Προσδοκίες και... απογοητεύσεις για τις μετοχές πληροφορικής στο Χρηματιστήριο

Πώς σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς τις προοπτικές ανάπτυξης του κλάδου. Το μπαράζ των επιχειρηματικών deals και οι επιδράσεις των εξελίξεων στην κερδοφορία των εισηγμένων και στις τιμές των μετοχών τους στο ταμπλό.

Προσδοκίες και... απογοητεύσεις για τις μετοχές πληροφορικής στο Χρηματιστήριο

Μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα «περιφερειακής παρουσίας» στο ΧΑ, ο ευρύτερος κλάδος της τεχνολογίας έχει κερδίσει πλέον το επενδυτικό ενδιαφέρον, προσφέροντας υψηλές αποδόσεις στο ταμπλό τα τελευταία χρόνια και υποσχόμενος αυξημένες κερδοφορίες μέσα από την επερχόμενη ψηφιοποίηση της οικονομίας, από την εισροή Κοινοτικών κονδυλίων, αλλά και από πολλές συμφωνίες εξαγορών και συγχωνεύσεων.

Τα στοιχεία του παρατιθέμενου πίνακα για τις αποδόσεις της τελευταίας πενταετίας είναι άκρως ενδιαφέροντα, αν και σε αυτές θα πρέπει να προστεθούν τα μερίσματα που διανεμήθηκαν στους μετόχους κατά τη συγκεκριμένη περίοδο. Παράλληλα ωστόσο, τα κέρδη της χρήσης 2020 για τις εταιρείες του κλάδου διαμορφώθηκαν -σε γενικές γραμμές- σε υψηλότερα επίπεδα από αυτά του 2019 (παρά τις επιπτώσεις της πανδημίας), ενώ σειρά από deals έλαβαν χώρα, με χαρακτηριστικότερη περίπτωση την εξαγορά της SingularLogic από τις Space Hellas και Epsilon Net.

Ωστόσο, από το υψηλό του φετινού Ιανουαρίου στο ταμπλό του ΧΑ, οι τιμές των μετοχών του κλάδου υποχώρησαν σημαντικά, με τις απώλειες να φτάνουν σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και το 20%. Κάποιοι μάλιστα έφεραν στο μυαλό τους την πρώτη δεκαετία του παρόντος αιώνα, όταν οι μετοχές πληροφορικής είχαν «ξεφουσκώσει» διεθνώς (και στην Ελλάδα) μετά από ένα ξέφρενο ράλι το οποίο είχε κορυφωθεί το έτος 2000.

Παράγοντες πάντως της αγοράς, δεν συμμερίζονται σε καμιά περίπτωση τέτοιου είδους συσχετισμούς. Σε πρόσφατη έκθεσή της η χρηματιστηριακή εταιρεία Χρυσοχοΐδης ΑΧΕΠΕΥ (βλέπε σχετικό δημοσίευμα του Euro2day.gr) αποτίμησε τις μετοχές έξι εισηγμένων εταιρειών του κλάδου σε επίπεδα αρκετά κοντά στις τρέχουσες τιμές του ταμπλό, χωρίς να συνυπολογίζει τις επιδράσεις των deals και θέτοντας ως παραδοχή ρυθμούς ανάπτυξης για τις εταιρείες του κλάδου, σαφώς χαμηλότερες από εκείνες που προβλέπουν τα στελέχη του.

Διευθύνων σύμβουλος εισηγμένης εταιρείας μιλώντας στο Euro2day.gr ανέφερε σχετικά: «Μπορεί οι τιμές των μετοχών να έχουν αυξηθεί πολύ κατά τα τελευταία χρόνια, ωστόσο έχουν αλλάξει άρδην και τα δεδομένα. Η Ελλάδα δανείζεται σήμερα με 0,6%, ενώ το 2016 βρισκόταν εκτός αγορών. Οι εταιρείες πληροφορικής έχουν αυξήσει δραστικά τις οικονομικές τους επιδόσεις και έχουν τις προϋποθέσεις να τις ανεβάσουν περαιτέρω. Πολύ πιθανόν κάποιοι να εκπλαγούν θετικά από τις κερδοφορίες του 2021 και του 2022 σε συγκεκριμένους oμίλους.

Γενικότερα, υπήρχε πάντοτε και εξακολουθεί να υπάρχει μια δυσκολία αποτίμησης των εταιρειών πληροφορικής από τη χρηματιστηριακή αγορά. Δεν είναι σωστό να κρινόμαστε αποκλειστικά με βάση γνωστούς δείκτες, όπως το P/E και το P/BV.

Για παράδειγμα, πολλές επιχειρήσεις πληροφορικής ξεκινούν κάθε χρονιά έχοντας εξασφαλισμένο ένα 40% έως 60% των εσόδων τους, μέσα από εργασίες συντήρησης-υποστήριξης παλαιότερων συμβολαίων τους. Άλλες, έχοντας ήδη περάσει το επίπεδο του break-even, καταφέρνουν να σημειώνουν αυξήσεις κερδών της τάξεως του 20%, του 40%, ή και του 50%, ανεβάζοντας τα έσοδά τους μόλις κατά 10%.

Τέλος, θα πρέπει να δοθεί βαρύτητα και στην αποτίμηση των εξαγορών, καθώς σε άλλες περιπτώσεις οδηγούν απλά σε μια αναλογική αύξηση εσόδων-κερδών και σε ορισμένες άλλες, σε πολύ υψηλές οικονομίες κλίμακας.

Θεωρώ επίσης ότι θα δούμε μέσα στην επόμενη διετία πολλές ακόμη εξαγορές και αυτό γιατί υπάρχουν αρκετές υγιείς επιχειρήσεις με προστιθέμενη αξία, οι μέτοχοι των οποίων είτε δεν έχουν διάδοχη κατάσταση, είτε δεν διαθέτουν τα απαιτούμενα κεφάλαια για νέες επενδύσεις. Και όποιος δεν επενδύει στον κλάδο μας, θα κινδυνεύσει κατά τα επόμενα χρόνια να τεθεί στο περιθώριο. Γενικότερα, θεωρώ πολύ θετικές τις προοπτικές των εταιρειών του κλάδου που είναι καλά τοποθετημένες στην αγορά.

Το μόνο σίγουρο είναι πως κάθε εταιρεία -άρα και κάθε μετοχή- του κλάδου αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση, με τα δικά της χαρακτηριστικά, τις δικές της δυνατότητες και τις δικές της προοπτικές».

Γενικότερα, πολλά στελέχη του κλάδου μιλούν με «ζεστά λόγια» για προοπτικές που βασίζονται στα κονδύλια του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάπτυξης, στις διαρθρωτικές αλλαγές που προωθεί η Πολιτεία (π.χ. ηλεκτρονική τιμολόγηση, ηλεκτρονικά λογιστικά βιβλία), αλλά και στην επιτακτικότερη ανάγκη για την ψηφιοποίηση των εργασιών των επιχειρήσεων μετά και την εκδήλωση της πανδημίας Covid-19 (ταχύτερη αύξηση ηλεκτρονικού εμπορίου, εργασία εξ αποστάσεως, κ.λπ.).

Σε πρόσφατη εκδήλωση (βλέπε σχετικό δημοσίευμα του Euro2day.gr με τίτλο 15/1/2021 «Έρχονται νέες εισαγωγές εταιρειών πληροφορικής στο ΧΑ»), που οργάνωσε το ΧΑ σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Εταιρειών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος (ΣΕΠΕ), ο πρόεδρος του ΧΑ Σωκράτης Λαζαρίδης εστίασε «στην πανδημία που έχει επιταχύνει την αντίληψη για περαιτέρω ψηφιοποίηση της οικονομίας και αφ’ ετέρου στις προοπτικές που υπάρχουν για την εισροή πολύ υψηλών επενδυτικών κεφαλαίων τα οποία θα κατευθυνθούν στην ψηφιοποίηση και στην πράσινη-διατηρήσιμη ανάπτυξη».

Χαρακτηριστική επίσης στην ίδια εκδήλωση ήταν η αναφορά του κ. Σπύρου Παμπουκίδη (μέλους του ΔΣ του ΣΕΠΕ ότι «ο κλάδος βρίσκεται σε πορεία ανάπτυξης και παράλληλα υπάρχουν εταιρείες που δεν εστιάζουν απλά στο μέτωπο των προοπτικών, αλλά επιπλέον έχουν δοκιμαστεί στην πράξη και ήδη παράγουν αποτελέσματα».

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video