Μειωμένες προσδοκίες για είσοδο Eurobank στον δείκτη MSCI Greece
Οι εκτιμήσεις για την αναδιάρθρωση και οι υπολογισμοί για τις πιθανές εισροές κεφαλαίων. Η περίπτωση της Eurobank και τι θα σημαίνει η αύξηση στη στάθμιση της χώρας στους δείκτες του MSCI για την Ελλάδα. Τι βλέπουν διαχειριστές κεφαλαίων που παίζουν αναδυόμενες αγορές.
Οι πιθανότητες να υπάρξουν αλλαγές στις στους δείκτες MSCI για την Ελλάδα είναι περιορισμένες. Υπάρχει ωστόσο μια μικρή πιθανότητα να εισέλθει στο δείκτη MSCI Greece ο τίτλος της Eurobank, αφού πληροί τις βασικές προϋποθέσεις ένταξης στο μεγάλο δείκτη της MSCI της χώρας.
H γαλλική Societe Generale, παρότι δεν δίνει πιθανότητες για την είσοδο της Eurobank στο δείκτη MSCI Greece, υπολογίζει ότι αυτό συμβεί θα έχει σημαντικές εισροές ο δείκτης.
Πιο αναλυτικά, η αύξηση στη στάθμιση της χώρας θα είναι 0,021% και οι συνολικές εισροές θα διαμορφωθούν στα 86 εκατ. δολάρια ή 129 εκατ. μετοχές ή 18,5 φορές την ημερήσια συναλλακτική δραστηριότητα της μετοχής των τελευταίων είκοσι ημερών που η SG την υπολογίζει σε 6,98 εκατ. μετοχές.
Αν αυτό συμβεί, τότε η στάθμιση της χώρας θα αυξηθεί και οι εισροές για τη μετοχή της Eurobank θα είναι σημαντικές. Εξίσου σημαντική θα είναι και η αναβάθμιση για το δείκτη της χώρας, ο οποίος έχει το μίνιμουμ αριθμών μετοχών με ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Jumbo. Το γεγονός ότι το πιθανό rebalancing περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό δεικτοβαρών μετοχών και με σημαντική βαρύτητα, όταν οι συναλλαγές στην αγορά είναι μειωμένες, δημιουργεί συνθήκες υψηλής μεταβλητότητας έως και την ολοκλήρωση των καθορισμένων αλλαγών.
Το ενδιαφέρον επίσης θα μετατοπιστεί στις μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Jumbο (σ.σ. των τριών μετοχών που συμμετέχουν ήδη στον δείκτη) για τις οποίες η αύξηση της στάθμισης της χώρας μπορεί να έχει θετικές επιδράσεις από τα passive funds αλλά και τις μετοχές του μικρότερου δείκτη MSCI Greece Small Cap.
Οι αλλαγές των δεικτών θα ανακοινωθούν σήμερα αργά και οι αλλαγές θα λάβουν χώρα στο κλείσιμο της συνεδρίασης της παρασκευής 26 Φεβρουαρίου.
Οι εισροές και οι σταθμίσεις της χώρας
Το στοιχείο με μεγάλη σημασία, βάσει των πρόσφατων στοιχείων της BofA Securities, είναι ότι οι διαχειριστές κεφαλαίων για τις αναδυόμενες αγορές (Global Emerging Markets Funds - GEM Funds) είναι ήδη περισσότερο «εκτεθειμένοι» σε εγχώριες μετοχές και την αγορά, όπως αυτό εξάγεται από τα ποσοστά τους και τις τοποθετήσεις τους.
Η Ελλάδα έχει ποσοστό συμμετοχής στον δείκτη MSCI Emerging Markets (MSCI EM) 0,11% και το τρέχον ποσοστό συμμετοχής των GEM Funds, βάσει της EPFR, είναι ήδη στο 0,16%, αυξημένο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και πολύ υψηλότερα από το μέσο τα τελευταία έτη.
Στους τελευταίους έξι μήνες, η εγχώρια αγορά φαίνεται να είναι στις πρώτες overweight θέσεις σε μετοχές, στην έβδομη για την ακρίβεια, προσέλκυσης ξένων κεφαλαίων με +0,06% σε σχέση με 16 διαφορετικές αναδυόμενες αγορές. Όπως υπολογίζει η BofA Securities τις σταθμίσεις των χωρών, βάσει των στοιχείων που συλλέγει από 151 ενεργούς διαχειριστές κεφαλαίων σε αναδυόμενες αγορές, η Ελλάδα βρίσκεται με στάθμιση 0,16% έναντι 0,11% που είναι η στάθμισή της στον δείκτη MSCI Emerging Markets ή +0,05 ποσοστιαίες μονάδες.
** Δείτε τον πίνακα της Societe General στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό"