Χρηματιστήριο: Τα μερίσματα έσπασαν ήδη το φράγμα του 1 δισ. ευρώ!
Παρά το γεγονός ότι πολλές εισηγμένες δεν έχουν ακόμη προβεί σε σχετικές ανακοινώσεις, οι φετινές χρηματικές διανομές προς τους μετόχους έσπασαν ήδη το φράγμα του ενός δισ. ευρώ! Αναλυτικοί πίνακες με ποσά, αποδόσεις και pay out ratio.
Το φράγμα του ενός δισ. ευρώ έσπασαν ήδη οι φετινές χρηματικές διανομές (μερίσματα και επιστροφές κεφαλαίου) των εισηγμένων εταιρειών προς τους μετόχους τους, μετά τις σχετικές προτάσεις των διοικητικών τους συμβουλίων προς τις επικείμενες τακτικές γενικές συνελεύσεις.
Η εξέλιξη αυτή αποτελεί θετική έκπληξη (βλέπε στοιχεία πρώτου παρατιθέμενου πίνακα) καθώς προερχόμαστε από μια συγκυριακά αρνητική οικονομική χρήση λόγω της πανδημίας και μάλιστα κανείς πριν από ένα χρόνο ή πριν από έξι μήνες δεν θα μπορούσε να είναι τόσο αισιόδοξος για το πώς θα μπορούσαν να εξελιχθούν τα πράγματα στο μέλλον.
Ήδη από τις 20 εταιρείες που έχουν ανακοινώσει το ύψος των μερισμάτων τους για το 2021, οι εννέα (Coca-Cola HBC, Viohalco, ΟΤΕ, Τιτάν, Trastor, Ευρωπαϊκή Πίστη, ΕΥΔΑΠ, ElvalHalcor, Sarantis) θα μοιράσουν υψηλότερα ποσά σε σχέση με πέρυσι, οι πέντε τα ίδια (Μυτιληναίος, Τράπεζα της Ελλάδος, Autohellas, Παπουτσάνης και Γενική Εμπορίου & Βιομηχανίας) και οι έξι χαμηλότερα. Επιπρόσθετα, δύο εισηγμένες που πέρυσι προχώρησαν σε χρηματικές διανομές (Βoγιατζόγλου Systems και CNL Capital) δήλωσαν πως φέτος δεν θα πράξουν αναλόγως (βλέπε στοιχεία δεύτερου παρατιθέμενου πίνακα).
Βέβαια, όλα δείχνουν πως οι συνολικές χρηματικές διανομές θα είναι φέτος χαμηλότερες σε σχέση με τις αντίστοιχες περυσινές (είχαν φτάσει στο 1,8 δισ. ευρώ), καθώς:
- Η πανδημία έπληξε καίρια τις επιδόσεις πολλών οικονομικών κλάδων, ορισμένοι εξ αυτών διακρίνονταν για τα υψηλά τους μερίσματα (π.χ. διυλιστήρια).
- Αρκετές εταιρείες προχώρησαν πέρυσι σε διανομές ιδιαίτερα υψηλών ποσών, εκμεταλλευόμενες ότι φέτος -κατ’ εξαίρεση- οι μέτοχοί τους δεν θα επιβαρυνθούν φορολογικά με εισφορά αλληλεγγύης.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι φετινές χρηματικές διανομές αποτελούν θετική έκπληξη, βασιζόμενες στις καλύτερες του αναμενομένου οικονομικές επιδόσεις του δεύτερου περυσινού εξαμήνου, της οικονομικής υγείας πολλών εισηγμένων εταιρειών, αλλά και των αυξημένων πιστώσεων που δίδονται στις εγχώριες επιχειρήσεις και μάλιστα έναντι χαμηλότερου μέσου επιτοκιακού κόστους.
Προφανώς, το συνολικό ποσό που θα μοιράσουν φέτος οι εισηγμένες στους μετόχους τους θα υπερβεί σημαντικά το ποσό του ενός δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2021, γιατί πολλοί Όμιλοι δεν έχουν ανακοινώσει φέτος τις σχετικές τους αποφάσεις (π.χ. ΕΥΑΘ, ΟΛΘ, Καρέλιας, ΚΡΙ-ΚΡΙ, Πλαστικά Θράκης, Πλαστικά Κρήτης, Μύλοι Λούλη, Μύλοι Κεπενού, Quest Holdings, Entersoft, Epsilon Net, Space Hellas, ΕΛΒΕ Ενδυμάτων, Prodea ΑΕΕΑΠ, BriQ Properties, Intercontinental-International ΑΕΕΑΠ, Performance Technologies, Inform Λύκος, Μουσικός Οίκος Νάκα) και γιατί θα υπάρξει έκτακτη επιστροφή του ΟΤΕ λόγω των κεφαλαίων που άντλησε από την πώληση θυγατρικής του στη Ρουμανία.
Επίσης, τίποτε δεν αποκλείει κάποιες εταιρείες που ήδη έχουν ανακοινώσει τη μερισματική τους πολιτική, να προχωρήσουν και σε επιπλέον χρηματικές διανομές μέσα στη φετινή χρονιά.
Παρ' όλα αυτά, ακόμη και το ποσό αυτό του ενός δισ. ευρώ οδηγεί σε πολύ σημαντικές μερισματικές αποδόσεις τις εισηγμένες εταιρείες του ΧΑ. Έτσι, με δεδομένο ότι η συνολική κεφαλαιοποίηση του ΧΑ (κλείσιμο 8ης/4/2021) ήταν 58,873 δισ. ευρώ, προκύπτει μια μέση μερισματική απόδοση 1,7%, ενώ αν αφαιρέσουμε τις πέντε εμπορικές τράπεζες, τότε η μέση μερισματική απόδοση των μη τραπεζικών εισηγμένων ανέρχεται στο 1,93%.
Όλα λοιπόν δείχνουν πως όταν ολοκληρωθεί η χρονιά, θα έχουμε φτάσει σε μια μέση μερισματική απόδοση κατά πολύ υψηλότερη σε σύγκριση με τα τραπεζικά επιτόκια (χαμηλότερα του 0,1%), με τα yields των δεκαετών κρατικών ομολόγων των χωρών της Ευρωζώνης (της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης) και με τις αποδόσεις των επταετών εταιρικών ομολόγων που εκδόθηκαν στο ΧΑ κατά το τελευταίο εξάμηνο (π.χ. ΟΠΑΠ, Motor Oil, κάτω από 2%).
Στον πρώτο παρατιθέμενο πίνακα, παρουσιάζονται όχι μόνο τα ποσά των μερισμάτων (μέχρι στιγμής 1,048 δισ. ευρώ), αλλά επίσης οι μερισματικές αποδόσεις που προκύπτουν από αυτά, όπως επίσης και το ποσοστό επί των καθαρών κερδών που διανεμήθηκε στους μετόχους από κάθε εισηγμένη.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα κέρδη ορισμένων εταιρειών (π.χ. ΕΥΔΑΠ, Τιτάν) έχουν επηρεαστεί αρνητικά από έκτακτες απομειώσεις, ενώ τα Ελληνικά Πετρέλαια προχώρησαν σε χρηματική διανομή προς τους μετόχους τους, παρά το ζημιογόνο αποτέλεσμα που εμφάνισαν το 2020.