Κανονισμός ΧΑ: Τα πρώτα μηνύματα για τα free-float των εισηγμένων
Οι κινήσεις που βρίσκονται στο τραπέζι για να αυξηθεί η διασπορά σε ευθυγράμμιση με τους νέους κανόνες του ΧΑ. Οι εκτιμήσεις για τις ΑΕΕΑΠ και τις εισηγμένες στην κύρια αγορά.
Θετικά είναι τα πρώτα μηνύματα από το μέτωπο των εισηγμένων εταιρειών σε ό,τι αφορά την πρόθεση προσαρμογής τους στις διατάξεις του νέου κανονισμού του Χρηματιστηρίου της Αθήνας και ειδικότερα στην απαιτούμενη ελάχιστη μετοχική διασπορά (άνω του 25% για τις εταιρείες με κεφαλαιοποίηση κάτω των 200 εκατ. ευρώ και άνω του 15% για τις μικρότερες).
Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων αγοράς, τα πράγματα θα εξελιχθούν ομαλά και η μεγάλη πλειονότητα από τις δεκάδες εταιρειών που εμφανίζουν σήμερα πρόβλημα χαμηλής διασποράς θα έχει διευθετήσει το ζήτημα μέχρι τον Ιούλιο του 2025, όταν και θα γίνει για πρώτη φορά ο σχετικός έλεγχος (το Μάιο του 2025 για όσες η μετοχική διασπορά υπολείπεται του 10%).
«Φοβάμαι λίγες περιπτώσεις υγιών εταιρειών που ενδεχομένως θα επιλέξουν να προχωρήσουν σε δημόσιες προτάσεις. Υπάρχουν επίσης και κάποιες με σοβαρά οικονομικά προβλήματα, οι διοικήσεις των οποίων καλούνται να αντιμετωπίσουν πολύ πιο επείγοντα ζητήματα από το αν θα παραμείνουν εντός, ή εκτός του ΧΑ. Θεωρώ λοιπόν πως οι πλείστες εταιρείες, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο (πχ μεταβίβαση ποσοστών σε φίλια πρόσωπα κάθε ένα εκ των οποίων θα κατέχει θέση χαμηλότερη του 5%) θα προσαρμοστούν» αναφέρει χαρακτηριστικά γνωστός χρηματιστηριακός παράγοντας.
ΕΥAΘ, Premia, AVE, Flexopack, ΑΕΕΑΠ
Ήδη στην περίπτωση της ΕΥAΘ, το ΤΑΙΠΕΔ δείχνει διατεθειμένο να προχωρήσει -αν χρειαστεί- σε ένα placement της τάξεως του 4%-5% προκειμένου να επιλυθεί το ζήτημα (σημερινή διασπορά στο 20,96%, με το Ελληνικό Δημόσιο να κατέχει 50%, το ΤΑΙΠΕΔ 24,02% και την Suez Environment Company 5,0124%).
Προς την ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και η δήλωση του Κων/νου Μαρκάζου, διευθύνοντος συμβούλου της Premia Properties, καθώς στην εισηγμένη εταιρεία το free float διαμορφώνεται σήμερα στο 21%.
Σύμφωνα λοιπόν με τον Κων/νο Μαρκάζο: α) Το σχετικά περιορισμένο free float δεν οφείλεται στο γεγονός ότι η οικογένεια Γεωργιάδη έχει πολύ μεγάλο ποσοστό, αλλά στο ότι υπάρχουν άλλοι μέτοχοι με αρκετά υψηλές θέσεις και β) Δεν έχει κανένα πρόβλημα η οικογένεια Γεωργιάδη να μειώσει με κάποιον τρόπο το ποσοστό της (άλλωστε, ποσοστό χαμηλότερο του 50% κατέχει και στην εισηγμένη εταιρεία που διαθέτει στο σουηδικό χρηματιστήριο).
Στην περίπτωση της AVE, μετά τη μετατροπή των προνομιούχων τίτλων της εισηγμένης σε κοινούς, το ζήτημα του free float φαίνεται να βρίσκεται πολύ κοντά στην αντιμετώπισή του. Ενδεικτικό είναι ότι το free float διαμορφώνεται σήμερα στο 20,87%, με ένα μέλος της οικογενείας των βασικών μετόχων να κατέχει 5,23%.
Το Euro2day.gr είχε θέσει το ζήτημα πριν τη δημοσίευση του νέου κανονισμού σε εισηγμένες εταιρείες όπως η MIGμ και η Alpha Real Estate Services, λαμβάνοντας απαντήσεις πως θα περίμεναν πρώτα την τελική διαμόρφωση του νέου κανονισμού προκειμένου να προσαρμοστούν σε αυτόν.
Σε εταιρείες όπως για παράδειγμα η Flexopack, το ζήτημα είναι τόσο μικρό (το free float στο 24,8%) έτσι ώστε να μην θεωρείται πρόβλημα. Άλλωστε και ο αναπληρωτής CEO της εισηγμένης Σπύρος Γκινοσάτης είχε δηλώσει στην πρόσφατη ενημέρωση των αναλυτών για τα οικονομικά αποτελέσματα του 2023, πως οι βασικοί μέτοχοι θα περιμένουν πρώτα να δουν το περιεχόμενο του νέου κανονισμού του ΧΑ προκειμένου να λάβουν τυχόν αποφάσεις τους σχετικά με την απαιτούμενη ελάχιστη μετοχική διασπορά.
Όσο για τις ΑΕΕΑΠ (Trastor, Prodea) με ζητήματα χαμηλής διασποράς, έχουν εδώ και πολύ καιρό εκφραστεί προθέσεις διεύρυνσής του free float, χωρίς όμως επί του παρόντος να έχουν γίνει μεγάλα πράγματα.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, πολύ σημαντικό ζήτημα αποτελεί το κατά πόσο η κυβέρνηση θα φέρει προς ψήφιση νόμο που να επιτρέπει τη δυνατότητα μετάταξης μιας εισηγμένης εταιρείας από την Κύρια στην Εναλλακτική Αγορά του ΧΑ (λέγεται πως υπάρχει η σχετική βούληση).
Σε περίπτωση που ψηφιστεί ένας τέτοιος νόμος, όχι μόνο δεν θα υπάρχει φόβος αποχώρησης εισηγμένων εταιρειών από το ελληνικό χρηματιστήριο, αλλά -ανεξάρτητα από το ζήτημα της ελεύθερης διασποράς- θα δοθεί η δυνατότητα σε μικρομεσαίου μεγέθους εισηγμένες να ελαφρύνουν το κόστος τους και να αποφύγουν τις ολοένα και μεγαλύτερες υποχρεώσεις που εισάγονται από την υιοθέτηση των ESG κριτηρίων.