Πειραιώς: Κλείδωσε η διάθεση του 27%, μεγάλη η υπερκάλυψη
(upd) Σε λίγα λεπτά της ώρας καλύφθηκε το σύνολο των προς διάθεση τίτλων. Προς 10 φορές κάλυψη οδεύει το placement. Ποιοι μεγάλοι οίκοι έχουν επιδείξει ισχυρό ενδιαφέρον. Το premarketing και η στάση Πόλσον.
Στα 3 δισ. ευρώ καταγράφηκε η έμπρακτη ζήτηση για το placement της Tράπεζας Πειραιώς, πριν καν ανοίξει το βιβλίο προσφορών, γεγονός που καταδεικνύει την επιτυχία του εγχειρήματος. Εξ αυτού του λόγου σε λίγα μόλις λεπτά καλύφθηκε τέσσερις φορές η προσφορά και εκτιμάται ότι η τριήμερη διαδικασία θα ολοκληρωθεί με κάλυψη κατά 10 φορές. Το τέλος της πρώτης ημέρας, η υπερκάλυψη έφτασε τις έξι φορές.
Ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr ανέφεραν από το πρωί ότι θα πωληθεί το σύνολο των μετοχών, ήτοι το 27% που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), και το εύρος μεταξύ 22% και 27% καταγράφεται για τυπικούς λόγους.
Προς επίρρωση των παραπάνω, πηγές του ΤΧΣ δήλωσαν το μεσημέρι ότι η ισχυρή ζήτηση οδήγησε σε άμεση ανταπόκριση του Ταμείου, που με έκτακτη συνεδρίαση πριν λίγη ώρα αποφάσισε να διαθέσει το σύνολο της συμμετοχής του στην Τράπεζα Πειραιώς, δηλαδή το 27%, αντί για το 22% με το οποίο άνοιξε σήμερα η Δημόσια Προσφορά, κάτι που επιβεβαιώθηκε στη συνέχεια και με επίσημη ανακοίνωση του Ταμείου για αύξηση των προσφερόμενων μετοχών από 275.080.789 σε 337.599.150.
Αναμένεται συνεπώς η παράλληλη διαδικασία του book building να ολοκληρωθεί με μεγάλη υπερκάλυψη από τους επενδυτές, σηματοδοτώντας την συνεχώς ανανεούμενη εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών στην ελληνική οικονομία και στις επιχειρήσεις της και δη των τραπεζών, τονίζει το Ταμείο.
Η πώληση του 27% υπαγορεύθηκε, με βάση τις ίδιες πηγές, από την ισχυρή ζήτηση που καταγράφεται από την πλευρά ισχυρών ξένων επενδυτών, οι οποίοι φέρονται διατεθειμένοι να τοποθετήσουν σημαντικά κεφάλαια στην τράπεζα.
Με την πώληση του 27% των μετοχών, το χαρτοφυλάκιο του ΤΧΣ συρρικνώνεται σε σημαντικό βαθμό και σύμφωνα με τις πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει δώσει εντολή προς το Ταμείο να «τελειώνει» άμεσα μέχρι το τέλος του καλοκαιριού (σ.σ. ίσως και νωρίτερα) και με το ποσοστό που κατέχει στην Εθνική Τράπεζα, με στόχο να περιοριστεί σε μονοψήφιο αριθμό.
Χρονοδιάγραμμα
Το βιβλίο προσφορών για τους ξένους επενδυτές άνοιξε το πρωί και το placement θα ολοκληρωθεί το απόγευμα της 6ης Μαρτίου. Η ισχυρή ζήτηση (από τη διαδικασία του premarketing) δεν αφήνει αμφιβολίες για την επιτυχία του εγχειρήματος και οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι τα κεφάλαια που θα συγκεντρωθούν θα είναι πολλαπλάσια.
Το εύρος διάθεσης των μετοχών ορίσθηκε μεταξύ 3,70 και 4 ευρώ, με τη ζήτηση να δείχνει ότι δεν αποκλείεται να επιτευχθεί χαμηλό discount (σ.σ. την Παρασκευή η μετοχή έκλεισε στα 3,98 ευρώ).
Στο premarketing, ενδιαφέρον έχουν επιδείξει ισχυρά, διεθνούς εμβέλειας ξένα funds όπως η Fidelity, το Wellington, το Capital κ.ά.
Σε ό,τι αφορά τον μεγαλομέτοχο της Τράπεζας Πειραιώς, το Family Office του Αμερικανού επενδυτή Τζον Πόλσον, που κατέχει ποσοστό λίγο παραπάνω από το 18%, οι πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν πως δεν αναμένεται να προχωρήσει σε μείωση του ποσοστού του.
Το 3,3% της Πειραιώς σε Έλληνες επενδυτές
Από τις αρχικά προσφερόμενες μετοχές (σ.σ. το 22%), έως 41.262.118 τεμάχια θα διατεθούν μέσω δημόσιας προσφοράς στο εγχώριο επενδυτικό κοινό (σ.σ. το 15% του αρχικού βιβλίου ή το 3,3% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας). Τουλάχιστον 233.818.671 μετοχές επιδιώκεται να διατεθούν μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης και της διαδικασίας του accelerated book building σε διεθνείς επενδυτές.
Από τις έως 41.262.118 μετοχές του ελληνικού βιβλίου, τουλάχιστον το 30% θα κατανεμηθεί για την ικανοποίηση αιτήσεων ιδιωτών επενδυτών και έως 70% σε ειδικούς επενδυτές. Αν δεν καλυφθεί η προσφορά από τη ζήτηση, τυχόν αδιάθετες μεταφέρονται στο ξένο βιβλίο.
Ως σύμβουλος για τη δημόσια προσφορά λειτουργεί η Euroxx, ενώ από κοινού με την Tράπεζα Πειραιώς ενεργούν ως συντονιστές κύριοι ανάδοχοι της δημόσιας προσφοράς.
Οπως επισημαίνουν πηγές του ΤΧΣ, «η πώληση του πακέτου μετοχών 27% της Τράπεζας Πειραιώς μέσω Δημόσιας Προσφοράς, είναι η τέταρτη διαδοχική πράξη από-επένδυσης του ΤΧΣ από τις συστημικές τράπεζες και η δεύτερη μέσω δημόσιας προσφοράς μετά την ιδιαίτερα πετυχημένη δημόσια προσφορά της Εθνικής Τράπεζας που προηγήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο. Θυμίζουμε ότι το 2023, μέσα σε διάστημα μικρότερο των έξι μηνών, πράγμα που δεν έχει προηγούμενο διεθνώς, και αξιοποιώντας το διεθνές momentum υπέρ της ελληνικής οικονομίας και την ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας, η διοίκηση του Ταμείου πέτυχε ένα σερί από-επενδύσεων (Eurobank, Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα) που έφερε στο δημόσιο ταμείο περίπου 1,45 δις Ευρώ και «άνοιξε» την όρεξη των διεθνών επενδυτών για τοποθετήσεις στην ελληνική αγορά».