Οι 14 εισηγμένες που «ξαναθυμήθηκαν» τους μετόχους

Ακόμα και πάνω από τα 4 δισ. ευρώ αναμένεται να φτάσουν φέτος μερίσματα και επιστροφές κεφαλαίου στους μετόχους. Ποιοι όμιλοι κατάφεραν μετά από χρόνια να... γυρίσουν το παιχνίδι.

Οι 14 εισηγμένες που «ξαναθυμήθηκαν» τους μετόχους

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι συνολικές χρηματικές διανομές (μερίσματα και επιστροφές κεφαλαίου) των εισηγμένων εταιρειών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας θα διαμορφωθούν φέτος γύρω ή και πάνω από τα 4 δισ. ευρώ, έναντι 2,95 δισ. ευρώ το 2023.

Η τόσο μεγάλη αυτή αύξηση οφείλεται σε μια σειρά από λόγους (π.χ. πορεία ΑΕΠ και εταιρικής κερδοφορίας) και μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται και το ότι τουλάχιστον 14 εισηγμένες προχώρησαν ή θα προχωρήσουν φέτος σε χρηματικές διανομές προς τους μετόχους τους, κάτι που δεν είχαν πράξει πέρυσι. Οι εταιρείες αυτές (βλέπε στοιχεία παρατιθέμενου πίνακα) θα διανείμουν συνολικά το ποσό του 1,164 δισ. ευρώ.

Στη συγκεκριμένη κατηγορία εταιρειών, πρωταγωνιστικό ρόλο παίζουν οι συστημικές τράπεζες, οι οποίες δεν είχαν μοιράσει μετρητά στους μετόχους τους κατά τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια.

Χαρακτηριστική επίσης είναι η περίπτωση της ΔΕΗ, η οποία πριν από πέντε χρόνια αντιμετώπιζε τον κίνδυνο της χρεοκοπίας. Η διανομή μερίσματος σηματοδοτεί τη χρηματοοικονομική εξυγίανση του ενεργειακού ομίλου και την επιστροφή του σε διατηρήσιμη κερδοφορία.

Η Αεροπορία Αιγαίου επιστρέφει και αυτή εφέτος στις εταιρείες που διανέμουν μερίσματα, έχοντας ξεπεράσει πλήρως τις απώλειες που είχε υποστεί λόγω της πανδημίας Covid-19 και διάγοντας φέτος μια χρονιά με ιστορικά υψηλά αποτελέσματα.

Στα 174 εκατ. ευρώ ανέρχεται το ποσό διανομής της Ελλάκτωρ, η οποία μετά από μια σειρά κινήσεων και ρευστοποιήσεων περιουσιακών της στοιχείων έχει βρεθεί με υψηλή ρευστότητα και είναι σε θέση με σχεδιάσει με χρονική άνεση τις νέες αναπτυξιακές της κινήσεις.

Η ΕΥΑΘ εθεωρείτο επί σειρά ετών ως «αγελάδα μετρητών», δηλαδή ως μια εταιρεία με μόνιμη κερδοφορία που μοίραζε χρήματα στους μετόχους της. Αυτό δεν επαναλήφθηκε το 2023, καθώς η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους το 2022 (λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία) χωρίς παράλληλη άνοδο των τιμών πώλησης, εξανέμισαν την κερδοφορία της εισηγμένης. Το φετινό μέρισμα είναι αποτέλεσμα της κάποιας υποχώρησης που σημείωσε πέρυσι το ενεργειακό κόστος.

Η Ελινόιλ επανήλθε φέτος σε χρηματικές διανομές μετά από διακοπή ενός έτους, όπως επίσης το ίδιο έγινε και με τις περιπτώσεις της Attica Group και της CNL Capital (πέρυσι είχε δώσει προμέρισμα έναντι των κερδών της χρήσεως 2023).

Η επιστροφή κεφαλαίου των Ευρωσυμβούλων είναι αποτέλεσμα της πλήρους εξυγίανσης της εταιρείας (διαθέτει θετικό καθαρό ταμείο) και της σαφώς ικανοποιητικής κερδοφορίας που επιτυγχάνει.

Ο συνδυασμός της αύξησης της οικοδομικής και της τουριστικής δραστηριότητας κατά τα τελευταία χρόνια έχει οδηγήσει σε σαφή ανάκαμψη την οικονομική πορεία της Moda Bagno, η οποία επανήλθε μετά από πολλά χρόνια στις διανομές μετρητών προς τους μετόχους της.

Από την πλευρά της, η γαλακτοβιομηχανία Εβροφάρμα επέστρεψε μετά από πολλά χρόνια σε χρηματική διανομή προς τους μετόχους της, εξαιτίας της πολύ καλής περυσινής της πορείας (υψηλή κερδοφορία και πολύ θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές).

Aπό την άλλη πλευρά, υπάρχουν και εισηγμένες εταιρείες που φέτος δεν αναμένεται να προχωρήσουν σε χρηματικές διανομές προς τους μετόχους τους, αν και το είχαν πράξει πέρυσι (π.χ. ΕΛΤΟΝ Χημικά και Έλαστρον).

Να σημειωθεί, τέλος, ότι υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις εισηγμένων εταιρειών που είναι κερδοφόρες, πλην όμως δεν επιλέγουν συχνά να προχωρούν σε χρηματικές διανομές, προτιμώντας να χρησιμοποιούν τα χρήματα αυτά για επενδύσεις (π.χ. Centric, Κτήμα Λαζαρίδη).

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video