NBG Securities: Πώς είδε τα αποτελέσματα των τραπεζών

Ισχυρό β' τρίμηνο ανακοίνωσαν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, σημειώνει η χρηματιστηριακή. Η εικόνα σε κεφάλαια, αποτιμήσεις και κόκκινα δάνεια. Οι εκτιμήσεις ανά τράπεζα και οι τάσεις.

NBG Securities: Πώς είδε τα αποτελέσματα των τραπεζών

Η NBG Securities επισημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες, συνολικά, παρουσίασαν ένα καλό δεύτερο τρίμηνο με βελτιωμένη τελική γραμμή. Το χαμηλότερο κέρδος προ προβλέψεων αντανακλά κυρίως:

α) το υψηλότερο κόστος αντιστάθμισης καταθέσεων,

β) την επέκταση του δανειακού χαρτοφυλακίου με νέες εκταμιεύσεις άνω των 8 δισ. ευρώ σωρευτικά,

γ) το υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης λόγω των εκδόσεων MREL στο τρίμηνο,

δ) το υψηλότερο εισόδημα από αμοιβές

ε) το σημαντικά χαμηλότερο εισόδημα από συναλλαγές.

Οι τάσεις αυτές υποβοηθήθηκαν από τις μειωμένες ζημιές απομείωσης δανείων, ως αποτέλεσμα της εξυγίανσης του δανειακού χαρτοφυλακίου. Επιπλέον, η ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού συνέχισε να βελτιώνεται με τον μέσο δείκτη NPE να μειώνεται κατά 45 μονάδες βάσης σε τριμηνιαία βάση, χάρη σε οργανικές δράσεις καθώς και σε πωλήσεις NPE.

Οι ελληνικές τράπεζες διατήρησαν τα ισχυρά κεφάλαιά τους και την άφθονη ρευστότητά τους, η οποία μπορεί να συνεχίσει να επενδύεται σε περιουσιακά στοιχεία με υψηλότερες αποδόσεις.

Οι αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών, σύμφωνα με την NBG Securities για τον δείκτη εσωτερικής αξίας (P/BV) για φέτος είναι στις 0,52 φορές για την Alpha Bank, 0,91 φορές για τη Eurobank, για την Εθνική Τράπεζα στις 0,84 φορές και για την Τράπεζα Πειραιώς στις 0,59 φορές.

Σε ότι αφορά τον δείκτη τιμής προς κέρδη (Ρ/Ε) για φέτος είναι στις 4,7 φορές για την Alpha Bank, 6,4 φορές για τη Eurobank, για την Εθνική Τράπεζα στις 5,5 φορές και για την Τράπεζα Πειραιώς στις 3,83 φορές.

Οι δείκτες αποτίμησης των ευρωπαϊκών τραπεζών είναι 6,8 φορές σε όρους Ρ/Ε και στις 0,93 φορές σε όρους P/TBV. Για τις τράπεζες της περιφέρειας είναι 6,3 φορές σε Ρ/Ε και στις 1,06 φορές σε όρους δείκτη εσωτερικής αξίας για φέτος.

Αlpha Bank

Η Alpha Bank σημείωσε κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ύψους 186 εκατ. ευρώ, -9,6% σε τριμηνιαία βάση, επωφελούμενη επίσης από τη μείωση των προβλέψεων. Το απόθεμα των NPEs μειώθηκε κατά 0,5 δισ. ευρώ τριμηνιαίως και 1,3 δισ. ετησίως, αφήνοντας τα NPEs σε 1,7 δισ. ευρώ στο τέλος του δεύτερου τριμήνου.

Ο δείκτης NPEs μειώθηκε σε 4,7%, μειωμένος κατά 129 μονάδες βάσης τριμηνιαίως. Η κεφαλαιακή θέση της Alpha Bank ενισχύθηκε το β΄ τρίμηνο με τον δείκτη FL CET1 να διαμορφώνεται στο 15,2%, από 14,8% το α’ τρίμηνο, ενώ ο δείκτης συνολικών κεφαλαίων διαμορφώθηκε στο 19,6% το β΄ τρίμηνο έναντι 19,2% το α΄ τρίμηνο.

Εurobank

Η Eurobank αύξησε τα εξυπηρετούμενα δάνεια οργανικά κατά 1,2 δισ. ευρώ το α’ εξάμηνο. Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων μειώθηκε κατά 2,1% σε ετήσια βάση σε 3,1%. Ο σχηματισμός NPE ήταν θετικός κατά 125 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο.

Η κεφαλαιακή θέση της Eurobank παρέμεινε ισχυρή με το συνολικό δείκτη CAD να διαμορφώνεται σε 19,3% και το FLCET1 σε 16,2% το α’ τρίμηνο, λαμβάνοντας υπόψη την επίδραση της πλήρους ενοποίησης της Ελληνικής Τράπεζας και τη διανομή μερίσματος ύψους 342 εκατ. ευρώ.

Εθνική Τράπεζα

Η Εθνική Τράπεζα σημείωσε κέρδη μετά από φόρους από συνεχιζόμενες δραστηριότητες σε 330 εκατ. ευρώ (-13,1% τριμηνιαίως), επηρεασμένα επίσης από τα σημαντικά χαμηλότερα έσοδα από συναλλαγές. Το απόθεμα μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων του ομίλου μειώθηκε κατά 0,1 δισ. τριμηνιαίως σε 1,2 δισ. το β’ τρίμηνο, ή 0,2 δισ. ευρώ μετά την αφαίρεση των προβλέψεων, με ασήμαντο οργανικό σχηματισμό το α’ τρίμηνο, επιτρέποντας την ομαλοποίηση του συντελεστή CoR στις 55 μ.β. το α’ τρίμηνο από 68 μ.β. το α’ τρίμηνο. Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων του ομίλου διαμορφώθηκε στο 3,3% το β’ τρίμηνο, μειωμένος κατά 40 μ.β. σε τριμηνιαία βάση. Ο δείκτης FL CET1 αυξήθηκε κατά 0,5% φέτος σε 18,3%, συμπεριλαμβανομένης της συσσώρευσης μερίσματος για 40% πληρωμή το 2025 από τα κέρδη του 2024. Ο δείκτης συνολικών ιδίων κεφαλαίων (CAD) ανήλθε σε 20,9%.

Tράπεζα Πειραιώς

Η Τράπεζα Πειραιώς αύξησε τα έσοδα από αμοιβές, κυρίως λόγω των εργασιών με κάρτες, των προμηθειών χρηματοδότησης, των μεταφορών κεφαλαίων και της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων. Τα καθαρά κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ανήλθαν σε 330 εκατ. ευρώ (+41,6% σε τριμηνιαία βάση).

Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα διαμορφώθηκαν σε 1,3 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου, έναντι 2 δισ. ευρώ πριν από ένα χρόνο. Η μείωση σε ετήσια βάση προήλθε από την εμπροσθοβαρή και επιταχυνόμενη εξυγίανση των συναλλαγών NPEs, καθώς και από τα θετικά αποτελέσματα της οργανικής μείωσης. Ο δείκτης NPE διαμορφώθηκε σε 3,3%, έναντι 3,5% το προηγούμενο τρίμηνο και 5,5% πριν από ένα έτος.

Ο δείκτης CET1 της Τράπεζας Πειραιώς με πλήρη επιβάρυνση στο τέλος του Ιουνίου ανήλθε στο επίπεδο του 14,2%, κυρίως λόγω της οργανικής δημιουργίας κεφαλαίων. Ο συνολικός δείκτης πλήρως επιβαρυμένου δείκτης κεφαλαίων CAD διαμορφώθηκε στο 19%, άνετα πάνω από τις κεφαλαιακές απαιτήσεις, καθώς και τις εποπτικές οδηγίες.

 

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video