Τι περιμένει η αγορά από το φορο-νομοσχέδιο για το Χρηματιστήριο
Με μεγάλη καθυστέρηση προαναγγέλθηκε η κατάθεσή του από τον Υπουργό Οικονομικών. Ποια είναι τα θέματα που «καίνε» την αγορά. Γιατί οι προσδοκίες δεν είναι... υψηλές.
Με περιορισμένες προσδοκίες αναμένουν τα στελέχη της εγχώριας κεφαλαιαγοράς το περιεχόμενο του νομοσχεδίου που θα καταθέσει ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και το οποίο θα περιλαμβάνει μέτρα για την ενίσχυση του Χρηματιστηρίου της Αθήνας.
Αν και δεν είναι γνωστό το τελικό περιεχόμενο του νομοσχεδίου, παλαιότερες εκτιμήσεις κύκλων προσκείμενων στην ΕΧΑΕ έκαναν λόγο για:
- Κίνητρα για την εισαγωγή εταιρειών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, μέσα από τη δυνατότητα υπεραποσβέσεων στις σχετικές δαπάνες με τις οποίες θα επιβαρυνθούν οι επιχειρήσεις (θα αφορά τόσο την Κύρια, όσο και την Εναλλακτική Αγορά).
- Φορολογικά κίνητρα για ιδιώτες επενδυτές που θα μετέχουν σε δημόσιες εγγραφές εταιρειών startups στην Εναλλακτική Αγορά του ΧΑ (αντίστοιχα με εκείνα που ήδη ισχύουν για τη συμμετοχή angel investors- «επενδυτικών αγγέλων»- σε μη εισηγμένες επιχειρήσεις).
Στις προθέσεις επίσης βρίσκεται και η δυνατότητα διαπραγμάτευσης στο Χρηματιστήριο της Αθήνας των ευρωπαϊκών ομολόγων που έχουν εκδοθεί στο εξωτερικό από ελληνικούς ομίλους. Μια τέτοια διαπραγμάτευση, βέβαια, θα απευθύνεται μόνο στους λεγόμενους «επαγγελματίες επενδυτές» καθώς οι τίτλοι αυτοί εκδίδονται συνήθως με ονομαστική αξία τα εκατό χιλιάδες ευρώ.
Τα ζητούμενα
Πέραν αυτών, η αγορά αναμένει με ενδιαφέρον το αν και πώς θα περιλαμβάνονται στο επερχόμενο νομοσχέδιο, διατάξεις σχετικά:
- Πρώτον, με την αναγγελθείσα, εδώ και χρόνια, πρόθεση για «εξίσωση του φορολογικού καθεστώτος μεταξύ Ελλήνων και ξένων επενδυτών στα εταιρικά ομόλογα», ή σαφέστερα για το μηδενισμό του φόρου επί των τόκων των εταιρικών ομολόγων (σήμερα ανέρχεται στο 15%) που διαπραγματεύονται στο ΧΑ και σήμερα επιβάλλεται μόνο στους εγχώριους αποταμιευτές.
- Και δεύτερον, με το θέμα της δυνατότητας μετάταξης (και κάτω από ποιους όρους) μιας εταιρείας από την Κύρια στην Εναλλακτική Αγορά του ΧΑ. Το θέμα αυτό θεωρείται μεγάλης σημασίας, με δεδομένο ότι από την 1η Ιανουαρίου του 2025 θα ξεκινήσει η εφαρμογή του νέου κανονισμού για την Κύρια Αγορά του ΧΑ, ο οποίος ορίζει ελάχιστα απαιτούμενα ποσοστά ελεύθερης διασποράς (15%, ή 25%, ανάλογα με το ύψος της κεφαλαιοποίησης).
Έτσι, με δεδομένο ότι μέχρι σήμερα υπάρχουν δεκάδες εισηγμένες εταιρείες που δεν πληρούν το συγκεκριμένο κριτήριο (και επίσης ελάχιστες από αυτές έχουν ανακοινώσει τον τρόπο και το χρονοδιάγραμμα προσαρμογής στον νέο κανονισμό), το περιεχόμενο του νομοσχεδίου αποκτά σημαντικό ενδιαφέρον, καθώς με βάση τα μέχρι σήμερα δεδομένα, δεν μπορεί να αποκλειστεί το σενάριο της αποβολής αρκετών εταιρειών από το ΧΑ.
Σε κάθε περίπτωση, τα μέτρα για την ανάταξη της εγχώριας κεφαλαιαγοράς άρχισαν να συζητούνται από το Δεκέμβριο του 2019 και μάλιστα μετά από πολύμηνες συζητήσεις με φορείς της αγοράς είχε κατατεθεί σχετικό σχέδιο δράσης στο Υπουργείο Οικονομικών από Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων κατά το τελευταίο δίμηνο του 2020. Έκτοτε, πέρα από τη μείωση κατά 50% του τέλους επί της πώλησης μετοχών, οι όποιες παρεμβάσεις περιορίζονται στο νομοσχέδιο που αναμένεται να δει το φως της δημοσιότητας την επόμενη εβδομάδα.