«Καμπανάκι» για την Αθήνα από την Oxford Economics
Γιατί ο οίκος αναμένει ότι η ελληνική πρωτεύουσα θα εμφανίσει τη χαμηλότερη ανάκαμψη μεταξύ 30 ευρωπαϊκών πόλεων. Πότε αναμένεται η επιστροφή του ΑΕΠ στα επίπεδα προ πανδημίας. Ποιες πόλεις αναμένεται να «τρέξουν».
Η Αθήνα δεν θα είναι μια από τις μεγαλύτερες πόλεις – πρωτεύουσες της της Ευρώπης που θα δουν το ΑΕΠ τους να επιστρέφει στα προ πανδημίας επίπεδα φέτος, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Oxford Economics.
Η οικονομία της ελληνικής πρωτεύουσας θα καλύψει το χαμένο έδαφος του κορονοϊού το 2022 και η «ολική επαναφορά» για το λιανεμπόριο και τις μεταφορές θα απαιτήσει ακόμα περισσότερο χρόνο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της. Η Oxford Economics προβλέπει ότι το Δουβλίνο, το Βουκουρέστι, η Ζυρίχη, το Όσλο, η Στοκχόλμη, η Σόφια και η Βαρσοβία θα επιστρέψουν στα προ - Covid-19 επίπεδα φέτος.
Η Οxford Εconomics δείχνει ότι η ελληνική πρωτεύουσα βίωσε ισχυρή συρρίκνωση στην οικονομική της δραστηριότητά της το 2020 και η ανάκαμψη της το 2021 θα λάβει χώρα ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς το 2021, αφού οι ρυθμοί ανάπτυξής της φέτος θα είναι οι χαμηλότεροι ανάμεσα στις 30 ευρωπαϊκές πόλεις που εξετάζει η Oxford Economics.
Για το 2020, η συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας στην Αθήνα υπήρξε παρόμοια με την ύφεση στο σύνολο της χώρας, όπως άλλωστε και στις περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις. Η Αθήνα θα καταφέρει να επιστρέψει στα προ κορωνοϊού επίπεδα το 2022, δηλαδή αργότερα από τις πρωτεύουσες της Ανατολικής Ευρώπης και των σκανδιναβικών χωρών, όμως νωρίτερα από τη Βαρκελώνη και τη Ρώμη.
Η Oxford Economics εκτιμά ότι οι τομείς φιλοξενίας και πολιτισμού θα ανακάμψουν νωρίτερα από το 2022, αλλά το λιανικό και το χονδρικό εμπόριο, καθώς και οι μεταφορές θα πρέπει να περιμένουν έως το 2023 για να καλύψουν το χαμένο έδαφος της πανδημίας.
Σε ό,τι αφορά την απασχόληση γραφείου, η Αθήνα ήταν μία από τις πόλεις που εμφάνισε μικρή μόνο μείωση το 2020 (προφανώς με τη βοήθεια των κυβερνητικών μέτρων στήριξης) και έτσι η αύξηση για το 2021 προβλέπεται επίσης μικρή.
Σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, η Oxford Economics εκτιμά ότι οι περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις θα εμφανίσουν ρυθμούς ανάπτυξης λίγο χαμηλότερους σε σχέση με εκείνους που συνηθίζονταν πριν από την πανδημία, καθώς η κρίση θα αφήσει μόνιμες «ουλές» στις οικονομίες.