«Ζεστοί» οι θεσμικοί για τις μικρές εισηγμένες της πληροφορικής
Πού εστιάστηκε το ενδιαφέρον στο ATHEX Small Cap Conference για τις Performance Technology, Real Consulting, Q&R και Softweb. Τα θετικά χαρακτηριστικά κάθε εταιρείας και ο ρυθμός ανάπτυξής τους.
Το ενδιαφέρον των θεσμικών επενδυτών και των αναλυτών προσέλκυσαν οι εισηγμένες εταιρείες πληροφορικής στο ATHEX Small Cap Conference 2024, λόγω των ισχυρών προοπτικών του κλάδου, αλλά και εξαιτίας των πολύ υψηλών αποδόσεων που απέφεραν κατά τα τελευταία χρόνια μετοχές ομίλων όπως της Epsilon Net και της Entersoft (αποχώρησαν από το ταμπλό μέσω δημόσιων προτάσεων που «χρύσωσαν» τους κατόχους τους).
Στις περιπτώσεις των Performance Technology και Real Consulting, στόχος των θεσμικών επενδυτών ήταν να αξιολογήσουν το κατά πόσο θα πρέπει να τοποθετηθούν σε αυτές ενόψει και της μετάταξής τους από την Εναλλακτική στην Κύρια Αγορά του ΧΑ (η πρώτη το έπραξε μέσα στο φετινό καλοκαίρι και η δεύτερη κινείται ήδη προς την ίδια κατεύθυνση).
Στην Q&R το ενδιαφέρον εστιάστηκε στην εκτίναξη του ανεκτέλεστου υπολοίπου συμβάσεων, καθώς στο κατά πόσο θα μπορούσε να επιδράσουν στις μελλοντικές προοπτικές οι φετινές αλλαγές που έλαβαν χώρα στη μετοχική της σύνθεση. Τέλος, αρκετοί θεσμικοί θέλησαν να γνωρίσουν τη «νεοφώτιστη» (το καλοκαίρι εισήλθε στην Εναλλακτική Αγορά) του κλάδου, τη Softweb, προκειμένου να παρακολουθούν στενότερα την πρόοδο των εργασιών της.
Από την πλευρά της, η Performance Technology αισιοδοξεί ότι θα συνεχίσει και κατά τα επόμενα χρόνια να αναπτύσσει τις εργασίες της, σημειώνοντας στο εννεάμηνο σημαντική αύξηση εσόδων, μικτών κερδών και EBITDA. H διοίκηση της εταιρείας (διαθέτει άριστη ρευστότητα με θετικό καθαρό ταμείο) έχει ως στόχο κυρίως την οργανική της ανάπτυξη, ενώ σχεδιάζει παράλληλα και κάποιες εξαγορές σε συγκεκριμένους τομείς δραστηριοποίησης εφ’ όσον προκύψει κάποια σχετική ευκαιρία.
Θεσμικοί επενδυτές που παρακολούθησαν την παρουσίαση της Real Consulting, στάθηκαν στο υψηλό ανεκτέλεστο υπόλοιπο των συμβάσεών της (κοντά στα 40 εκατ. ευρώ), στην ορατότητα που έχει η διοίκηση για την πορεία των επόμενων δύο τουλάχιστον ετών, στο υψηλό ποσοστό επαναλαμβανόμενων εσόδων (recuring revenue, γύρω στο 40%) και σε εκτιμώμενους ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης της τάξεως του 17%-20% έως και το 2027.
Αν και η μετάταξη της εισηγμένης στην Κύρια Αγορά δεν απαιτεί αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (υπάρχει το απαιτούμενο free float, η ρευστότητα της εταιρείας είναι πολύ ισχυρή), ορισμένοι αναλυτές θα έβλεπαν με θετικό μάτι το σενάριο συνδυασμού της μετάταξης με μια μικρή ΑΜΚ, τόσο για λόγους επιπρόσθετης διασποράς, όσο και για να χρηματοδοτηθούν εγχειρήματα εξαγορών.
Οι δύο σημαντικότερες εξελίξεις που διαφοροποιούν την τρέχουσα εικόνα της Q&R σε σύγκριση με αυτή του παρελθόντος είναι αφενός η εκτίναξη του υπολοίπου ανεκτέλεστων συμβάσεων (εκτιμάται σε άνω των 40 εκατ. ευρώ) και αφετέρου οι προοπτικές που θα μπορούσαν να προκύψουν από την αλλαγή του μετοχικού σχήματος (η Σοφία Σωτηράκου-Τριάντη απέκτησε το 32%, ενώ το φθινόπωρο τοποθετήθηκαν στην εταιρεία εγχώρια θεσμικά χαρτοφυλάκια) και από τις δρομολογούμενες εξαγορές.
Κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο η Q&R παρουσίασε αύξηση κύκλου εργασιών (από τα 3,2 στα 5,1 εκατ. ευρώ) και οριακό τελικό αποτέλεσμα. Η πορεία αναμένεται σαφώς βελτιωμένη κατά το δεύτερο μισό του 2024 και ακόμη καλύτερη μέσα στο 2025 (αναμένεται σαφώς υψηλότερη κερδοφορία από τη φετινή). Πέραν αυτών, η Q&R διαπραγματεύεται την εξαγορά δύο εταιρειών του κλάδου (χρηματοδότηση εξασφαλισμένη μέσω χαμηλότοκου ομολογιακού δανείου από τη βασικότερη μέτοχο), κίνηση που αν ολοκληρωθεί θα ενισχύσει περαιτέρω τα οικονομικά αποτελέσματα των επόμενων ετών.
Από την πλευρά της, η «νεοφώτιστη» Softweb είναι σε θέση να ενισχύσει περαιτέρω τη θέση της στην αγορά εκμεταλλευόμενη και την ισχυρή τάση ψηφιοποίησης της ελληνικής οικονομίας.