BofA: Γιατί ψηφίζουν Ευρώπη οι fund managers
Θετικοί για τις ευρωπαϊκές μετοχές έναντι των αμερικανικών οι διαχειριστές κεφαλαίων, σύμφωνα με τον επενδυτικό οίκο. Πού ποντάρουν, σε ποιους κλάδους τοποθετούνται.
Η ευρωπαϊκή έρευνα διαχειριστών κεφαλαίων από την Bank of America δίνει έναν αισιόδοξο τόνο για τις ευρωπαϊκές μετοχές, παρά τη δύσκολη γεωπολιτική συγκυρία. Τα βασικά συμπεράσματα από τους ερωτηθέντες θεσμικούς επενδυτές για τη στρατηγική μετοχών στην Ευρώπη είναι:
· Ένα καθαρό 50% βλέπει καλύτερη ευρωπαϊκή ανάπτυξη μπροστά μας, το υψηλότερο ποσοστό από τον Ιούλιο του 2021.
· Ένα ποσοστό 54% αναμένει μια παγκόσμια ήπια προσγείωση και το 36% μη προσγείωση.
· Το 43% βλέπει τον επίμονο πληθωρισμό μαζί με την ανθεκτική ανάπτυξη ως το βασικό μακροοικονομικό θέμα τους επόμενους μήνες, από 21% τον προηγούμενο μήνα.
· Το 52% αναμένει περαιτέρω βραχυπρόθεσμα κέρδη για τις μετοχές της ΕΕ από 64% πριν, δεδομένου του κινδύνου της κεντρικής τράπεζας, με τον κλάδο της ενέργειας να είναι ο πλέον πιο δημοφιλής.
Όλο και πιο αισιόδοξοι για τις προοπτικές ανάπτυξης
«Ένα καθαρό 50% των ερωτηθέντων αναμένει ισχυρότερη οικονομία στην Ευρώπη τους επόμενους δώδεκα μήνες, από καθαρό 21% τον προηγούμενο μήνα και το υψηλότερο ποσοστό από τον Ιούλιο του 2021. Η πλειονότητα εξακολουθεί να πιστεύει ότι η ευρωπαϊκή ανάπτυξη πρόκειται να επιβραδυνθεί βραχυπρόθεσμα, καθώς εντείνεται η αντίσταση από τη νομισματική σύσφιξη, αν και αυτό το ποσοστό έχει μειωθεί σημαντικά στο 36% από το 83% τον Ιανουάριο», επισημαίνει η BofA.
To 57% κρίνει ότι η νομισματική πολιτική στην Ευρώπη είναι υπερβολικά περιοριστική, το υψηλότερο επίπεδο από το 2008, ενώ το 16% πιστεύει ότι αυτό ισχύει παγκοσμίως, ποσοστό που αποτελεί χαμηλό επτά μηνών. Το 50% των ερωτηθέντων αναμένει ότι η ανάπτυξη στις ΗΠΑ θα παραμείνει ισχυρή, υποβοηθούμενη από έναν ανθεκτικό καταναλωτή, ενώ το 26% πιστεύει ότι η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί ως αντίδραση στη σφιχτή νομισματική πολιτική. Το 54% πιστεύει ότι μια ήπια προσγείωση είναι η πιο πιθανή έκβαση για την παγκόσμια οικονομία, από 62% τον προηγούμενο μήνα, ενώ το 36% βρίσκεται στο στρατόπεδο της μη προσγείωσης, από 23% τον προηγούμενο μήνα.
Η αισιοδοξία για την ανάπτυξη αλλά φόβοι για πληθωρισμό
Το 41% των συμμετεχόντων θεωρεί τον υψηλότερο πληθωρισμό ως τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τις αγορές, από 32% τον περασμένο μήνα, μπροστά από τη γεωπολιτική, με 24%. Το 43% πιστεύει ότι το κυρίαρχο μακροοικονομικό θέμα τους επόμενους μήνες θα είναι ο επίμονος πληθωρισμός σε μια ανθεκτική ανάπτυξη που θα οδηγήσει σε ένα περιβάλλον υψηλότερων επιτοκίων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, από 21% τον περασμένο μήνα.
Ένα καθαρό 45% των ερωτηθέντων εξακολουθεί να αναμένει ότι ο παγκόσμιος πυρήνας του πληθωρισμού θα μειωθεί το επόμενο έτος, αν και αυτό είναι μειωμένο από το 57% τον προηγούμενο μήνα και το 71% τον Ιανουάριο. Ένα καθαρό 76% πιστεύει ότι τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια θα μειωθούν από το ιστορικό υψηλό του 89% τον Ιανουάριο, ενώ ένα καθαρό 12% πιστεύει ότι οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων θα μειωθούν, από το σχεδόν ρεκόρ του 36% τον Ιανουάριο.
Παραμένουν ανοδικές οι ευρωπαϊκές μετοχές
Το 52% των επενδυτών αναμένει περαιτέρω βραχυπρόθεσμα κέρδη για την ευρωπαϊκή αγορά, από 64% τον περασμένο μήνα, ενώ το 79% προβλέπει άνοδο τους επόμενους δώδεκα μήνες, από 88%. Το 38% θεωρεί τις «γερακίσιες» κεντρικές τράπεζες ως τον πιο πιθανό καταλύτη για μια διόρθωση, από 21%.
Το 52% πιστεύει ότι η άνοδος των μετοχών θα προέλθει από τις αναβαθμίσεις των κερδών ως απάντηση στην ανθεκτικότητα της ανάπτυξης των ΗΠΑ και τη χαλάρωση της Κίνας. Ένα καθαρό 26% των επενδυτών δηλώνει ότι είναι υπερεπενδεδυμένο στις ευρωπαϊκές μετοχές σε παγκόσμιο πλαίσιο, ποσοστό που αποτελεί υψηλό δύο ετών. Το 48% θεωρεί ότι η ώθηση της παραγωγικότητας από την τεχνητή νοημοσύνη έχει αποτιμηθεί δίκαια στην αγορά μετοχών, ενώ το 21% πιστεύει ότι ελάχιστα από τα καλά νέα έχουν ήδη αποτυπωθεί στις τιμές και το 14% εκτιμά ότι το ράλι της τεχνητής νοημοσύνης έχει γίνει υπερβολικό.
Η ενέργεια, ο πιο δημοφιλής τομέας σε μια εναλλαγή υπέρ της αξίας
Το 45% των ερωτηθέντων αναμένει περαιτέρω άνοδο για τους ευρωπαϊκούς κυκλικούς τίτλους σε σχέση με τους αμυντικούς τίτλους, λόγω της χαλάρωσης των πιστωτικών συνθηκών και της ανάκαμψης των δεικτών PMI (αμετάβλητο από τον προηγούμενο μήνα), ενώ το 31% αναμένει ότι η αξία θα υπεραποδώσει έναντι των μετοχών ανάπτυξης ως απάντηση στην ισχυρή ανάπτυξη και τον επίμονο πληθωρισμό, από 12% τον προηγούμενο μήνα.
Η τεχνολογία έχασε τη θέση του πιο consensus υπερεπενδεδυμένου κλάδου στην Ευρώπη από την ενέργεια, η οποία σημείωσε άλμα μαζί με τα χημικά, τις τράπεζες και τα ορυχεία.
Το λιανικό εμπόριο, τα αυτοκίνητα και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης είναι οι λιγότερο αγαπημένοι τομείς μεταξύ των ευρωπαίων διαχειριστών.