Εισηγμένες: Σήμα για παχυλά μερίσματα από τα κέρδη της χρονιάς
Διανομές συνολικού ύψους 4,2 δισ. ευρώ έχουν ανακοινώσει για φέτος 91 εταιρείες. Γιατί οι αναλυτές πιστεύουν ότι το 2025 οι απολαβές των μετόχων θα είναι ακόμα υψηλότερες. Η εικόνα σε τράπεζες, blue chips.
Μετά την πολύ μεγάλη αύξηση που παρουσίασαν φέτος, νέα σημαντική άνοδο προβλέπεται να σημειώσουν και την επόμενη χρονιά οι χρηματικές διανομές των εισηγμένων εταιρειών προς τους μετόχους τους.
Ειδικότερα για φέτος, 91 εισηγμένες εταιρείες μέχρι σήμερα έχουν μοιράσει ή έχουν ανακοινώσει πως θα διανείμουν μερίσματα και επιστροφές κεφαλαίου συνολικού ύψους 4,159 δισ. ευρώ (έναντι 2,95 δισ. πέρυσι), οδηγώντας σε μια μέση μερισματική απόδοση ανώτερη του 4%, με δεδομένο ότι η συνολική κεφαλαιοποίηση στο Χρηματιστήριο της Αθήνας υπολείπεται των εκατό δισ. ευρώ.
Οι αιτίες της αύξησης το 2024
Οι βασικότεροι λόγοι για μια τόσο μεγάλη ποσοστιαία αύξηση στις φετινές χρηματικές διανομές (+41%) εστιάζονται στο ότι:
- Οι συστημικές τράπεζες προχώρησαν το 2024 σε διανομές μερισμάτων μετά από χρόνια. Το ίδιο έπραξαν και επιχειρήσεις άλλων κλάδων όπως π.χ. η ΔΕΗ και η Αεροπορία Αιγαίου.
- Υπήρξαν νέες εισαγωγές εταιρειών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας (π.χ. Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, Τράπεζα Κύπρου, Noval) που μοίρασαν και αυτές χρήματα στους μετόχους τους.
Οι πρώτες εκτιμήσεις για το 2025
Αν και είναι αρκετά νωρίς προκειμένου οι εταιρείες να αποφασίσουν για την πολιτική χρηματικών διανομών που θα ακολουθήσουν το 2025, η εντύπωση των αναλυτών είναι πως το ποσό που θα μοιραστεί στους μετόχους την επόμενη χρονιά θα είναι υψηλότερο.
Πρώτα απ’ όλα οι τέσσερις συστημικοί χρηματοπιστωτικοί όμιλοι (Eurobank, Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank), όχι μόνο θα σημειώσουν φέτος υψηλότερα κέρδη σε σχέση με πέρυσι, αλλά παράλληλα έχουν ήδη διαμηνύσει την πρόθεσή τους να διανείμουν μεγαλύτερο ποσοστό των καθαρών τους αποτελεσμάτων στους μετόχους τους.
Με δεδομένο ότι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες μοίρασαν φέτος αθροιστικά 804 εκατ. ευρώ, η αύξηση των μερισμάτων αναμένεται να κυμανθεί σε κάποιες εκατοντάδες εκατ. ευρώ. Παράλληλα, υψηλότερα μερίσματα αναμένονται τόσο από την Τράπεζα Κύπρου όσο και από την Optima Bank.
Σε αντίθεση με τις τράπεζες, πτωτικές είναι οι προσδοκίες από τα δύο μεγάλα διυλιστήρια της χώρας (Motor Oil, Hellenic Energy), όπου όμως η διοίκηση της Motor Oil έκανε λόγο στο πρόσφατο conference call για τη διανομή ενός ισχυρού μερίσματος και μέσα στο 2025.
Σε ό,τι αφορά τους άλλους επιχειρηματικούς κλάδους, η μεγάλη πλειονότητα των εταιρειών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης (π.χ. εισηγμένες όπως η Coca-Cola HBC, η Metlen, ο ΟΠΑΠ, ο ΟΤΕ, η Jumbo, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ο ΟΛΠ) αναμένεται να σημειώσουν το 2024 ανάλογη ή και συνηθέστερα υψηλότερη κερδοφορία σε σύγκριση με την προηγούμενη χρήση, γεγονός που πολύ πιθανόν να επηρεάσει και την πολιτική χρηματικών διανομών τους.
Η ΔΕΗ έχει προϊδεάσει την αγορά πως θα διανέμει κάθε χρόνο και υψηλότερο μέρισμα. Ειδικότερα, η εταιρεία έχει δώσει φέτος 0,25 ευρώ ανά μετοχή, όταν για το 2025 σχεδιάζει ποσό 0,40 ευρώ, με στόχο να φτάσει το 2027 στο ένα ευρώ ανά μετοχή.
Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών αναμένεται το 2025 να ανεβάσει τον πήχη του μερίσματος, όχι μόνο λόγω της υψηλότερης κερδοφορίας του, αλλά και εξαιτίας του ότι πέρυσι είχε διανείμει χρήματα στους παλαιούς του μετόχους πριν τη δημόσια εγγραφή που σηματοδότησε την είσοδό του στο ΧΑ.
H Cenergy έχει ήδη διαμηνύσει πως θα βελτιώσει τη μερισματική της πολιτική, πράγμα που πολύ πιθανόν να πράξει και η ElvalHalcor, μετά τη σημαντική αποκλιμάκωση της δανειακής της έκθεσης.
Αισιοδοξία για υψηλότερες χρηματικές διανομές επικρατούν στην αγορά και για άλλες εισηγμένες υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπως στις περιπτώσεις της τσιμεντοβιομηχανίας Τιτάν (δείκτης καθαρού χρέους προς EBITDA στο 1,1, αυξημένη φετινή κερδοφορία και επικείμενη άντληση εκατοντάδων εκατ. ευρώ το 2025 λόγω της εισαγωγής της αμερικανικής θυγατρικής του στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης) και της Sarantis (βελτιωμένες οικονομικές επιδόσεις).
Η αισιοδοξία όμως για υψηλότερα μερίσματα δεν περιορίζεται μόνο στα «blue chips», αλλά επεκτείνεται και σε εταιρείες της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης. Έτσι, ίδιες ή και υψηλότερες χρηματικές διανομές αναμένονται στους κλάδους των ΑΕΕΑΠ και της πληροφορικής.
H EXAE έχει ως μερισματική πολιτική να διανέμει σχεδόν το σύνολο των ετήσιων κερδών της, με τα φετινά οικονομικά της αποτελέσματα να αναμένονται βελτιωμένα σε σύγκριση με τα περυσινά.
Η Lavipharm θα προχωρήσει το 2025 σε διανομή μερίσματος μετά από πάρα πολλά χρόνια σχετικής «απραξίας».
Η διοίκηση του Ομίλου Quest δήλωσε πως είναι πολύ ενωρίς για να διαμορφώσει τη μερισματική πολιτική του 2025, ωστόσο φέτος θα εμφανίσει ήπια αύξηση στην κερδοφορία της και θα βρεθεί κατά τους πρώτους μήνες του επόμενου έτους με ασήμαντο δανεισμό μετά την πώληση του 20% της ACS και την αναμενόμενη εξαγορά της πλειοψηφίας των μετοχών της Μπενρουμπή.