«Φθηνότερο» το Χρηματιστήριο σε σχέση με το 2019
Τα πέντε στοιχεία που δείχνουν ότι η εγχώρια αγορά δεν είναι... ακριβότερη, παρά την άνοδο κατά 110% από το 2018. Πώς έχουν κινηθεί εταιρικά κέρδη και μερίσματα.
Το τέλος του 2023 βρήκε το Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου της Αθήνας να κλείνει στις 1.293 μονάδες, δηλαδή ενισχυμένο κατά 39% σε σύγκριση με την αρχή της χρονιάς.
Το ΧΑ ωστόσο δεν έχει αποφέρει κέρδη μόνο στους επενδυτές του 2023, αλλά και σε εκείνους των τελευταίων πέντε ετών. Έτσι, ο Γενικός Δείκτης σε σχέση με τις 613,3 μονάδες της 31ης/12/2018 έχει κερδίσει 110,8%, χωρίς σε αυτό το ποσοστό να συνυπολογίζονται τα -πολύ σημαντικά- ενδιάμεσα μερίσματα που διανεμήθηκαν.
Όλα αυτά όμως ανήκουν στο παρελθόν και το ζητούμενο αυτή την περίοδο είναι η σωστή πρόβλεψη για τη μελλοντική πορεία του Γενικού Δείκτη, με τους περισσότερους να αισιοδοξούν για την ανοδική του πορεία και τους υπόλοιπους να θεωρούν πως οι τιμές των ελληνικών μετοχών έχουν καταστεί, σε γενικές γραμμές, ακριβές.
Προφανώς κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια το μέλλον -ιδίως σε περιόδους αυξημένης αβεβαιότητας όπως η τρέχουσα- ούτε και πιστεύει ότι το σύνολο των εισηγμένων μετοχών μέσα στην επόμενη χρονιά θα κινηθεί προς την ίδια κατεύθυνση (επιβάλλεται η προσεκτική επιλογή τίτλων με τη μέθοδο του stock picking).
Ωστόσο, το Euro2day.gr προσπάθησε μέσα από τη χρήση μιας σειράς δεικτών και στοιχείων να συγκρίνει το πόσο «υποτιμημένο» ή «υπερτιμημένο» είναι σήμερα κατά μέσο όρο το ΧΑ σε σύγκριση με την προηγούμενη πενταετία και ειδικότερα με το τέλος του έτους 2018. Συγκεκριμένα:
Πρώτον, από το τέλος του 2018 έως και το τέλος του 2023 ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ έχει καταγράψει άνοδο 110,8%.
Δεύτερον, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα τα εταιρικά κέρδη (των τραπεζών συμπεριλαμβανομένων) έχουν σημειώσει μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο, οπότε το μέσο P/E των μετοχών έχει υποχωρήσει. Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία του παρατιθέμενου πίνακα (πηγή ΕΧΑΕ) στον οποίον αναγράφονται τα σύνολα των κερδών του πρώτου εξαμήνου του συνόλου των εισηγμένων εταιρειών από το 2018 έως και το 2023. Η αύξηση που έχει σημειωθεί διαμορφώθηκε στο 875%.
Τρίτον, οι συνολικές χρηματικές διανομές κατά την πενταετία 2018-2023 αυξήθηκαν ποσοστιαία (κατά 130%) περισσότερο από την άνοδο των τιμών των μετοχών, οπότε διογκώθηκε και η μέση μερισματική απόδοση στο ΧΑ. Ειδικότερα (βλέπε στοιχεία παρατιθέμενου πίνακα) ενώ οι χρηματικές διανομές του 2018 είχαν διαμορφωθεί στο 1,3 δισ. ευρώ, αυτές του 2023 προσέγγισαν τα τρία δισ. ευρώ, ενώ οι προοπτικές για το 2024 αναφέρονται σε μια επίδοση που θα κυμανθεί ή θα ξεπεράσει τα 3,5 δισ. ευρώ (προσθήκη μετά από πολλά χρόνια των συστημικών τραπεζών και ΔΕΗ, συν αυξημένο προβλεπόμενο μέρισμα από την Hellenic Energy, κ.λπ.).
Τέταρτον, το yield των ελληνικών κρατικών τίτλων είναι σήμερα χαμηλότερο σε σχέση με πέντε χρόνια πριν, ενώ παράλληλα μέσα στο 2024 προβλέπεται η αποκλιμάκωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Συγκεκριμένα, ενώ στις μέρες μας το yield των δεκαετών κρατικών μας ομολόγων προσεγγίζει το επίπεδο του 3%, στις 29 Ιανουαρίου του 2019 το Ελληνικό Δημόσιο είχε εκδώσει πενταετούς διάρκειας ομόλογο, αντλώντας 2,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 3,6%.
Πέμπτο, το ΑΕΠ της χώρας (όπως προκύπτει και από τα στοιχεία του παρατιθέμενου πίνακα) είναι σήμερα σαφώς αυξημένο σε σύγκριση με το αντίστοιχο της προηγούμενης πενταετίας, με τις προοπτικές για το 2024 να είναι περαιτέρω ανοδικές. Να σημειωθεί επίσης ότι η Ελλάδα στα τέλη του 2018 δεν διέθετε την επενδυτική βαθμίδα, όπως σήμερα.