Πληροφορική: Το μουδιασμένο ξεκίνημα και το στοίχημα των προσδοκιών
Υστέρηση έναντι του Γενικού Δείκτη εμφανίζει η συντριπτική πλειονότητα των μετοχών του κλάδου στο Χρηματιστήριο. Που αποδίδεται η εικόνα και ποια είναι τα σενάρια για τη συνέχεια.
Επιδόσεις οι οποίες κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με το Γενικό Δείκτη του ΧΑ έχουν σημειώσει πρώτο δίμηνο της χρονιάς οι τιμές των μετοχών των εισηγμένων εταιρειών πληροφορικής, παρά το γεγονός ότι το 2024 ανέβασαν τις οικονομικές τους επιδόσεις και επιπλέον οι περισσότερες εξ’ αυτών έχουν προχωρήσει σε σειρά εξαγορών και λοιπών επεκτατικών κινήσεων.
Όπως προκύπτει και από τα στοιχεία του παρατιθέμενου πίνακα, ενώ ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ από της 2 Ιανουαρίου έως και χθες (26/2) είχε καταγράψει άνοδο 8%, οι περισσότερες μετοχές του κλάδου είτε έχουν υποχρεωθεί σε πτώση, είτε -με την εξαίρεση της Ίλυδας- σημειώνουν άνοδο μικρότερη από αυτή του Γενικού Δείκτη.
Γνωστός χρηματιστηριακός παράγοντας μιλώντας στο Euro2day.gr, σημειώνει πως «η υποαπόδοση του κλάδου μάλλον θα πρέπει να θεωρηθεί ως συγκυριακή και πρόσκαιρη. Θεωρώ πως οι επενδυτές προτίμησαν κατά τους τελευταίους μήνες να τοποθετηθούν περισσότερο σε άλλους καυτούς κλάδους, όπως ο τραπεζικός, παρά στην πληροφορική, οι τίτλοι της οποίας είχαν αποφέρει πολύ μεγάλα κέρδη κατά τα προηγούμενα χρόνια.
Θεωρώ ωστόσο ότι αυτή η στροφή έχει ημερομηνία λήξεως και πως σε κάποια χρονική στιγμή θα επέλθει ισορροπία. Και αυτό γιατί μπορεί οι τράπεζες να διαπραγματεύονται με πολύ ελκυστικούς δείκτες P/E, ωστόσο δεν αναμένεται να αυξήσουν την κερδοφορία τους μέσα στην επόμενη διετία, όπως προκύπτει από κάποια business plans και από προβλέψεις αναλυτών. Αντίθετα, οι εταιρείες πληροφορικής αν και διαπραγματεύονται με υψηλότερους δείκτες P/E, προσδοκούν βάσιμα πως θα ανεβάσουν τις οικονομικές τους επιδόσεις κατά τα επόμενα χρόνια.
Κάποιοι θεωρούν πως το 2026 θα έχουμε την κορύφωση των κερδών για τις εταιρείες πληροφορικής και πως μετά θα ακολουθήσει πτώση. Θεωρώ πως δεν είναι καθόλου βέβαιο, ότι θα εξελιχθούν έτσι τα πράγματα. Πρώτα απ’ όλα, είναι ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο μετά το Ταμείο Ανάκαμψης, να υπάρξει και άλλο αντίστοιχο ευρωπαϊκό πρόγραμμα, κινούμενο στη λογική του σχεδίου Ντράγκι για στήριξη της ευρωπαϊκής οικονομίας και παραγωγής.
Δεύτερον, η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης και των νέων τεχνολογιών θα υποχρεώσει πολύ περισσότερες επιχειρήσεις διαφόρων κλάδων να επενδύσουν στον ψηφιακό τους μετασχηματισμό. Και τρίτον, οι εταιρείες του κλάδου έχουν προχωρήσει -και θα συνεχίσουν να πράττουν αναλόγως- σε κινήσεις εξαγορών και συνεργασιών σε Ελλάδα και εξωτερικό, γεγονός που διευρύνει την προϊοντική τους βάση, δημιουργεί συνέργειες και οικονομίες κλίμακας, ενώ παράλληλα εισάγει νέες πηγές κερδοφορίας.
Σε κάθε περίπτωση βέβαια, τόσο οι τιμές των μετοχών πληροφορικής, όσο και των άλλων κλάδων θα επηρεαστούν και από μια σειρά άλλων στοιχείων που θα μπορούσαν να αφορούν το ευρύτερο οικονομικό και γεωπολιτικό περιβάλλον, εντός ή εκτός Ελλάδας».
Ένας άλλος παράγοντας που φέρεται να σχετίζεται ως ένα βαθμό με την πορεία των μετοχών του κλάδου είναι η περυσινή αποχώρηση των Epsilon Net και Entersoft από το ταμπλό του ΧΑ μετά από δημόσιες προτάσεις οι οποίες «χρύσωσαν» τους επενδυτές.
«Οι δύο αυτοί όμιλοι είχαν μεγάλο μέγεθος και είχαν καταφέρει -μετά από μεθοδική δουλειά των στελεχών τους- να προσελκύσουν πολλά διεθνή θεσμικά χαρτοφυλάκια. Σήμερα, αρκετές εισηγμένες του κλάδου έχουν σαφώς χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις και μικρότερη χρηματιστηριακή εμπειρία, άρα θα χρειαστούν κάποιο χρόνο ακόμη μέχρις ότου να μπουν στο ραντάρ περισσότερων παικτών από Ελλάδα και εξωτερικό και έτσι να καταφέρουν να διαπραγματεύονται με ακριβότερους επενδυτικούς δείκτες.
Παράλληλα, σε μεγάλους ομίλους με growth, όπως η Quest και η Ideal, η πληροφορική αποτελεί τμήμα μόνο των συνολικών τους εργασιών, οπότε η συμμετοχή του κλάδου ενδεχομένως να μην τιμολογείται όσο θα έπρεπε στη συνολική αποτίμηση των μετοχών τους. Αν ισχύει κάτι τέτοιο, ίσως να μπορεί να διορθωθεί μέσα από καλύτερη επικοινωνία, ή μέσα από μια αυτόνομη εισαγωγή του κλάδου πληροφορικής τους σε μια χρηματιστηριακή αγορά (μέθοδος Sum Of The Parts)» αναφέρεται χαρακτηριστικά.
