Χρηματιστήριο: Το ανοδικό σερί και ο ρόλος του rebalancing στον FTSE
Οι εισροές κεφαλαίων από το rebalancing των δεικτών FTSE/Russell και πώς διαμορφώνεται το τοπίο στην αγορά. Πού εντοπίζονται οι επόμενες αντιστάσεις για τον Γενικό Δείκτη, ποια είναι τα σημεία άμυνας. Η εικόνα στις τράπεζες.
Με την τάση στην αγορά των μετοχών ξεκάθαρά ανοδική και τους βασικούς του δείκτες να κινούνται σε νεότερα υψηλά, το στοιχείο πέραν της κίνησης των τιμών είναι η αυξημένη ρευστότητα που έχει ξεκινήσει να εισέρχεται στην αγορά.
Το ζητούμενο είναι το πώς θα κινηθεί η αγορά μόλις ολοκληρωθούν οι αναδιαρθρώσεις των χαρτοφυλακίων των αναδυόμενων διαχειριστών κεφαλαίων μετά το κλείσιμο της αγοράς την Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021, όπου και οι δείκτες θα ξεκινήσουν τη διαπραγμάτευσή τους στη νέα τους μορφή τη Δευτέρα 22 Μαρτίου 2021.
Σε μεγάλο βαθμό, η τρέχουσα ανοδική κίνηση στην αγορά, η οποία αφορά μόνο τους τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης, συνδέεται ευθέως με τις εισροές από το rebalancing των δεικτών FTSE/Russell. Οι ελληνικές συμμετοχές θα αυξηθούν από τις 9 σε 11 μετοχές στον δείκτη FTSE Emerging Markets με ταυτόχρονη αύξηση του ποσοστού συμμετοχής των ελληνικών μετοχών στους δείκτες των αναδυόμενων αγορών. Η στάθμιση της Ελλάδας στις αναδυόμενες αγορές θα αυξηθεί από το 0,20% στο 0,22% στο FTSE/Russell Emerging Markets και ακόμα πιο σημαντική όμως θα είναι η αύξηση του ποσοστού συμμετοχής στον δείκτη των EMEA από το 1,48% στο 1,65% ή αύξηση 0,17% της στάθμισης της χώρας μας στον δείκτη των αναδυόμενων αγορών της περιοχής μας.
Το στοιχείο με μεγάλη σημασία για την πορεία μετά το rebalancing, από τα στοιχεία της EPFR Global και της Factset, είναι ότι οι διαχειριστές κεφαλαίων για τις αναδυόμενες αγορές (Global Emerging Markets Funds - GEM Funds) είναι ήδη περισσότερο «εκτεθειμένοι» στις εγχώριες μετοχές και την αγορά, όπως αυτό εξάγεται από τα ποσοστά τους και τις τοποθετήσεις τους. Η Ελλάδα έχει ποσοστό συμμετοχής στον δείκτη MSCI Emerging Markets (MSCI EM) 0,13% και το τρέχον ποσοστό συμμετοχής των GEM Funds, βάσει της EPFR, είναι ήδη στο 0,16%, αυξημένο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και πολύ υψηλότερα από το μέσο τα τελευταία έτη.
Πιο τεχνικά, οι επόμενες αντιστάσεις για τον Γενικό Δείκτη εντοπίζονται στις 862/870, 893 (gap) και 900 μονάδες και για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης στις 2.106 και 2.150 μονάδες. Η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική, με τον κινητό μέσο όρο των 30 ημερών στις 797 μονάδες. Τα σημεία στήριξης για τον γενικό Δείκτη είναι οι 830 και οι 820 μονάδες, ενώ το ημερήσιο “stop long” στην παρούσα ανοδική κίνηση είναι στις 772 μονάδες, με πολλές πιθανότητες να ανέβει αισθητά τις επόμενες μέρες.
Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη
Ο δείκτης των τραπεζικών μετοχών έχει να αντιμετωπίσει την πολύ σημαντική περιοχή αντίστασης των 539 μονάδων, ενώ το triple witch των παραγώγων την επόμενη Παρασκευή συμπίπτει με την αναδιάρθρωση των δεικτών, οπότε η μεταβλητότητα θα είναι πολύ αυξημένη. Τα νέα υψηλά ενός και πλέον έτους αποτελούν επιβεβαίωση της ανοδικής τάσης στον Γενικό Δείκτη του Χ.Α., έστω και με χαμηλό όγκο συναλλαγών.
Το διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη
Τέλος, όσον αφορά τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, έχει πλέον διαφύγει ανοδικά των 1.970 μονάδων και αυτό είναι και το stop της τρέχουσας κίνησης. Η αποκατάσταση της τεχνικής εικόνας έχει επιβεβαιωθεί και οι επόμενες αντιστάσεις στις 2.080 μονάδες. Οι πρώτες στηρίξεις στις 1.967 μονάδες και στους ΚΜΟ των 200 ημερών.
Το διάγραμμα του Δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης