Χρηματιστήριο: Τα κρίσιμα τεχνικά σημεία και οι μετοχές που δίνουν τάση

Ποιες μετοχές έχουν συμβάλει στην πτώση και την αλλαγή βραχυπρόθεσμης τάσης. Πού βρίσκονται τώρα τα σημεία αντίστασης και στήριξης για τους δείκτες. Τα επίπεδα με σημασία για τους traders.

Χρηματιστήριο: Τα κρίσιμα τεχνικά σημεία και οι μετοχές που δίνουν τάση

Η τεχνική εικόνα της αγοράς, όπως αυτή απεικονίζεται από τα μικρότερα αλλά και μεγαλύτερα time frames, είναι ξεκάθαρα ανοδική (bullish) και η όποια διόρθωση που μπορεί να έρθει, θα αποτελέσει μια ακόμα ευκαιρία αγορών στην τρέχουσα συγκυρία. Η παρόμοια τεχνική εικόνα του Γενικού Δείκτη αλλά και της «ατμομηχανής» της αγοράς, του δείκτη των τραπεζών, ενισχύουν αυτή την προσέγγιση.

Οι μετοχές που έχουν συμβάλει στην ανοδική πορεία του Γενικού Δείκτη και την ενίσχυση της βραχυπρόθεσμης τάσης, όπως αυτή ορίζεται π.χ. από κάποιον κινητό μέσο όρο 20 ή 30 ημερών, είναι οι τραπεζικές, με πρωτοστάτες την Τράπεζα Πειραιώς και τη Eurobank και από κοντά Coca Cola HBC και Εθνική Τράπεζα.

Toν τελευταίο μήνα, ο Γενικός Δείκτης κερδίζει 2,5%, ενώ, για παράδειγμα, οι προαναφερθείσες Τράπεζα Πειραιώς και Eurobank σημειώνουν άνοδο 8% και 5%. Στον αντίποδα με την αγορά, HELLENiQ ENERGY και Motor Oil «πληρώνουν το μάρμαρο» της υπερφορολόγησης των κερδών τους με -9% και -8%, αντίστοιχα, με την Jumbo στο -5% περίπου.

Πιο αναλυτικά, από τη μία πλευρά, στο εβδομαδιαίο διάγραμμα, ο Γενικός Δείκτης δείχνει ότι έχει μπροστά του τη σημαντική αντίσταση στη ζώνη των 1.460 - 1.470 μονάδων, την οποία προσεγγίζει και στον αντίποδα, η στήριξη είναι στις 1.395 μονάδες και από τον εκθετικό κινητό των 20 ημερών (ΕΚΜΟ 20 ημερών) στις 1.365 μονάδες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα και στα υψηλά ημέρας, ο Γενικός Δείκτης έχει προσεγγίσει το «ψυχολογικό» όριο των 1.450 μονάδων, ενώ παρά τις βοήθειες από τα «πακέτα», σε σχετικά χαμηλότερα επίπεδα κινήθηκε η μικτή αξία των συναλλαγών (ο χαμηλότερος τζίρος των τελευταίων τριών συνεδριάσεων). Την ίδια στιγμή, στο εβδομαδιαίο διάγραμμα του τραπεζικού δείκτη, η αντίσταση στη ζώνη των 1.250-1.270 μονάδων έχει καμφθεί και ο δείκτης έχει ήδη ανοίξει το «βλέμμα» του προς τις 1.350 μονάδες.

Ειδικά για τον εγχώριο τραπεζικό δείκτη, το εβδομαδιαίο τεχνικό διάγραμμα δεν έχει ισχυρή αντίσταση μέχρι το 78,6% Fibonacci επίπεδο στις 1.500 μονάδες περίπου.

Το «καλό» σενάριο για τις τράπεζες είναι η αγορά να συνεχίσει ανοδικά σε νέα υψηλά, είτε με αφορμή τα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου είτε με κάποιο άλλο καταλύτη όπως τις πληρωμές των μερισμάτων και έπειτα να διορθώσει.

Στο «κακό» σενάριο, το οποίο δεν είναι το βασικό, δείχνει κίνηση μέχρι τα προηγούμενα υψηλά και έπειτα profit taking και σημαντική πίεση για χαμηλότερα. Με πιο κλασικά εργαλεία ανάλυσης, ο δείκτης των τραπεζών έχει δώσει ημερήσιο σήμα αγοράς, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1.248-1.267 μονάδων.


*Το παραπάνω άρθρο δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο άρθρο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video