Μερίσματα-ρεκόρ θα δώσουν οι εισηγμένες, τι μοιράζει κάθε εταιρεία
Προσδοκίες ότι θα σπάσει νέο ρεκόρ στις διανομές από τις εισηγμένες. Ποιες είναι οι «εφεδρείες» για τους επενδυτές. Πού θα κινηθεί η μερισματική απόδοση για το Χρηματιστήριο.
Ξεπέρασε ήδη τα 2,5 δισ. ευρώ το ποσό των χρηματικών διανομών που έχουν μοιράσει ή έχουν εξαγγείλει οι εισηγμένες εταιρείες για το 2024, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται θετικές προσδοκίες ότι το συνολικό ποσό που θα εισπράξουν φέτος οι χρηματιστηριακοί επενδυτές θα ξεπεράσει κατά πολύ το αντίστοιχο περυσινό των τριών δισ. ευρώ.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του παρατιθέμενου πίνακα, το μέχρι τώρα ποσό των χρηματικών διανομών υπερέβη τα 2,5 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει μόνο τα χρήματα που θα μοιραστούν μέσα στο 2024, χωρίς να συνυπολογίζει τα προμερίσματα που είχαν δοθεί από την προηγούμενη χρονιά.
Σε κάθε περίπτωση, στο ποσό των 2,5 δισ. ευρώ θα πρέπει να προστεθούν:
- Τα μερίσματα που τελικά θα διανείμουν οι συστημικές τράπεζες. Τα ποσά αυτά θα γίνουν γνωστά μέσα στον Ιούνιο, καθώς τότε αναμένεται να ενημερωθούμε για το κατά πόσο ο SSM θα ανταποκριθεί θετικά στα σχετικά αιτήματα των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ομίλων. Οι αρχικές εκτιμήσεις των αναλυτών αναφέρονταν σε αθροιστικά μερίσματα της τάξεως των 700 εκατ. ευρώ, καθώς οι τράπεζες έχουν προτείνει τη διανομή ποσοστού που ξεκινά από το 10% και φτάνει έως 25% των περυσινών κερδών τους.
- Τα ποσά δεκάδων εισηγμένων εταιρειών που δεν έχουν ανακοινώσει έως σήμερα τις φετινές πολιτικές χρηματικών διανομών τους. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται και μεγάλες εταιρείες (όπως π.χ. η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η Intracom, τα Πλαστικά Κρήτης, ο ΑΔΜΗΕ και η Ελλάκτωρ), οι περισσότερες ΑΕΕΑΠ (π.χ. Prodea, Premia Properties, Orilina, Μπλε Κέδρος), εισηγμένες από τον χώρο της πληροφορικής (π.χ. Profile, Space Hellas, Performance Technology, Real Consulting), αλλά και επιχειρήσεις άλλων κλάδων (π.χ. ΕΛΒE Ενδυμάτων, Μύλοι Κεπενού).
- Τα προμερίσματα και γενικότερα τις δεύτερες χρηματικές διανομές στις οποίες προχωρούν συνήθως κατά το τελευταίο τετράμηνο κάθε χρονιάς αρκετές μεγάλες εισηγμένες εταιρείες. Στους «συνήθεις υπόπτους» της συγκεκριμένης κατηγορίας συμπεριλαμβάνονται η Motor Oil, η Hellenic Energy, η Jumbo (ο Απόστολος Βακάκης άφησε ήδη ανοιχτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο), o ΟΠΑΠ, ενώ σίγουρες θα πρέπει να θεωρηθούν οι διανομές μετρητών από την Παπουτσάνης (τουλάχιστον 0,03 ευρώ ανά μετοχή) και του Μουσικού Οίκου Νάκα (κλείνει οικονομική χρήση κάθε 30ή Ιουνίου).
Με δεδομένο ότι η τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία στο Χρηματιστήριο της Αθήνας κυμαίνεται κοντά στα 100 δισ. ευρώ, υπάρχει η προσδοκία ότι η μέση φετινή μερισματική απόδοση θα μπορούσε να ξεπεράσει το 3,5% και γιατί όχι να φτάσει πολύ κοντά στο 4%, δηλαδή να κινηθεί σε επίπεδα ανάλογα ή και αρκετά υψηλότερα από τις ετήσιες αποδόσεις των δεκαετών ελληνικών κρατικών ομολόγων.
Να σημειωθεί πως τα φετινά μερίσματα θα ήταν υψηλότερα, αν δεν μεσολαβούσαν οι δημόσιες προτάσεις σε Entersoft και Epsilon Net, ενώ παράλληλα θα υπάρξουν και άλλες εισηγμένες που δεν θα προχωρήσουν -σε αντίθεση με πέρυσι- σε χρηματικές διανομές (π.χ. Έλαστρον, ΕΛΤΟΝ Χημικά).