Κρι Κρι-ΕΧΑΕ: Τα θεμελιώδη, η τεχνική εικόνα και ο πήχης των αναλυτών
Η υπεραπόδοση της γαλακτοβιομηχανίας και οι χαμηλές πτήσεις ΕΧΑΕ. Πού μπαίνει ο πήχης από τους αναλυτές για τις τιμές των δυο τίτλων. Ποια είναι τα κρίσιμα επίπεδα.
Δύο από τις μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης με έντονο ενδιαφέρον το τελευταίο διάστημα και οι οποίες ξεκίνησαν με υψηλές προσδοκίες τη χρονιά είναι οι τίτλοι των Ελληνικών Χρηματιστηρίων (ΕΧΑΕ) αλλά και της γαλακτοβιομηχανίας Κρι Κρι.
Οι αποδόσεις τους όμως στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του έτους είναι εκ διαμέτρου αντίθετες με τη μεν ΕΧΑE να σημειώνει πτώση 12,6% και τη δε Κρι Κρι να βρίσκεται υψηλότερα κατά 15,3%. Οι αποδόσεις των δύο μετοχών και στο διάστημα των 52 εβδομάδων είναι επίσης διαφορετικές, με πτώση 5% για την ΕΧΑE και άνοδο 38% για την Κρι Κρι.
Οι εκτιμήσεις της αγοράς και των αναλυτών
Στην περίπτωση της ΕΧΑΕ, οι προσδοκίες από την αναθεώρηση του status του ΧΑ από τον MSCI ήταν υψηλές, αλλά τελικά διαψεύστηκαν. H απόφαση του MSCI να μην εντάξει το Χρηματιστήριο της Αθήνας σε «καθεστώς παρακολούθησης» (watching list) για αναβάθμιση σε καθεστώς ανεπτυγμένης αγοράς δεν άρεσε στην πλειονότητα των επενδυτών, ωστόσο υπάρχουν και αυτοί που πιστεύουν ότι η διατήρηση του status quo μάλλον είναι για καλό παρά για κακό. Άλλωστε, το χρονοδιάγραμμα για την αναβάθμιση της ελληνικής κεφαλαιαγοράς περισσότερο δείχνει να μεταφέρθηκε χρονικά παρά να ανατράπηκε. Την ίδια στιγμή, εκκρεμούν οι αντίστοιχες αποφάσεις από τους Index providers FTSE/Russell και S&P Dow Jones Indices.
Σε ότι αφορά τη μετοχή οι αναλυτές έχουν θέσει τη μέση τιμή στόχο στα 6,40 ευρώ, η οποία σε σχέση με την τρέχουσα αξία προσφέρει υψηλά περιθώρια ανόδου της τάξεως του 40%, ποσοστό που ξεπερνά το 45% μαζί με την προσδοκώμενη μερισματική απόδοση. Η αποτίμηση της μετοχής της ΕΧΑΕ είναι στις 14 φορές τα κέρδη του 2025, 7,4 φορές τον δείκτη EV/EBITDA, με τη μερισματική απόδοση να υπολογίζεται στο 7% το επόμενο έτος.
Η Κρι-Κρι εμφάνισε αύξηση 14,4% στον κύκλο εργασιών στα 52,5 εκατ. ευρώ από 45,9 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2023 και οι εκτιμήσεις για τη φετινή χρονιά δείχνουν εξαιρετικές. Η διοίκηση της εταιρείας διατηρεί την αισιόδοξη στάση για την πορεία των οικονομικών μεγεθών τη φετινή χρήση.
Οι πωλήσεις αναμένεται να συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία με αύξηση από 8% έως 11% έναντι του 2023, ξεπερνώντας σε ετήσια βάση τα 233 εκατ. ευρώ, ενώ τα περιθώρια κερδοφορίας αναμένεται να εμφανίσουν μικρή υποχώρηση του 2023 και το περιθώριο EBIT του έτους 2024 αναμένεται να διαμορφωθεί πέριξ του 15%.
H τιμή στόχος για τη μετοχή είναι τα 13,30 ευρώ και το περιθώριο ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα είναι της τάξεως του 20%. Η αποτίμηση της μετοχής είναι 10,4 φορές τα καθαρά κέρδη του 2025, 7,1 φορές τον δείκτη EV/EBITDA και 3,6% προσδοκώμενη μερισματική απόδοση.
Tα τεχνικά διαγράμματα σε ΕΧΑE και Κρι Κρι
Σε τεχνικούς όρους, τα δύο εβδομαδιαία διαγράμματα των μετοχών είναι διαφορετικά. Η μεν Κρι Κρι βρίσκεται σε ξεκάθαρα ανοδικό ρυθμό, με αγοραστικό σήμα σε πλήρη ισχύ χωρίς καμία διακοπή από τον Δεκέμβριο του 2022. Οι στηρίξεις την ανοδική πορεία της μετοχής είναι τα 10 ευρώ που κινείται και ο εκθετικός μέσος όρος των 200 ημερών (ΕΚΜΟ 200 ημερών). Απώτερος στόχος για τη μετοχή είναι τα 13,50 ευρώ, με ενδιάμεσο στόχο το πρόσφατο υψηλό των 12,30 ευρώ.
Από την άλλη πλευρά, η ΕΧΑΕ βρίσκεται σε πτωτική πορεία στο εβδομαδιαίο διάγραμμα, προσεγγίζοντας με τα ταχύτητα τον ΕΚΜΟ 200 ημερών στα 4,35 ευρώ ανά μετοχή. Το ημερήσιο διάγραμμα έχει επίσης σημαντική στήριξη τα 4,30 ευρώ ανά μετοχή και σε αυτή την περιοχή, θα πρέπει οι αγοραστές να αντιδράσουν. Για αλλαγή ρότας, η μετοχή θα πρέπει να κινηθεί υψηλότερα προς τα 5,10 ευρώ αρχικά.
* Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.