«Κρυμμένες» υπεραξίες στα λογιστικά βιβλία των εισηγμένων

Ομιλοι που μέσα από πωλήσεις θυγατρικών ή ακινήτων κατέγραψαν υπεραξίες. Η σημασία της αξιοπιστίας στις οικονομικές καταστάσεις και χαρακτηριστικά παραδείγματα.

«Κρυμμένες» υπεραξίες στα λογιστικά βιβλία των εισηγμένων

Σε αντίθεση με πολλά αρνητικά παραδείγματα του παρελθόντος (π.χ. Folli Follie), όπου στα λογιστικά βιβλία εισηγμένων εταιρειών «κρύβονταν σκελετοί», δεν είναι λίγες οι πρόσφατες περιπτώσεις όπου μέσα από πωλήσεις θυγατρικών και άλλων περιουσιακών τους στοιχείων αναδεικνύονται «κρυμμένες» υπεραξίες, με ό,τι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει για τους μετόχους τους.

Γενικότερα, οι πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων χωρίς την καταγραφή ζημιών αποτελούν μια ένδειξη αξιοπιστίας για τις καταρτιζόμενες οικονομικές καταστάσεις των εισηγμένων εταιρειών. Και πέραν αυτού, στην περίπτωση που αυτές οι συναλλαγές συνοδεύονται από σημαντικά λογιστικά κέρδη, τότε εμφανίζονται «κρυμμένες» υπεραξίες και στέλνονται θετικά μηνύματα προς την επενδυτική κοινότητα.

Για παράδειγμα, μόλις πρόσφατα ανακοινώθηκε από τον όμιλο Quest η συμφωνία για την πώληση του 20% της θυγατρικής του ACS στην πολυεθνική GLS προς 74 εκατ. ευρώ (υπάρχει και option για απόκτηση και του υπόλοιπου 80% προς 296 εκατ. ευρώ).

Με άλλα λόγια, το 100% της θυγατρικής ACS αποτιμήθηκε στα 370 εκατ. ευρώ, ποσό που υπερβαίνει το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων ολόκληρου του ομίλου Quest (261 εκατ. στις 31/12/2023), παρά το γεγονός ότι ο τελευταίος διαθέτει ισχυρή παρουσία και σε άλλες οικονομικές δραστηριότητες όπως η παραγωγή λογισμικού (Unisytems και όχι μόνο), οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος 40 Mw) και φυσικά το εμπόριο (Infoquest Technology, Γ.Ε. Δημητρίου, Μπενρουμπή, Clima Quest, κ.λπ.).

Θα πρέπει να σημειωθεί πως η εισηγμένη είχε καταγράψει μεγάλα κέρδη και πριν από λίγα χρόνια, όταν είχε ρευστοποιήσει την τότε θυγατρική της Cardlink.

Σε πωλήσεις περιουσιακών της στοιχείων με υψηλό κέρδος μάς έχει συνηθίσει και η Lamda Develοpment. Για παράδειγμα, τον φετινό Σεπτέμβριο διέθεσε έναντι 120 εκατ. ευρώ ακίνητα (περιοχή Ελληνικού) σε εταιρεία συμφερόντων του γνωστού εφοπλιστή Γιώργου Προκοπίου. Από τη συγκεκριμένη συναλλαγή, η Lamda Develοpment θα εγγράψει λογιστικά κέρδη 82 εκατ. ευρώ.

Δύο μήνες νωρίτερα (Ιούλιος 2024) η Lamda Development είχε πουλήσει πέντε οικόπεδα στο Ελληνικό έναντι 106 εκατ. ευρώ, συναλλαγή από την οποία εισέπραξε 69 εκατ. ευρώ παραπάνω από το ποσό με το οποίο τα ίδια ακίνητα ήταν αποτιμημένα στον ισολογισμό της.

Toν φετινό Σεπτέμβριο η Premia Properties πούλησε θυγατρικό οινοποιείο στη Σαντορίνη σημειώνοντας λογιστικό κέρδος ύψους 1,5 εκατ. ευρώ. Να θυμίσουμε πως η ίδια εισηγμένη εταιρεία είχε εγγράψει τον Οκτώβριο του 2023 κέρδη 1,5 εκατ. ευρώ, όταν είχε προχωρήσει στην πώληση ακινήτου της στον Βοτανικό έναντι 5,5 εκατ. ευρώ.

Άλλο παράδειγμα εισηγμένης που ρευστοποίησε περιουσιακό της στοιχείο με παράλληλη καταγραφή κέρδους ήταν η Unibios. Η συγκεκριμένη εταιρεία είχε πουλήσει τον Οκτώβριο του 2023 μέρος του ακινήτου της στη Μαγνησία έναντι 3,7 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας κέρδη 1,3 εκατ. ευρώ και περιορίζοντας δραστικά τις υποχρεώσεις της.

Η συρματουργία Λεβεντέρης προχώρησε πέρυσι στη διάθεση ακινήτου της στον Πειραιά και κάποιων άλλων περιουσιακών της στοιχείων. Από τις συναλλαγές αυτές εμφάνισε πέρυσι λογιστικά κέρδη ύψους 318 χιλ. ευρώ.

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video