Εκπτωση 50% στα πρόστιμα των ξεχασιάρηδων εταιρειών του ΓΕΜΗ
Που μειώνονται και που αυξάνονται τα πρόστιμα για τις εταιρείες που αμελούν να γνωστοποιήσουν μεταβολές στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο. Τι προβλέπει νομοσχέδιο του ΥΠΑΑΝ.
Στα μαλακά θα πέφτουν οι ξεχασιάρες εταιρείες του Γενικού Εμπορικού Μητρώου.
Νομοσχέδιο του Υπουργείο Ανάπτυξης, που βρίσκεται από χθες Παρασκευή σε δημόσια διαβούλευση, προβλέπει τη μείωση του προστίμου στο μισό αν ο υπόχρεος, εντός 30 ημερών από την ημερομηνία κοινοποίησης σε αυτόν της διοικητικής πράξης επιβολής προστίμου προβεί σε καταβολή του και στην άρση της παράβασης για την οποία επιβλήθηκε το πρόστιμο.
Σε αυτά καθ’ αυτά τα πρόστιμα οι προτεινόμενες αλλαγές δεν αλλάζουν εκ βάθρων τα ισχύοντα. Τα κατώτατα όρια για τα πρόστιμα παράλειψης εγγραφής, εκπρόθεσμης υποβολής αίτησης για καταχώριση, αυτόματων και αυτεπάγγελτων καταχωρίσεων, διορθώσεων, μεταβολών και διαγραφών αυξάνονται. Ενώ μειώνονται για τις περιπτώσεις παράλειψης εγγραφής των προβλεπόμενων στοιχείων στα έγγραφα και τις επιστολές εταιρείας ή υποκαταστήματος αλλοδαπής στοιχείων που καταχωρίζονται και δημοσιεύονται υποχρεωτικά και επωνυμίας.
Με βάση το προτεινόμενο νομοσχέδιο οι αλλαγές που επέρχονται στις διοικητικές κυρώσεις στους υπόχρεους εγγραφής στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο είναι οι εξής:
Διατηρείται το ισχύον ύψος των προστίμων για παραβάσεις, το εύρος του οποίου είναι από 100 έως 100.000 ευρώ.
α) Για παραβάσεις σχετικά με τη σύσταση εταιρείας μέσω της πλατφόρμας e-Υ.Μ.Σ., διατηρείται το ισχύον πρόστιμο από 500 έως 5.000 ευρώ,
β) για παραβάσεις σχετικά με την παράλειψη εγγραφής στο Γ.Ε.ΜΗ. επιβάλλεται πρόστιμο από 1.000 ευρώ έως 10.000 ευρώ. Σήμερα το συγκεκριμένο πρόστιμο ξεκινά από τα 500 ευρώ.
γ) για παραβάσεις σχετικά με παράλειψη εγγραφής των προβλεπόμενων στοιχείων στα έγγραφα και τις επιστολές εταιρείας ή υποκαταστήματος αλλοδαπής, επιβάλλεται πρόστιμο από 100 ευρώ έως 500 ευρώ. Σήμερα το εν λόγω πρόστιμο ξεκινά από τα 200 ευρώ.
δ) για παραβάσεις σχετικά με την εκπρόθεσμη υποβολή αίτησης για καταχώριση στο Γ.Ε.ΜΗ., επιβάλλεται πρόστιμο από 100 ευρώ έως 500 ευρώ. Σήμερα το ανώτατο όριο του προστίμου είναι 300 ευρώ.
ε) για παραβάσεις σχετικά με τις αυτόματες και αυτεπάγγελτες καταχωρίσεις στο Γ.Ε.ΜΗ., επιβάλλεται πρόστιμο από 200 έως 2.000 ευρώ. Σήμερα το συγκεκριμένο πρόστιμο ξεκινά από τα 100 ευρώ και φθάνει τα 1.000 ευρώ.
στ) για παραβάσεις, σχετικά με τα στοιχεία που καταχωρίζονται και δημοσιεύονται υποχρεωτικά στο Γ.Ε.ΜΗ., επιβάλλεται πρόστιμο από 200 ευρώ έως 2.000 ευρώ. Σήμερα το πρόστιμο για τη συγκεκριμένη παράβαση είναι από 500 ευρώ έως 10.000 ευρώ.
ζ) για παράλειψη υποβολής των οικονομικών καταστάσεων επιβάλλεται πρόστιμο από 1.000 ευρώ έως 100.000 ευρώ. Σήμερα το κατώτατο όριο είναι 2.000 ευρώ.
η) για παραβάσεις σχετικά με την επωνυμία, επιβάλλεται πρόστιμο από 200 έως 2.000 ευρώ. Σήμερα το πρόστιμο ξεκινά από τα 1.000 ευρώ και φθάνει τα 10.000 ευρώ.
Ενώ καταργείται το πρόστιμο για παραβάσεις των άρθρων 38 και 41, σχετικά με την επιγραμμική καταχώριση υποκαταστημάτων αλλοδαπών εταιρειών και την επιγραμμική υποβολή πράξεων και στοιχείων.
Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, το πρόστιμο επιβάλλεται, από την αρμόδια Υ.Γ.Ε.ΜΗ., κατόπιν ηλεκτρονικής ειδοποίησης των υπόχρεων ή των νόμιμων εκπροσώπων τους, η οποία υπέχει θέση έγγραφης κλήσης προς ακρόαση. Ο ενδιαφερόμενος μπορεί να διατυπώσει τις απόψεις του ηλεκτρονικά, εντός 15 ημερών από τη λήψη της. Σε περίπτωση υποτροπής για την ίδια παράβαση εντός τριετίας, το ποσό του επιβαλλόμενου προστίμου διπλασιάζεται και σε περίπτωση επανειλημμένης υποτροπής εντός του ίδιου χρονικού διαστήματος το ποσό του προστίμου τριπλασιάζεται.
Το πρόστιμο που εισπράττεται αποτελεί κατά 30% έσοδο του επιμελητηρίου της Υ.Γ.Ε.ΜΗ. στην οποία υπάγεται ο υπόχρεος και κατά 70% έσοδο του Κρατικού Προϋπολογισμού. Αν το πρόστιμο επιβάλλεται από την Υ.Γ.Ε.ΜΗ. του Υπουργείου Ανάπτυξης, αυτό εισπράττεται ως έσοδο του Κρατικού Προϋπολογισμού.
Το ύψος του προστίμου μειώνεται στο ήμισυ αν ο υπόχρεος, 30 ημερών από την ημερομηνία κοινοποίησης σε αυτόν της διοικητικής πράξης επιβολής προστίμου προβεί σε καταβολή του προστίμου και στην άρση της παράβασης για την οποία επιβλήθηκε το πρόστιμο. Η καταβολή του προστίμου συνεπάγεται την αυτοδίκαιη παραίτηση του υπόχρεου από κάθε δικαίωμα προσβολής ή αμφισβήτησης της διοικητικής πράξης επιβολής του προστίμου.
Από τις διατάξεις της νέας ρύθμισης εξαιρούνται οι υπόχρεοι εγγραφής στο Γ.Ε.ΜΗ., το μητρώο των οποίων τηρείται από την Υ.Γ.Ε.ΜΗ. του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.