Η ΕΚΤ αλλάζει τα δεδομένα στις επενδύσεις σε εταιρικά ομόλογα
Τι σημαίνει η νέα μείωση στο κόστος χρήματος για τις τιμές και τις αποδόσεις των υφιστάμενων εκδόσεων. Πόσο πιθανές είναι οι επαναγορές παλαιότερων τίτλων και ποια τα σενάρια για νέες εκδόσεις.
Η κίνηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να μειώσει για δεύτερο συνεχόμενο μήνα το βασικό της επιτόκιο στο 3,25% δικαίωσε τους αισιόδοξους αναλυτές που από το καλοκαίρι προέβλεπαν την αρχή μιας περισσότερο επιθετικής νομισματικής πολιτικής, με στόχο την τόνωση της λιμνάζουσας οικονομίας στη Γηραιά Ήπειρο.
Διευθύνων σύμβουλος γνωστής ΑΕΔΑΚ μιλώντας στο Euro2day.gr, προβλέπει πως η πορεία αποκλιμάκωσης των ευρωπαϊκών επιτοκίων θα συνεχιστεί και μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο, έτσι ώστε το αργότερο έως το επόμενο φθινόπωρο τα επιτόκια της ΕΚΤ να προσγειωθούν γύρω στο 2% και της FED κοντά στο 3%.
Πώς όμως όλα αυτά θα επηρεάσουν την αγορά των εταιρικών ομολόγων; Μια πρώτη επίδραση θα υπάρξει στις τιμές τους, καθώς τυχόν επιβεβαίωση ενός έντονα καθοδικού κύκλου αποκλιμάκωσης των επιτοκίων θα αυξήσει περισσότερο τις αποτιμήσεις των παλαιότερων εκδόσεων και άρα θα ψαλιδίσει τις αποδόσεις τους (yields).
Μια δεύτερη πιθανή επίδραση, είναι η επιλογή ορισμένων εταιρειών -εφόσον κάτι τέτοιο συμπεριλαμβάνεται στους όρους - να αποπληρώσουν το 2025 πρόωρα τις υπάρχουσες εκδόσεις τους, προκειμένου να προχωρήσουν σε νέες με χαμηλότερο «κουπόνι» (ονομαστικό επιτόκιο). Πόσο πιθανή όμως είναι μια τέτοια εξέλιξη για τις ελληνικές εταιρείες;
«Θεωρώ πως μέσα στην επόμενη διετία, οι τράπεζες θα είναι εκείνες που θα αποπληρώσουν όσες παλιές εκδόσεις τους συνοδεύονται από υψηλά κουπόνια και από εκεί και πέρα, λίγα πράγματα θα δούμε. Και αυτό, γιατί οι περισσότερες ελληνικές εταιρείες είχαν εκδώσει ομόλογα από τα τέλη του 2020 έως και το πρώτο δίμηνο του 2022 με πάρα πολύ χαμηλά κουπόνια.
Ήταν η εποχή που το επιτόκιο της ΕΚΤ βρισκόταν κοντά στο μηδέν (έως +0,25%) και όχι στο 3,25% που βρίσκεται σήμερα, ή έστω στο 2% που ελπίζεται να φτάσει μέσα στο 2025. Εκείνες οι εκδόσεις που έγιναν μέσα από το ΧΑ ήταν πολύ ευνοϊκές για τις εταιρείες και δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότερες εξ’ αυτών εξακολουθούν να διαπραγματεύονται κάτω, ή και αρκετά κάτω από το «εκατό» (χαμηλότερα από την ονομαστική τους αξία).
Θα θεωρούσα αμφίβολο το να αποφασίσει μια εταιρεία που τότε είχε δανειστεί με κουπόνι 2%-2,8% να αποπληρώσει πρόωρα το ομόλογό της μέσα στο 2025, γιατί θα αναγκαστεί να το αντικαταστήσει με άλλη έκδοση υψηλότερου κουπονιού. Πόσο φτηνά άραγε θα μπορούσαν να δανειστούν αυτές οι εταιρείες, όταν ολόκληρη Metlen σύναψε πρόσφατα πράσινο πενταετές ομολογιακό δάνειο με κουπόνι 4%;» αναρωτήθηκε ο CEO της εγχώριας ΑΕΔΑΚ.
Νέες εκδόσεις
Ένα δεύτερο ζητούμενο για τα εταιρικά ομόλογα είναι το αν ο προβλεπόμενος καθοδικός κύκλος των επιτοκίων θα μπορούσε να οδηγήσει και σε νέες εκδόσεις εταιρικών ομολόγων, είτε μέσω του ΧΑ, είτε μέσω ξένων κεφαλαιαγορών.
Σύμφωνα με τη θεωρία, κάθε μείωση των επιτοκίων αυξάνει τη ζήτηση για νέα εταιρικά δάνεια, μεταξύ των οποίων και για ομολογιακά. Άλλωστε, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ Γιάννος Κοντόπουλος έχει επισημάνει πως έχει εκδηλωθεί τέτοιο ενδιαφέρον στο ΧΑ, με τις εταιρείες να αναζητούν το κατάλληλο timing προκειμένου να προχωρήσουν από τη θεωρία στην πράξη.
Γνωστός χρηματιστηριακός παράγοντας υποστηρίζει: «Εκτιμώ ότι θα δούμε νέες εκδόσεις εταιρικών ομολόγων, κυρίως κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του 2025, όταν τα επιτόκια της ΕΚΤ -σύμφωνα με τις προβλέψεις- θα πλησιάζουν να εξαντλήσουν τον καθοδικό τους κύκλο, σε μια προσπάθεια των επιχειρήσεων να κλειδώσουν για τα επόμενα πέντε ή επτά χρόνια όσο το δυνατόν πιο χαμηλότοκο δανεισμό.
Ωστόσο οι εταιρείες θα πρέπει να γνωρίζουν πως δεν θα ξαναδούν κουπόνια της τάξεως του 2% και 2,5% όπως συνέβη το 2021 και στις αρχές του 2022, αλλά αρκετά υψηλότερα από αυτά. Άλλωστε, μπορεί οι αναλυτές να προβλέπουν αποκλιμάκωση των διεθνών επιτοκίων, πλην όμως κανείς από αυτούς δεν θεωρεί πως θα επιστρέψουμε στα μηδενικά ή και τα αρνητικά επιτόκια του παρελθόντος. Επίσης, η κλιματική κρίση και η έντονη γεωπολιτική αστάθεια -με όποιες επιπτώσεις έχει αυτή στις τιμές της ενέργειας- αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για την αγορά ομολόγων».