνει και συστάσεις overweight στα ελληνικά ομόλογα έναντι των ιταλικών δεκαετών ομολόγων.
Αναφορικά με τα ελληνικά δεκαετή ομόλογα αλλά και την Ευρωζώνη, προβλέπει ότι οι αποδόσεις των 10ετών γερμανικών ομολόγων θα κινηθούν σταδιακά σε χαμηλότερα επίπεδα προς το 2% στο τέλος του 2024 και περίπου 0,5% χαμηλότερα από ό,τι προβλέπουν τα προθεσμιακά συμβόλαια μελλοντικών αποδόσεων.
Ο οίκος προτείνει σύσταση overweight στην Ελλάδα έναντι της Ιταλίας και προβλέπει το spread Ιταλίας-Γερμανίας στις 170 μ.β. μέχρι τα μέσα του 2024 και 200 μ.β. έως το τέλος του 2024, άρα το ελληνικό spread αρκετά χαμηλότερα από της Ιταλίας. Τη δεδομένη στιγμή, το spread Ελλάδας και Ιταλίας στα δεκαετή ομόλογα ανέρχεται σε -66 μ.β. και με τα γερμανικά δεκαετή σε μόλις 113 μονάδες βάσης.
Η JP Morgan εκτιμά ότι το καλοκαίρι της επόμενης χρονιάς τα περιθώρια (spreads) εντός της Ευρωζώνης και ειδικά των περιφερειακών χωρών θα υποστούν μέτριες πιέσεις, παρά το υποστηρικτικό περιβάλλον. Η αγορά θα αρχίσει να λαμβάνει υπόψη της την αποδυνάμωση των επαναγορών από το πρόγραμμα για την πανδημία PEPP. Η JPM προβλέπει το spread Γαλλίας-Γερμανίας σε 45 μ.β. έως τα μέσα του 2024 και 50 μ.β. έως το τέλος του 2024.
Οι συστάσεις της στην Ευρωζώνη είναι:
- Βέλγιο οverweight έναντι της Γαλλίας έως τις αρχές του 2024,
- Πορτογαλία underweight έναντι της Ισπανίας,
- Αυστρία overweight έναντι της Γαλλίας,
- Ελλάδα οverweight έναντι της Ιταλίας,
- Μετριοπαθής θέση overweight στην Ιρλανδία έναντι Γαλλίας.
«Διατηρούμε μια στρατηγική στάση overweight, ιδίως κατά το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους, καθώς η αγορά αναπροσαρμόζει τις τιμές όσον αφορά τις προσδοκίες χαλάρωσης της ΕΚΤ. Προτιμούμε να εκφράζουμε τη στρατηγική της θετικής μας στάσης στα πιο μακροπρόθεσμα ομόλογα στις αρχές του 2024 και στη συνέχεια να μετακινήσουμε την έκθεσή μας στα πιο βραχυπρόθεσμα ομόλογα, καθώς πλησιάζουμε στην έναρξη του κύκλου χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Αναμένουμε ότι τα spreads εντός της Ευρωζώνης θα περιοριστούν σταδιακά το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους. Πίσω από αυτή την κίνηση "κρύβεται" η προσδοκία της χαλάρωσης των χρηματοπιστωτικών συνθηκών, καθώς η ΕΚΤ πλησιάζει την έναρξη του κύκλου περικοπών, τον περιορισμένο πολιτικό κίνδυνο στην Ευρωζώνη, τον ιδιωτικό τομέα να συνεχίσει να απορροφά την προσφορά των ομολόγων, καθώς και τη βελτίωση της προσαρμοσμένης στον κίνδυνο απόδοσης», καταλήγει η J.P. Morgan.
Για τις μετοχές, η θετική σύσταση για την Ελλάδα προέρχεται πρωτίστως από το γεγονός ότι η τράπεζα θεωρεί τη χώρα μας ως «υποτιμημένο περιουσιακό στοιχείο», με τα κέρδη ανά μετοχή να μπορούν εύκολα να ξεπεράσουν τις χαμηλές προσδοκίες του consensus των αναλυτών.
Η επιλογή της Ελλάδας για την περιοχή του ενδιαφέροντός μας είναι σημαντική και συνοδεύεται με την επιλογή της Alpha Bank, αναφέρει.