Χρηματιστήριο: Τα κρίσιμα τεχνικά σημεία για ΓΔ και Τραπεζικό Δείκτη
Ποιες μετοχές έχουν συμβάλει στην πτώση και την αλλαγή βραχυπρόθεσμης τάσης. Πού βρίσκονται τώρα τα σημεία στήριξης για τους δείκτες. Τα σήματα με σημασία για αγοραστές και πωλητές.
Η τεχνική εικόνα της αγοράς, όπως αυτή απεικονίζεται από το μικρότερα αλλά και μεγαλύτερα time frames, είναι αρκετά περίπλοκη και θα μπορούσε η διόρθωση να έχει μεγαλύτερο βάθος από αυτό που ίσως αναμένει η αγορά στην τρέχουσα συγκυρία.
Η παρόμοια τεχνική εικόνα του Γενικού Δείκτη αλλά και της «ατμομηχανής της αγοράς του δείκτη των τραπεζών ενισχύουν την πιο προσεκτική προσέγγιση.
Το στοιχείο το οποίο θα διαμορφώσει την πορεία της αγοράς είναι η προσέγγιση των ξένων επενδυτών. Η είσοδος της χώρας σε «φορτισμένο» πολιτικό κλίμα ενόψει των ευρωεκλογών μπορεί να προκαλέσει υψηλότερη μεταβλητότητα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, όμως οι θετικές προσεγγίσεις της πλειονότητας των αναλυτών διατηρούνται αμείωτες.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, η μακροπρόθεσμη πορεία της αγοράς δεν έχει αλλάξει σε καμία περίπτωση και η θετική πορεία δεν βρίσκεται σε κίνδυνο, για την ώρα.
Γενικός Δείκτης
Πιο αναλυτικά, από τη μία πλευρά, στο εβδομαδιαίο διάγραμμα, ο Γενικός Δείκτης δείχνει ότι έχει βρει σημαντική αντίσταση στη ζώνη των 1.415-1.430 μονάδων και προσεγγίζει στη στήριξη από τον εκθετικό κινητό των 20 εβδομάδων (ΕΚΜΟ 20 εβδομάδων) στις 1.360 μονάδες.
Την ίδια στιγμή, στο εβδομαδιαίο διάγραμμα του τραπεζικού δείκτη, η αντίσταση είναι ξεκάθαρη στη ζώνη των 1.250-1.270 μονάδων, ωστόσο ο δείκτης έχει ήδη προσεγγίσει τον ΕΚΜΟ 20 εβδομάδων στις 1.150 μονάδες. Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα και στα υψηλά ημέρας, ο Γενικός Δείκτης δεν προσέγγισε το «ψυχολογικό» όριο των 1.400 μονάδων, ενώ παρά τις βοήθειες από τα «πακέτα», σε σχετικά χαμηλότερα επίπεδα κινήθηκε η μικτή αξία των συναλλαγών (ο χαμηλότερος τζίρος των τελευταίων τριών συνεδριάσεων).
Οι μετοχές που έχουν συμβάλει στην αρνητική πορεία του Γενικού Δείκτη και την αλλαγή της βραχυπρόθεσμης τάσης, όπως αυτή ορίζεται π.χ. από κάποιον κινητό μέσο όρο 20 ή 30 ημερών, είναι οι τραπεζικές με πρωτοστάτες την Τράπεζα Πειραιώς και την Alpha Bank και ακόμα υψηλοτέρα η Viohalco και η θυγατρική της ElvalHalcor.
Toν τελευταίο μήνα, ο Γενικός Δείκτης χάνει 3,4%, ενώ, για παράδειγμα, οι προαναφερθείσες Viohalco και ElvalHalcor σημειώνουν πτώση 17% και 142%. Στον αντίποδα με την αγορά, Σαράντης με +24%, ΓΕΚ Τέρνα με +14,4% και Τέρνα Ενεργειακή με +10,4%, με όπλο τις σημαντικές εξελίξεις στις επιχειρησιακές τους δράσεις, ξεπερνούν την αγορά και δείχνουν ότι μπορούν να αντεπεξέλθουν και στα δύσκολα.
Τραπεζικός Δείκτης
Ειδικά για τον εγχώριο τραπεζικό δείκτη, το ημερήσιο τεχνικό διάγραμμα βρήκε αντίσταση στο 61,8% Fibonacci επίπεδο και κλείσιμο χαμηλότερα από τις 1.150 μονάδες, εκθετικός μέσος όρος 100 ημερών, δίνει ξεκάθαρα ενίσχυση στους πωλητές και στις επόμενες συνεδριάσεις.
Το «καλό» σενάριο για τις τράπεζες είναι η διόρθωση να βαθύνει περισσότερο μέχρι τον ΕΚΜΟ 50 εβδομάδων στις 1.050 μονάδες ή τον ΕΚΜΟ των 200 ημερών και εκεί να ολοκληρωθεί το πτωτικό κύμα και από εκεί να ξεκινήσει το νέο ανοδικό που θα φέρει τον δείκτη σε νέα υψηλά έτους.
Στο «κακό» σενάριο, το οποίο δεν είναι το βασικό, δείχνει διάσπαση των 1.050 μονάδων και σημαντική πίεση για χαμηλότερα. Με πιο κλασικά εργαλεία ανάλυσης, ο δείκτης των τραπεζών έχει δώσει ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1.195 μονάδων.
* Το παραπάνω άρθρο έχει αποκλειστικό σκοπό την πληροφόρηση και δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρηματοπιστωτικού μέσου ή προϊόντος.