Εισηγμένες: Ψήνονται μετοχικές αλλαγές, placements και πακέτα
Τα μέτωπα στα οποία έρχονται εξελίξεις τους επόμενους μήνες. Οι κινήσεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί από ισχυρούς ομίλους και ποιες πιθανολογεί η αγορά ότι θα προχωρήσουν.
Με τον Γενικό Δείκτη του ΧΑ να κινείται σε ένα σχετικά στενό εύρος τιμών εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, οι επενδυτές αναμένουν σημαντικές εξελίξεις κατά το τελευταίο τετράμηνο της χρονιάς σε τρία μέτωπα: Το πρώτο αφορά τη στάση που θα κρατήσουν οι κεντρικές τράπεζες σε ΗΠΑ και Ευρωζώνη σχετικά με την ενδεχόμενη μείωση των επιτοκίων τους, το δεύτερο σχετίζεται με τις γεωπολιτικές εξελίξεις σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή και το τρίτο έχει να κάνει με μια ευρεία σειρά placements και λοιπών κινήσεων μετοχικών αλλαγών που πιθανολογείται βάσιμα ότι θα λάβουν χώρα στο ταμπλό της Λεωφόρου Αθηνών.
Για παράδειγμα, ανάλογα με την εξέλιξη του χρηματιστηριακού κλίματος, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα προχωρήσει σε μια ακόμη φάση αποεπένδυσής του από την Εθνική Τράπεζα, χωρίς ακόμη να είναι ξεκαθαρισμένο επίσημα το πότε αυτή θα γίνει και το αν θα αφορά το σύνολο του 18,39% που κατέχει στον εγχώριο χρηματοπιστωτικό όμιλο.
Το θέμα της αύξησης του free float στις εταιρείες της Viohalco με παράλληλη ενίσχυση της ρευστότητας του ομίλου είχε ακουστεί τόσες πολλές φορές κατά την τελευταία διετία, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει πράξη. Αυτή την περίοδο όμως τα πράγματα αλλάζουν, με τη θυγατρική Cenergy να προχωρεί σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου ύψους 200 εκατ. ευρώ, η οποία θα συνοδευτεί με διεύρυνση του free float, καθώς η μητρική Viohalco δεν θα συμμετάσχει στην έκδοση. Στόχος της κίνησης αυτής είναι η άνετη χρηματοδότηση του επενδυτικού ανοίγματος που αποφάσισε η εισηγμένη στις ΗΠΑ.
Αντίθετα, η δρομολογούμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Premia Properties (12,5 εκατ. ευρώ) θα καλυφθεί από συγκεκριμένο επενδυτή (Nordic Leisure Travel Group).
Free Float και Placements
Ο Όμιλος Fourlis έχει ήδη ανακοινώσει την πρόθεσή του να προχωρήσει μέσα στη φετινή χρονιά σε placement, προκειμένου να ρίξει κάτω από το 50% (και έτσι να μην την ενοποιήσει στην τρέχουσα οικονομική χρήση) το ποσοστό συμμετοχής του στην εισηγμένη Trade Estates ΑΕΕΑΠ.
Placement πιθανολογείται βάσιμα μέσα στο φθινόπωρο και στον ακτοπλοϊκό όμιλο της Attica Group, αλλά και στη Hellenic Energy μέσα από μια νέα μείωση ποσοστών των δύο βασικότερων μετόχων.
Επιπρόσθετα, ενδιαφέρον παρουσιάζει και η κινητικότητα που αναμένεται να παρατηρηθεί σε εκείνες τις εισηγμένες εταιρείες οι οποίες μέχρι σήμερα δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του νέου κανονισμού του Χρηματιστηρίου της Αθήνας σε ό,τι αφορά το ποσοστό της ελεύθερης διασποράς μετοχών (free float). Και αυτό γιατί οι περισσότερες εταιρείες που εντάσσονται στη συγκεκριμένη κατηγορία θα πρέπει ουσιαστικά να δράσουν μέσα στο 2024.
Ειδικότερα, υπάρχει σε πολλούς η παρανόηση πως οι εταιρείες έχουν χρονικό περιθώριο αντίδρασης έως τον Ιούλιο του 2025. Αυτό είναι εσφαλμένο. Με βάση το νέο κανονισμό, όσες εταιρείες θα βρεθούν τον Μάιο του επόμενου έτους με διασπορά χαμηλότερη του 10% θα τίθενται εκτός διαπραγμάτευσης, ενώ για τις υπόλοιπες μπορεί μεν να εξετασθεί η διασπορά τους τον Ιούλιο του 2025, πλην όμως θα μετρηθεί το σταθμισμένο free float του πρώτου εξαμήνου του ίδιου έτους. Δηλαδή, αν για παράδειγμα μια εταιρεία αυξήσει το ποσοστό της ελεύθερης διασποράς της στο 25,01% (οριακά πάνω από το ελάχιστο που απαιτείται από το νέο κανονισμό του ΧΑ), αυτό θα πρέπει να το έχει κάνει πριν την εκπνοή του 2024.
Πάντως, η ΕΥΑΘ ετοιμάζει μίνι placement, ενώ την πρόθεσή τους να προσαρμοστούν στις διατάξεις του νέου κανονισμού έχουν εκφράσει αρκετές εταιρείες όπως η Premia Properties (η οποία παράλληλα θα προχωρήσει και σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου με παραίτηση των παλαιών μετόχων), η MIG (αναμένεται και η υλοποίηση της ευρύτερης αναπτυξιακής στρατηγικής της εισηγμένης), η Μπήτρος Συμμετοχών, η ΕΛΤΟΝ Χημικά, η Βογιατζόγλου και άλλες εταιρείες.
Από την πλευρά της, η διοίκηση της Alpha Real Estate Services απέφυγε να ανοίξει τα χαρτιά της τον προηγούμενο μήνα (στο πλαίσιο της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της), αναφέροντας πως «βρισκόμαστε στη φάση της μελέτης του θέματος και είμαστε σε επαφή με τις χρηματιστηριακές αρχές».
Προφανώς, οι επιλογές που έχουν όσες εταιρείες θελήσουν να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις του νέου κανονισμού του ΧΑ δεν περιορίζονται σε placements, αλλά θα μπορούσαν να είναι οι πωλήσεις πακέτων μετοχών των βασικών μετόχων σε συγκεκριμένους επενδυτές (θεσμικούς ή και ιδιώτες), μια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με συμμετοχή τρίτων κ.λπ. Η όλη κινητικότητα πάντως που θα προκύψει, θα επηρεαστεί αναμφίβολα και από το πόσο «ζεστό» θα είναι το χρηματιστηριακό κλίμα κατά τους επόμενους τέσσερις μήνες της φετινής χρονιάς.