Μινέρβα-Fieratex: Μετοχικό ράλι με τον κλάδο σε βαθιά κρίση

Βίαιη ανοδική αντίδραση για τις μετοχές των δύο εισηγμένων παρά τα πολλά «μαύρα σύννεφα» που συγκεντρώθηκαν πάνω από τον κλάδο. Οι εκτιμήσεις για ζημιογόνα αποτελέσματα και οι προσδοκίες.

Μινέρβα-Fieratex: Μετοχικό ράλι με τον κλάδο σε βαθιά κρίση

«Αν το 2022 ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά, η περυσινή οικονομική χρήση εξελίχθηκε σε μια από τις χειρότερες στην ιστορία της κλωστοϋφαντουργίας και της ένδυσης. Βιώνοντας μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, μας προκαλεί μεγάλη εντύπωση να ακούμε για μετοχικά ράλι στον κλάδο».

Με αυτό τον τρόπο σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς το διήμερο ράλι στη μετοχή της Μινέρβα και την αντίστοιχη κίνηση που σημείωσε χθες ο τίτλος της Fieratex.

Συγκεκριμένα, η Μινέρβα μέσα στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις εκτινάχθηκε από το 0,53 στο 0,82 ευρώ (+54,7%) και η Fieratex κατά τις τελευταίες τρεις από το 0,357 στο 0,491 ευρώ (+37,5%).

Όσο για τους επενδυτές, αναρωτιούνται από την πλευρά τους, τι μπορεί να συμβαίνει με τις δύο αυτές μετοχές που ξύπνησαν από τον πολυετή λήθαργο στον οποίο είχαν περιπέσει, με μόνα δεδομένα ότι η οικογένεια Ανεζουλάκη (βασικός μέτοχος της Fieratex) κατέχει εδώ και δεκαετίες μειοψηφική θέση στη Μινέρβα (οικογένεια Λαδένη), την οποία μάλιστα ενίσχυσε πρόσφατα.

«Μιλάμε για μια πρωτόγνωρη κατάσταση στον κλάδο, καθώς η ευρωπαϊκή ζήτηση έχει μειωθεί κατακόρυφα, ξεκινώντας από τους πρώτους μήνες του 2022 και φτάνοντας έως σήμερα. Φαίνεται πως ο πληθωρισμός έστρεψε τις δαπάνες των νοικοκυριών από τα ρούχα στη θέρμανση και στα τρόφιμα», σημειώνει γνωστός παράγοντας της αγοράς, συμπληρώνοντας: «Οι όγκοι των πωλήσεων είναι σαφώς μειωμένοι. Τα περισσότερα κλωστήρια υποαπασχολούνται και αυτή την περίοδο είναι υπεραποθεματοποιημένα. Τα εκκοκκιστήρια έχουν ακόμη στις αποθήκες τους βαμβάκι παραγωγής 2022, με τη ζήτηση να διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα και συχνά να αφορά τις ανάγκες λίγων μηνών, όταν κατά το παρελθόν οι νηματουργίες αγόραζαν πρώτη ύλη για τους επόμενους έξι με δώδεκα μήνες. Αυτά δεν συμβαίνουν μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό. Όσο για την ένδυση, με βάση τα στοιχεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πλεκτικής και Έτοιμου Ενδύματος, στο πρώτο δεκάμηνο του 2023 ο δείκτης παραγωγής υποχώρησε κατά 10,7% και των εξαγωγών κατά 22%».

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, όλα δείχνουν ότι θα καταγράψει ζημία για τη χρήση του 2023 το σύνολο των εισηγμένων εταιρειών του κλάδου (πιθανότατα εκτός της ΕΛΒΕ), όπως άλλωστε έχει διαφανεί και από τα αποτελέσματα του πρώτου περυσινού εξαμήνου (π.χ. Μινέρβα -206 χιλ. και Fieratex -1,65 εκατ. ευρώ με αρνητικό EBITDA -1,3 εκατ. ευρώ).

Ενδεικτικό στοιχείο της όλης κατάστασης είναι ότι η ιταλική Olcese Ferrari, που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εξαγορά του ενεργητικού των Κλωστηρίων Θράκης (από την Alpha Βank), συνεχίζει μεν να παρακολουθεί την υπόθεση, ωστόσο φαίνεται πως τηρεί στάση αναμονής εν μέσω της τρέχουσας πρωτόγνωρης κρίσης.

Καμιά ουσιαστική πρόοδος δεν έχει υπάρξει επίσης και στην περίπτωση της εισηγμένης νηματουργίας Βαρβαρέσος, παρά το γεγονός ότι κατά καιρούς (και μέσα στο 2023) όλο και κάποιος ενδιαφερόμενος από το εξωτερικό είχε επιδείξει αγοραστικό ενδιαφέρον. Η Βαρβαρέσος μπορεί μεν να έχει πολύ υψηλές ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις (προς ΔΕΗ και τράπεζες), ωστόσο αφενός αναμένεται να υπάρξει μεγάλο «κούρεμα» σε αυτές και αφετέρου η εταιρεία διαθέτει ιδιαίτερα σύγχρονο εξοπλισμό για την παραγωγή νημάτων υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Πάντως, οι ελπίδες ανάκαμψης του κλάδου μεταφέρονται στη φετινή χρονιά (μετά το πρώτο τρίμηνο) και βασίζονται σε παράγοντες όπως το μειωμένο ενεργειακό κόστος, η χαμηλότερη τιμή πρώτης ύλης (βαμβάκι), το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι δεν έχουν αγοράσει ρούχα για δύο ολόκληρα χρόνια, καθώς και σε κάποιες κινήσεις marketing του ελληνικού κλάδου (π.χ. κίνηση «European Cotton»).

Από τις δύο εταιρείες που απασχολούν τις τελευταίες ημέρες την επενδυτική κοινότητα, λόγω του ράλι των μετοχών τους, η Μινέρβα επηρεάζεται σχετικά λιγότερο από τη γενικότερη κρίση στον κλάδο (το μεγαλύτερο ποσοστό των πωλήσεών της απευθύνεται στην εγχώρια αγορά), σε αντίθεση με τη Fieratex που είναι κατά βάση εξαγωγική και που καλείται πλέον να αντιμετωπίσει και αυξημένο κόστος χρηματοδότησης, λόγω της πορείας των επιτοκίων.

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video