Πώς κινούνται τώρα τα p/e των εισηγμένων
Πώς διαμορφώνονται και πώς αξιολογούνται οι δείκτες P/E των εισηγμένων εταιρειών με βάση τις οικονομικές επιδόσεις το 2020. Ποιες εταιρείες επηρεάστηκαν από την εμφάνιση έκτακτων αποτελεσμάτων. Αναλυτικός πίνακας.
Παρά το γεγονός ότι τα αποτελέσματα της περυσινής χρήσης επηρεάστηκαν αρνητικά από την πανδημία, πολλές εισηγμένες εταιρείες διατήρησαν ή και ενίσχυσαν τις οικονομικές τους επιδόσεις τους με αποτέλεσμα να διαπραγματεύονται με χρηματιστηριακούς δείκτες, ελκυστικότερους από τους αντίστοιχους των ξένων αγορών.
Όπως φαίνεται από τα στοιχεία του παρατιθέμενου πίνακα, οι περισσότερες από τις εταιρείες που έχουν δημοσιεύσει τα αποτελέσματά τους τελούν υπό διαπραγμάτευση στο XA με P/E που προσεγγίζει το 20 ή και υπολείπεται αυτού, παρά το γεγονός ότι ο σχετικός δείκτης υπολογίζεται με βάση τα κέρδη μιας συγκυριακά αρνητικής χρονιάς. Άρα, σε πολλές περιπτώσεις μπορεί κάποιος να υποθέσει βάσιμα πως το μέσο P/E με βάση τα κέρδη των επόμενων ετών -όταν θα έχει αντιμετωπιστεί το υγειονομικό ζήτημα και η οικονομία θα αρχίσει να ενισχύεται από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης- θα είναι αρκετά χαμηλότερο (ελκυστικότερο).
Επίσης, θα πρέπει να συνεκτιμηθεί πως όλα αυτά λαμβάνουν χώρα σε ένα περιβάλλον μηδενικών ή και αρνητικών διεθνών επιτοκίων. Και αυτό γιατί όταν όλοι οι άλλοι παράγοντες παραμένουν σταθεροί, όσο πιο χαμηλό είναι το επίπεδο των επιτοκίων, τόσο υψηλότερο μέσο δείκτη P/E μπορεί να δικαιολογήσει μια χρηματιστηριακή αγορά. Σε κάθε περίπτωση όμως, ο δείκτης P/E αποτελεί μόνο μια πρώτη ένδειξη (και σε καμιά περίπτωση απόδειξη) για το αν μια μετοχή είναι υποτιμημένη ή όχι.
Θα πρέπει εξάλλου να σημειωθεί ότι σε ορισμένες περιπτώσεις τα εταιρικά κέρδη έχουν επηρεαστεί -θετικά ή αρνητικά- από έκτακτους και μη λειτουργικούς παράγοντες, οπότε αυτό θα πρέπει να συνεκτιμηθεί από τους επενδυτές.
Για παράδειγμα, μπορεί τα κέρδη της τσιμεντοβιομηχανίας Τιτάν να ήταν 1,52 εκατ. ευρώ το 2020, ωστόσο αν η εισηγμένη δεν προχωρούσε σε μη λειτουργική έκτακτη απομείωση, τότε θα είχαν διαμορφωθεί στα 65,4 εκατ. ευρώ και έτσι ο δείκτης P/E αντί για 800,9 θα ανερχόταν σε 18,6.
Επίσης, αν χρησιμοποιούσαμε στο δείκτη τα «προσαρμοσμένα» και όχι τα λογιστικά κέρδη (πράγμα θεωρητικά ορθότερο) στις εταιρείες Viohalco, ElvalHalcor και Cenergy, τότε θα είχαμε για το 2020 υψηλότερα κέρδη και ελκυστικότερους δείκτες P/E σε σχέση με τους αναγραφόμενους στον παρατιθέμενο πίνακα. Ειδικότερα, οι διαφορές μεταξύ λογιστικού EBITDA και προσαρμοσμένου EBITDA ήταν της τάξεως των 10,7 εκατ. για την Cenergy, των 11 εκατ. για την Viohalco και των 14,5 εκατ. για την ElvalHalcor.
Στα αποτελέσματα της Epsilon Net, έχουν υπολογιστεί κέρδη από τη θυγατρική Data Communication μόνο για το δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου (δεν έχει υπολογιστεί επίσης και η εξαγορά της SingularLogic που ολοκληρώθηκε το φετινό Ιανουάριο). Ο Παπουτσάνης ενέγραψε προβλέψεις της τάξεως των 600 χιλ. ευρώ, ενώ στην περίπτωση της Premia Properties, από τη μια πλευρά έχουν εγγραφεί μη επαναλαμβανόμενα κέρδη, από την άλλη πλευρά δεν έχουν λογιστεί έσοδα για μεγάλο τμήμα των ακινήτων της.
Στα αξιοσημείωτα τέλος θα πρέπει να ενταχθεί και το ότι τόσο η Autohellas, όσο και η Mermeren Kombinat είναι δύο εταιρείες που επλήγησαν έντονα από την πανδημία.