Εισηγμένες: Αυξάνονται οι προσδοκίες για τα φετινά μερίσματα

Οι ισχυρές άμυνες κατά την περίοδο του δεύτερου lockdown ανεβάζουν τις προσδοκίες των αναλυτών για τις φετινές χρηματικές διανομές. Πάνω από το 2% η μέση προβλεπόμενη μερισματική απόδοση. Ποιοι όμιλοι ξεχωρίζουν.

Εισηγμένες: Αυξάνονται οι προσδοκίες για τα φετινά μερίσματα

Η καλύτερη από την αναμενόμενη οικονομική πορεία πολλών εισηγμένων εταιρειών, τόσο κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2020 όσο και στο ξεκίνημα της φετινής χρονιάς, ανεβάζει τις προσδοκίες παραγόντων της αγοράς για το ύψος των χρηματικών διανομών στους μετόχους μέσα στο 2021.

«Οι εταιρείες επέδειξαν -σε γενικές γραμμές- ισχυρές άμυνες κατά τη διάρκεια του δεύτερου lockdown και πολλές από αυτές μάλιστα έχουν καταφέρει να ανεβάσουν τον πήχη των επιδόσεών τους. Παράλληλα, από την προσεχή άνοιξη και μετά -όταν ελπίζεται ότι θα χαλαρώσουν τα περιοριστικά μέτρα-, πολλοί επιχειρηματίες προσδοκούν εκτίναξη της ζήτησης και ορισμένοι μάλιστα από αυτούς προετοιμάζουν από τώρα τις εταιρείες τους για να ανταποκριθούν σε ένα τέτοιο σενάριο. Όλα αυτά δημιουργούν τις προϋποθέσεις για τη διανομή σημαντικών ποσών προς τους μετόχους και μέσα στο 2021, παρά τις πολύ χαμηλές προσδοκίες που είχαν αρχικά καλλιεργηθεί», δηλώνει στο Euro2day.gr γνωστός παράγοντας της χρηματιστηριακής αγοράς.

Κανείς βέβαια δεν περιμένει ότι η περυσινή χρηματική διανομή, που αθροιστικά διαμορφώθηκε στο 1,8 δισ. ευρώ, θα επαναληφθεί φέτος (βλέπε στοιχεία παρατιθέμενου πίνακα), τόσο γιατί τα κέρδη πολλών εισηγμένων επλήγησαν από την πανδημία (π.χ. Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια) όσο και γιατί πέρυσι αρκετές εταιρείες προχώρησαν σε πολλαπλές και «γενναιόδωρες» χρηματικές διανομές προς τους μετόχους τους (π.χ. ΟΠΑΠ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Jumbo, Πλαστικά Θράκης, Quest Holdings, Παπουτσάνης, Inform Λύκος, Μύλοι Κεπενού, Μουσικός Οίκος Νάκα).

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, τα πρώτα μηνύματα που λαμβάνει η αγορά είναι αρκετά καλύτερα σε σχέση με τις αρχικές προσδοκίες.

  • Η Coca-Cola HBC, μετά από μια καλή πορεία κατά το τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς, αποφάσισε να μοιράσει φέτος υψηλότερο μέρισμα σε σύγκριση με το περυσινό (0,64 ευρώ ανά μετοχή, ή συνολικά 237 εκατ. ευρώ, που οδηγεί σε μια μερισματική απόδοση της τάξεως του 2,3%-2,4%).
  • Ο Μυτιληναίος θα επαναλάβει το περυσινό μέρισμα του 0,36 ευρώ ανά μετοχή (αθροιστικά 51,4 εκατ. ευρώ, μερισματική απόδοση γύρω στο 2,9%).
  • Ο ΟΤΕ δεν έχει ακόμη ανακοινώσει το ύψος του μερίσματος που θα διανείμει, ωστόσο η Euroxx Χρηματιστηριακή το προβλέπει στο 0,60 ευρώ ανά μετοχή (αθροιστικά 276 εκατ. ευρώ, μερισματική απόδοση κοντά στο 4,9%), πέρα από την έκτακτη διανομή που έχει ανακοινωθεί ότι θα υπάρξει προς τους μετόχους, μετά την πώληση θυγατρικής εταιρείας στη Ρουμανία (από το συγκεκριμένο deal εισπράχθηκαν 268 εκατ. ευρώ).
  • Η τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ, που πέρυσι αύξησε την καθαρή της κερδοφορία, έχει δηλώσει δημόσια την πρόθεσή της για ανταμοιβή των μετόχων μέσα από ικανοποιητικές χρηματικές διανομές. Πέρυσι μοίρασε 0,2 ευρώ ανά μετοχή (αθροιστικά 16,5 εκατ. ευρώ, μερισματική απόδοση πέριξ του 1,4%), ποσό που φέτος αναμένεται να είναι ίσο ή και μεγαλύτερο.

Με άλλα λόγια, μόνο οι προαναφερθείσες τέσσερις εισηγμένες αναμένεται να μοιράσουν περισσότερα από 700 εκατ. ευρώ, ή διαφορετικά πάνω από 38% των χρηματικών διανομών όλων των εισηγμένων μέσα στο 2020, ποσοστό που θα ανεβεί σημαντικά, αν συνεκτιμηθούν και τα μερίσματα που αναμένεται να διανείμουν φέτος μεγάλες εισηγμένες όπως οι ΟΠΑΠ, Jumbo και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Πέραν αυτών, περίπου άλλες 30 έως 40 εισηγμένες εταιρείες αναμένεται να προχωρήσουν φέτος σε χρηματικές διανομές.

Ήδη, η Alpha Trust ΑΕΔΑΚ μοίρασε φέτος 0,16 ευρώ ανά μετοχή (μερίσματα παρελθουσών χρήσεων). Η πορεία των κερδών του ΑΔΜΗΕ ήταν ανοδική το 2020 και το ίδιο αναμένεται για τα επόμενα έτη. Το μέρισμα του ΑΔΜΗΕ προς την εισηγμένη ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών είναι «κλειδωμένο» στο 50% των κερδών της θυγατρικής εταιρίας, οπότε οι χρηματικές διανομές του μέλλοντος προς τους μετόχους αναμένονται αυξημένες.

Από τις ΑΕΕΑΠ, αναμένεται να στείλουν τους μετόχους τους στο ταμείο η Prodea (έχει ήδη καταβάλει προμέρισμα), καθώς και οι BriQ Properties και Intercontinental.

Εισηγμένες όπως οι Sarantis, Ευρωπαϊκή Πίστη, ΚΡΙ-ΚΡΙ, Πλαστικά Κρήτης, Καρέλιας και Flexopack προβλέπεται να μοιράσουν τουλάχιστον τα ίδια ποσά με πέρυσι.

Χρηματικές διανομές αναμένονται και από τον κλάδο της πληροφορικής -Quest Holdings, Profile, Entersoft, Space Hellas, Epsilon Net (το έχει ανακοινώσει στο οικονομικό της ημερολόγιο), Perforomance-, μετά και από τα σαφώς ικανοποιητικά αποτελέσματα του 2020, όσο και από τα utilities (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΟΛΠ, ΟΛΘ), τα οποία χαρακτηρίζονται από πολύ υψηλή ρευστότητα.

Άλλες μετοχές που προβλέπεται να προχωρήσουν σε χρηματικές διανομές είναι οι ΕΧΑΕ, Τράπεζα της Ελλάδος, Πλαστικά Θράκης, Παπουτσάνης, Μύλοι Λούλη, Μύλοι Κεπενού, ΕΛΒΕ Ενδυμάτων, ΕΛΤΟΝ Χημικά, Πλαίσιο, ElvalHalcor, Autohellas, Inform Λύκος, Γενική Εμπορίου (σημείωσε το 2020 κύκλο εργασιών αντίστοιχο της προηγούμενης χρήσης), Μουσικός Οίκος Νάκα, ενώ στις «ύποπτες» για χρηματικές διανομές συγκαταλέγονται -μεταξύ άλλων- ο Πετρόπουλος, το ΙΑΣΩ, η AS Company, η Mermeren Kombinat, η Ικτίνος Μάρμαρα και η Ίλυδα).

Με βάση τα παραπάνω, κύκλοι της αγοράς θεωρούν πολύ πιθανόν οι φετινές χρηματικές διανομές να ξεπεράσουν (ενδεχομένως και σημαντικά) το ένα δισ. ευρώ και με δεδομένο ότι η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση του ΧΑ κυμαίνεται γύρω στα 53 δισ. ευρώ, να μιλάμε για μέση «μερισματική απόδοση» υψηλότερη του 1,9% (με το yield των δεκαετών κρατικών ομολόγων κοντά στο 0,6%-0,7% και τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων χαμηλότερα του 0,1%). Αν τώρα εξαιρέσουμε τις συστημικές τράπεζες που δεν προχωρούν σε χρηματικές διανομές, τότε η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ διαμορφώνεται στα 47 δισ. ευρώ και η μέση προβλεπόμενη για φέτος μερισματική απόδοση υπερβαίνει το 2,1%.

Βέβαια, ένα τμήμα αυτής της μερισματικής απόδοσης (η επιστροφή κεφαλαίου του ΟΤΕ, λόγω του deal στη Ρουμανία) θα πρέπει να θεωρηθεί ως έκτακτου χαρακτήρα, ωστόσο από την άλλη πλευρά: α) Χρηματικές διανομές μη επαναλαμβανόμενου χαρακτήρα υπήρχαν και το 2020, β) Εκτιμάται ότι οι κερδοφορίες πολλών εισηγμένων εταιρειών θα αρχίσουν να ανακάμπτουν από το δεύτερο φετινό εξάμηνο, με ό,τι αυτό θα μπορούσε να σημάνει για τις χρηματικές διανομές των επόμενων ετών.

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video