Xρηματιστήριο: Τι αλλάζει για τον κλάδο πληροφορικής η εξαγορά της Entersoft
Τα μηνύματα που στέλνει η αποτίμηση με βάση την οποία γίνεται η εξαγορά. Ποια ερωτήματα δημιουργεί για τη δυναμική που διαμορφώνεται στις μετοχές των υπόλοιπων εταιρειών του κλάδου.
Η εξαγορά του 53,73% της Entersoft και η επακόλουθη δημόσια πρόταση προς 8 ευρώ ανά μετοχή σημαίνει ότι η εισηγμένη εταιρεία αποτιμάται στα 240 εκατ. ευρώ.
Στην πράξη, το fund ενός πολύ γνωστού επιχειρηματία -που γνωρίζει άριστα την εγχώρια αγορά πληροφορικής- «έβαλε το χέρι στην τσέπη» αποκτώντας τις μετοχές της Entersoft:
- Κατά 23,5% ακριβότερα σε σχέση με την τιμή τους στην αρχή της φετινής χρονιάς.
- Κατά 1.233% υψηλότερα από την προ πενταετίας αποτίμησή τους στο ταμπλό του ΧΑ.
- Έναντι τιμήματος που οδηγεί σε ένα δείκτη P/E 27,3 με βάση τα προ φόρων κέρδη του 2023, ή εναλλακτικά σε 18,9 φορές το περυσινό EBITDA.
Η εξέλιξη αυτή «χρύσωσε» τους βασικούς μετόχους που ίδρυσαν «από το μηδέν» την Entersoft μέσα στο πρώτο μισό της δεκαετίας του 2000 (εισέπραξαν επιπλέον και πολύ υψηλά μερίσματα επί σειρά ετών στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα), όσο και τα θεσμικά χαρτοφυλάκια που πίστεψαν στις προοπτικές του «χαρτιού» και τοποθετήθηκαν, είτε κατά τη δημόσια εγγραφή του 2020 (μετάταξη από την Εναλλακτική στην Κύρια Αγορά) είτε αργότερα, διατηρώντας τις θέσεις τους.
Με βάση τα στοιχεία της προηγούμενης εβδομάδας, το 36% της Entersoft ελεγχόταν από θεσμικά χαρτοφυλάκια (25% ξένα και 11% εγχώρια). Ενδεικτικά και μόνο, αναφέρεται ότι το αμερικανικό fund Barca Capital κατέχει το 7,22% της Entersoft και το 6,05% της Epsilon Net (η αγορά έγινε εδώ και χρόνια…).
Πώς επηρεάζονται οι άλλες μετοχές του κλάδου
Κατά πόσο όμως το συγκεκριμένο deal θα μπορέσει να επηρεάσει και τις αποτιμήσεις των άλλων μετοχών του κλάδου στο Χρηματιστήριο της Αθήνας;
Σύμφωνα με χρηματιστηριακό γνώστη του κλάδου:
«Τα πράγματα δεν είναι απλά, οι συσχετίσεις δεν είναι άμεσες και γενικότερα οι επενδυτές θα πρέπει να είναι προσεκτικοί. Πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι το συγκεκριμένο deal αποτελεί αναμφίβολα ένα θετικό γεγονός και από χρηματιστηριακής άποψης, καθώς δείχνει τη μεγάλη δυναμική που έχει η αγορά του business software. Αποτυπώνει επίσης και το γιατί οι ξένοι θεσμικοί τοποθετούνταν σε ελληνικές μετοχές του κλάδου, με δεδομένο ότι στο εξωτερικό έχουν γίνει deals σε αρκετά υψηλότερους δείκτες P/EBITDA.
Γενικότερα, το deal δείχνει ότι οι δείκτες αποτίμησης στο business software -αλλά και στην ευρύτερη αγορά του λογισμικού- δεν θα πρέπει να συγκρίνονται με τις αντίστοιχες επιδόσεις άλλων κλάδων, λόγω των ιδιαιτεροτήτων και των ανοδικών προοπτικών που παρουσιάζει η αγορά της τεχνολογίας.
Από την άλλη πλευρά, όμως, θα πρέπει να ξεκαθαριστεί πως κάθε εταιρεία πληροφορικής αποτελεί μια διαφορετική υπόθεση και καλό είναι να αντιμετωπίζεται ξεχωριστά. Πέραν αυτού, λίγες είναι οι εισηγμένες εταιρείες του κλάδου που μέχρι σήμερα έχουν καταφέρει να προσελκύσουν σε σημαντικό βαθμό το ενδιαφέρον των θεσμικών χαρτοφυλακίων, τα οποία πρωτοστάτησαν στην αύξηση των τιμών των μετοχών πληροφορικής κατά τα τελευταία χρόνια.
Με εξαίρεση την Entersoft (που πολύ πιθανόν να δει το ποσοστό της διασποράς της να περιορίζεται για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα λόγω της επικείμενης δημόσιας πρότασης), εισηγμένες του κλάδου με έντονη παρουσία θεσμικών είναι η Epsilon Net (επίκειται και η μετάταξή της στον δείκτη Russel από τη μικρή στη μεσαία κεφαλαιοποίηση) και η Profile. Αξιοσημείωτες επίσης θέσεις έχουν οι θεσμικοί επενδυτές σε Quest Holdings και Ideal, οι οποίες όμως δεν δραστηριοποιούνται αποκλειστικά και μόνο στον χώρο της πληροφορικής».
Μικρές εταιρείες
Σύμφωνα με άλλους παράγοντες της αγοράς, αρκετοί ξένοι θεσμικοί που είναι σήμερα τοποθετημένοι σε ελληνικές εταιρείες πληροφορικής, εδώ και καιρό, έχουν δείξει τη διάθεση να ψάξουν και άλλες ενδεχόμενες αγοραστικές ευκαιρίες από το ΧΑ. Τώρα λοιπόν που είναι πολύ πιθανόν να ρευστοποιήσουν τις θέσεις τους (μερικώς ή πλήρως) από την Entersoft, δεν αποκλείεται να προχωρήσουν σε κάποιες άλλες τοποθετήσεις.
Ωστόσο, ένα τέτοιο ενδεχόμενο έχει τις δυσκολίες και τις προκλήσεις του. Άλλες εταιρείες του κλάδου διαπραγματεύονται ακόμη στην Εναλλακτική Αγορά του ΧΑ (π.χ. ένας λόγος που η Performance Technologies έχει επιλέξει να μεταταχθεί φέτος στην Κύρια Αγορά είναι η δυνατότητα προσέλκυσης θεσμικών χαρτοφυλακίων) και γενικότερα -ιδίως σε ό,τι αφορά τα ξένα funds- το μέγεθος των ελληνικών εταιρειών είναι μικρό και η εμπορευσιμότητά τους περιορισμένη.
Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, οι ελληνικές εταιρείες του κλάδου θα πρέπει αφενός να επιβεβαιώσουν στην πράξη την ανοδική τους δυναμική και αφετέρου να δουλέψουν μεθοδικότερα στο κομμάτι των επενδυτικών τους σχέσεων.