Χρηματιστήριο: Οι γκρίνιες για το νέο Κανονισμό και 4 κρίσιμα στοιχεία
Τα ανοικτά ερωτήματα πριν καθαρίσει το πεδίο για τα ελάχιστα όρια free float που θα ζητηθούν από το Χρηματιστήριο. Οι συζητήσεις με την Επ. Κεφαλαιαγοράς και οι θέσεις των εισηγμένων.
Συζητήσεις έχουν προκαλέσει στην αγορά τα σενάρια που κυκλοφορούν για το περιεχόμενο του νέου κανονισμού του ΧΑ, σύμφωνα με τα οποία θα διαγράφονται από το χρηματιστήριο όσες εισηγμένες δεν αποκτήσουν σε βάθος χρόνου ένα ελάχιστο ποσοστό ελεύθερης διασποράς (15% για τις μεγαλύτερες και 25% για τις μικρότερες).
Η μεγαλύτερη πηγή ανησυχίας έγκειται στο αν θα υπάρξουν βασικοί μέτοχοι που ενσυνείδητα θα χρησιμοποιήσουν το «γράμμα» του κανονισμού, προκειμένου να βγάλουν τις εταιρείες τους από το ΧΑ, χωρίς καν να υποβάλουν δημόσια πρόταση στους μετόχους μειοψηφίας.
Σύμφωνα πάντως με τα στοιχεία του ρεπορτάζ:
Πρώτον, για να τεθεί σε ισχύ ο όποιος νέος κανονισμός του ΧΑ, θα πρέπει απαραιτήτως να εγκριθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Μέχρι σήμερα, τέτοια έγκριση δεν έχει υπάρξει. Στην ατζέντα του χθεσινού Δ.Σ. της ΕΚ δεν είχε καν συμπεριληφθεί τέτοιο θέμα προς συζήτηση και είναι αμφίβολο αν θα συμπεριληφθεί και στο Δ.Σ. της επόμενης εβδομάδας.
Δεύτερον, ΕΧΑΕ και ΕΚ συζητούν εδώ και καιρό το θέμα. Είναι προφανές ότι όλοι θα ήθελαν να υπάρξει μια πίεση προς τις εισηγμένες να διευρύνουν τη μετοχική τους διασπορά και επίσης όλοι γνωρίζουν πως αν εγκριθεί ένας τέτοιος κανονισμός θα πρέπει απαραίτητα να προβλέπει και μια «τιμωρία» σε όποιους δεν θα προσαρμοστούν με αυτόν. Το περιεχόμενο όμως αυτής της τιμωρίας δεν έχει ανακοινωθεί και σύμφωνα με κάποιους άλλους δεν έχει καν συμφωνηθεί.
Τρίτον, ακόμη και αν υιοθετηθεί η «σκληρή γραμμή» της διαγραφής εταιρειών, αυτό θα γίνει σε βάθος χρόνου, καθώς ο νέος κανονισμός θα ξεκινήσει από το επόμενο έτος και θα δίνει περιθώριο προσαρμογής τουλάχιστον έξι μηνών (κατά ορισμένους, δώδεκα). Άρα, οι βασικοί μέτοχοι των εταιρειών με πολύ χαμηλή διασπορά θα έχουν μεγάλο περιθώριο προσαρμογής.
Τέταρτον, το Euro2day.gr έχει απευθυνθεί σε αρκετές εταιρείες που σήμερα έχουν -ή φαίνεται να έχουν- πολύ μικρή διασπορά. Υπάρχουν περιπτώσεις εταιρειών όπου υποστηρίζεται πως «ούτε σήμερα έχουμε θέμα, αν εγκριθεί ο νέος κανονισμός με τα όρια που έχουμε ακούσει» (υπάρχουν διαφορετικές εκδοχές για το πώς υπολογίζεται το free float, αν π.χ. ένα μέλος της οικογενείας που κατέχει το 4% και δεν μετέχει στο Δ.Σ. υπολογίζεται σε αυτό ή όχι).
Στην περίπτωση της AVE, ειπώθηκε πως το θέμα ήδη επιλύθηκε μέσα από την ήδη ψηφισθείσα μετατροπή των προνομιούχων μετοχών σε κοινές. Τέλος, σε αρκετές άλλες περιπτώσεις (π.χ. MIG, Alpha Real Estate Services) μας διαβεβαίωσαν ότι γνωρίζουν το ζήτημα και πως θα προσαρμοστούν εμπρόθεσμα στο νέο περιεχόμενο του κανονισμού. Όσο για τις ΑΕΕΑΠ, τυχόν αποχώρησή τους από το ΧΑ θα σημάνει και απώλεια του ευνοϊκού φορολογικού καθεστώτος που απολαμβάνουν. Πέραν αυτών, θα αποτελέσει μεγάλη δυσφήμιση για όποια εταιρεία επιχειρήσει να αποχωρήσει από το ΧΑ, σε βάρος των μετόχων της μειοψηφίας.
Έτσι, χρηματιστηριακοί κύκλοι συνιστούν στους επενδυτές ψυχραιμία, όχι μόνο γιατί θα πρέπει να υπάρξει επίσημη ενημέρωση, αλλά και γιατί αισιοδοξούν ότι οι πλείστες εισηγμένες (τουλάχιστον από αυτές με υγιή οικονομικά αποτελέσματα) θα παραμείνουν στο ΧΑ, ιδιαίτερα τώρα που το κλίμα για την «περιφέρεια» είναι θερμό.