Το ράλι στη Wall Street και οι επιφυλάξεις για την τεχνητή νοημοσύνη
Μόλις τέσσερις εταιρείες πρόσθεσαν σε ένα μήνα 1,4 τρισ. δολάρια στην κεφαλαιοποίηση του S&P 500. Τα επιχειρήματα όσων πιστεύουν ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι υπερτιμημένη.
Αμφιβολίες για το αν το πρόσφατο ράλι στη Wall Street είναι βιώσιμο εκφράζoνται σε ανάλυση της Wall Street Journal.
Ο αρθρογράφος σημειώνει ότι οι τέσσερις βασικές εταιρίες που ασχολούνται με την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) προσέθεσαν μέσα σε ένα μήνα στην κεφαλαιοποίηση του δείκτη S&P 500 συνολικά 1,4 τρισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή πολύ περισσότερο από ό,τι οι υπόλοιπες 296 εταιρείες του δείκτη.
Επισημαίνει ότι βασικοί καταλύτες της αγοράς είναι τα επιτόκια και η Τεχνητή Νοημοσύνη και επικεντρώνεται στη δεύτερη και τις εταιρείες Nvidia, Microsoft, Apple και Alphabet (πρώτη ήταν αυτή που αύξησε την κεφαλαιοποίησή της κατά το 50% των 1,4 τρισ. δολαρίων).
Ο αρθρογράφος αποφεύγει, μεν να χαρακτηρίσει φούσκα την άνοδο των εταιρειών AI επισημαίνοντας ότι τα κέρδη της Nvidia αυξάνονται περίπου τόσο γρήγορα, όσο η τιμή της μετοχής της. Εκφράζει όμως τους φόβους του για τη μελλοντική πορεία όλων των εταιρειών ΑΙ, τους οποίους συνοψίζει σε τέσσερις ενότητες:
1) Η ζήτηση πέφτει επειδή αποδεικνύονται υπερβολικά τα περί Τεχνητής Νοημοσύνης. Παρά τη μεγάλη προβολή της από το ΔΝΤ, τον Μπάιντεν και άλλους, η εντυπωσιακή τεχνολογία του ChatGPT είναι σαν να ζητάς βοήθεια από έναν 12χρονο. Η τεχνολογία δεν έχει ακόμη ανταποκριθεί στη «διαφημιστική εκστρατεία» και ο κίνδυνος είναι ότι για να συμβεί αυτό ίσως χρειαστεί πολύ περισσότερος χρόνος από ό,τι πιστεύουν οι αγοραστές τσιπ Nvidia.
2) Ο ανταγωνισμός μειώνει τις τιμές. Η Nvidia κυριαρχεί στις μονάδες επεξεργασίας που χρησιμοποιούνται για την Τεχνητή Νοημοσύνη. Αλλά αντιμετωπίζει τον ανταγωνισμό από καλά χρηματοδοτούμενους πελάτες, όπως η Alphabet και η Meta Platforms, μια σειρά από νεοφυείς επιχειρήσεις και παραδοσιακούς ανταγωνιστές όπως η Intel που προσπαθούν να καλύψουν τη διαφορά. Ακόμα κι αν δεν είναι τόσο καλοί, θα περιορίσουν την Nvidia.
3) Ο μεγαλύτερος προμηθευτής της Nvidia, η Taiwan Semiconductor Manufacturing, μπορεί να θέλει στο μέλλον ένα μεγαλύτερο κομμάτι από τα κέρδη. Εάν ανέβαζε την τιμή που χρεώνει στη Nvidia, κανείς άλλος δεν θα μπορούσε να παρέμβει για να την αντικαταστήσει σε οποιοδήποτε εύλογο χρονικό διάστημα.
4) Οι σχεδιαστές μοντέλων Τεχνητής Νοημοσύνης πιστεύουν ότι υπάρχει ένα πλεονέκτημα στο να μεγαλώνεις γρήγορα. Η περισσότερη χρήση συγκεντρώνει περισσότερα δεδομένα, γεγονός που κάνει τα μοντέλα καλύτερα, κάτι που προσελκύει περισσότερους χρήστες, σε έναν ενάρετο κύκλο. Το μεγάλο πρέπει να γίνει μεγαλύτερο. Μια τέτοια φρενίτιδα τροφοδοτεί τη ζήτηση για τσιπ AI. Αυτό σημαίνει ότι όσοι αγοράσουν πιο γρήγορα θα είναι οι χαμένοι. Αυτό είναι μακρινό, αλλά αποτελεί απειλή για τις μελλοντικές πωλήσεις της Nvidia.
Οι επενδυτές υποθέτουν ότι θα υπάρξει συνεχής και ταχεία ανάπτυξη της Nvidia για αυτό και η μετοχή της διαπραγματεύεται με P/E 38. Άλλο ένα σημάδι για το πόσο πολύ έχουν "καταπιεί" τη διαφημιστική εκστρατεία.
"Φοβάμαι ότι η αγορά δίνει πολύ λίγη προσοχή στους κινδύνους. Η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να είναι μεγάλη υπόθεση, αλλά είναι απίθανο να ξεπεράσει τον τρόπο με τον οποίο φαίνεται να σκέφτονται οι άνθρωποι", καταλήγει ο αρθρογράφος της Wall Street Journal