Χρηματιστήριο: Πού βρίσκονται τώρα οι ζώνες άμυνας των τραπεζών
Κρίσιμη συνεδρίαση μετά τη χθεσινή βουτιά, με το βλέμμα στο triple witching αλλά και στις αναδιαρθρώσεις FTSE. Πού εντοπίζονται τα κρίσιμα τεχνικά σημεία για τον Γενικό Δείκτη. Νέα πτώση στο ξεκίνημα και βουτιά 15% για Πειραιώς.
Παρά το γεγονός ότι τόσο η BofA όσο και η Citigroup «έκλεισαν» το μάτι στους επενδυτές για την Ελλάδα, η επίσης αμερικανική Morgan Stanley «βάρεσε» το καμπανάκι ότι και η φετινή καλοκαιρινή σεζόν μπορεί να είναι είτε προβληματική είτε να χαθεί ολοσχερώς, αν οι εμβολιασμοί και τα πιστοποιητικά δεν προχωρήσουν με ταχύτητα το επόμενο δίμηνο.
Ιδιαίτερα αρνητική εικόνα και έντονο προβληματισμό δημιουργεί η χθεσινή συνεδρίαση για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της αγοράς και «βάζει» δύσκολα στους αγοραστές για τις επόμενες συνεδριάσεις. Τόσο ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης όσο και ο δείκτης των τραπεζών «φρέναραν» στις τεχνικές αντιστάσεις τους και δίνουν αρνητικό σινιάλο για τις επόμενες ημέρες.
Η συνεδρίαση έχει έτσι κι αλλιώς σημαντικό χαρακτήρα, γιατί πέραν της τριπλής λήξης των παραγώγων (triple witch) ολοκληρώνονται οι όποιες αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων των αναδυόμενων διαχειριστών κεφαλαίων από τις αλλαγές στους δείκτες FTSE/Russell και Stoxx.
Ο δείκτης των τραπεζών δέχτηκε σοβαρό stop στην κρίσιμη περιοχή των 570 μονάδων ακόμη μια φορά, επίπεδο που αν και εφόσον ανακαταληφθεί, ανοίγει την «πόρτα» για αρκετά υψηλότερα επίπεδα. To αρνητικό γύρισμα συνδέεται ευθέως με τις ανακοινώσεις της Τράπεζας Πειραιώς, οι οποίες έδωσαν περισσότερο φως στο τι να περιμένουν οι επενδυτές τις επόμενες ημέρες που μεσολαβούν μέχρι τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης για την κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Να σημειωθεί ότι η χθεσινή συναλλακτική δραστηριότητα για τον τίτλο της Τράπεζας Πειραιώς ήταν ο υψηλότερος από το 2015.
Πιέσεις ωστόσο δέχθηκαν και οι άλλες τραπεζικές μετοχές, Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Αττικής. Αξίζει να επισημανθεί η διαφοροποίηση στην πορεία από τον τίτλο της Eurobank, ο οποίος αποτελεί και μέρος των προτιμώμενων μετοχών της BofA Research για το στοίχημα της ανάκαμψης στην περιοχή μας. Η μετοχή της Eurobank έχει εντελώς διαφορετική πορεία, παραμένοντας στα υψηλά δωδεκαμήνου και χωρίς προβληματισμό από τις τρέχουσες εξελίξεις.
Το διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη
Παράλληλα, τόσο το placement της Jumbo όσο και η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην Ελλάκτωρ επίσης δημιουργούν πιέσεις και δεύτερες σκέψεις στους επενδυτές να αποσύρουν ρευστότητα από την αγορά. Το «πακέτο» μετοχών της Jumbo 5,250 εκατ. μετοχών ή του 3,85% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας έγινε με discount στα 14,70 ευρώ ανά μετοχή.
Τεχνικά ο βασικός δείκτης του Χρηματιστηρίου σταμάτησε στη στήριξη των 835 μονάδων και η επόμενη βασική στήριξη είναι στις 790 μονάδες, την οποία θεωρητικά θα μπορούσε η αγορά να συναντήσει σε ισχυρό profit taking. Η εικόνα του Γενικού Δείκτη είναι πάντως αντικρουόμενη με αυτή του δείκτη των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης αλλά και των τραπεζών. Οι δύο δείκτες φαίνεται να προηγούνται και τείνουν στο συμπέρασμα ότι η διόρθωση θα συνεχιστεί.
Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη
O δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης έδειξε ισχυρή αδυναμία διάσπασης των 2.080 μονάδων και το έντονο «μαύρο κερί» στη χθεσινή συνεδρίαση προδιαθέτει για συνέχεια της πτωτικής πορείας. Η στήριξη των 1.950/1.960 μονάδων είναι η πρώτη ισχυρή άμυνα στην αγορά. Τέλος, για τον δείκτη των τραπεζών, η άρνηση στις 570 μονάδες είναι ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη και οι επόμενες περιοχές με στήριξη είναι οι ζώνες των 490 μονάδων που συγκλίνουν και διαφορετικοί κινητοί μέσοι όροι και χαμηλότερα οι 440 μονάδες και οι 390 μονάδες.
Το διάγραμμα του Δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης