UBS: Αναβαθμίζει τις προβλέψεις της για τον χρυσό το 2025
Ποιοι είναι οι καταλύτες για την ανοδική πορεία του πολύτιμου μετάλλου και το 2025. Μια χρονιά που ήδη έχει καταφέρει να σημειώσει ιστορικό υψηλό ρεκόρ. Ποια τιμή-στόχο δίνει η ελβετική τράπεζα.
Ανοδικά αναθεώρησε τις προβλέψεις της για την τιμή του χρυσού η UBS, εκτιμώντας ότι θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 3.200 δολάρια πριν σταθεροποιηθεί σε υψηλά επίπεδα τα επόμενα χρόνια. Η ελβετική τράπεζα επικαλείται διάφορους παράγοντες για τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις της.
Περί τις 21:00, η τιμή του πολύτιμου μετάλλου σημείωνε άνοδο 0,52% στα 2.898,25 δολάρια η ουγκιά.
Ο χρυσός έχει προλάβει και έχει καταγράψει ιστορικό υψηλό ρεκόρ μέσα σε μόλις έξι εβδομάδες από την αρχή του 2025. Οι αναλυτές της UBS επισημαίνουν το ισχυρό ανοδικό κλίμα, την υποεπένδυση των επενδυτών και την ισχυρή ζήτηση ως βασικούς παράγοντες για το αναμενόμενο ράλι του χρυσού.
«Φαίνεται ότι έχουν ήδη συμβεί τόσα πολλά και είναι μόλις Φεβρουάριος. Αν και αυτό το κλίμα ισχύει πιθανώς για όλες τις χρηματοπιστωτικές αγορές του 2025, ο χρυσός ειδικότερα έχει δει πρωτοφανείς ανακατατάξεις στην αγορά και τιμές-ρεκόρ σε μόλις 6 εβδομάδες από την αρχή του έτους», δήλωσε σε σημείωμά του ο στρατηγικός αναλυτής της UBS Τζόνι Τέβες.
«Η πιο πρόσφατη εκτίμησή μας για τις συνθήκες της αγοράς μας ωθεί να επικαιροποιήσουμε τις απόψεις μας για τον χρυσό και να αναθεωρήσουμε τις προβλέψεις μας για τις τιμές υψηλότερα. Οι αλλαγές αυτές επισπεύδουν την κορύφωση στο δεύτερο μισό του 2025, με τον χρυσό να φτάνει σε υψηλότερο επίπεδο από αυτό που είχαμε προβλέψει προηγουμένως».
Οι επενδυτές, έχοντας χάσει βραχυπρόθεσμες ευκαιρίες για αγορές το 2024, ενδέχεται να υιοθετήσουν μια προσέγγιση «carpe diem», εκμεταλλευόμενοι τις διορθώσεις της αγοράς πιο άμεσα. Οι προβλέψεις της UBS υποδηλώνουν ότι τα ζητήματα ρευστότητας θα μπορούσαν να ενισχύσουν περαιτέρω τα ράλι του χρυσού, καθιστώντας την αγορά ιδιαίτερα ευαίσθητη στις αυξήσεις της φυσικής ζήτησης.
Ενώ η UBS αναβάθμισε τις εκτιμήσεις της για τον χρυσό, διατηρεί στα ίδια επίπεδα τις προβλέψεις της για τα λευκά πολύτιμα μέταλλα, τον άργυρο, την πλατίνα και το παλλάδιο. Ο άργυρος και η πλατίνα αναμένεται να υπεραποδώσουν σε ποσοστιαία κέρδη σε σχέση με τον χρυσό, επωφελούμενοι από τη συσχέτισή τους με τον χρυσό και την ευνοϊκή δυναμική της προσφοράς και της ζήτησης.
Ωστόσο, το ασήμι ενδέχεται να αντιμετωπίσει μεγαλύτερη μεταβλητότητα λόγω της διπλής φύσης του ως πολύτιμο και βιομηχανικό μέταλλο. Η ελκυστικότητα της πλατίνας ενδέχεται να περιορίζεται από τις λιγότερο ρευστές συνθήκες της αγοράς και τον μακρύτερο επενδυτικό ορίζοντα.
Το παλλάδιο προβλέπεται να παρουσιάσει μια μεταβλητότητα επίσης, καθώς η αγορά παραμένει ελλειμματική για μερικά ακόμη χρόνια, γεγονός που καθιστά τις τιμές ευάλωτες στις ανησυχίες για την προσφορά.
Παρ' όλα αυτά, η απουσία μιας μακροπρόθεσμης ανοδικής τάσης αναμένεται να περιορίσει τις τιμές, διατηρώντας την αγορά σε ένα ευρύ φάσμα, κατέληξε ο Τέβες.