Χρηματιστήριο: Με νέους όρους κοιτά ξανά τις 900 μονάδες

Ο αέρας από επιτυχημένες εταιρικές κινήσεις διαχέεται στην αγορά. Γιατί οι εισροές του MSCI έχουν αυξήσει το ενδιαφέρον, ειδικά στον τραπεζικό κλάδο. Ποια είναι τα σήματα που θα κρίνουν τις επόμενες κινήσεις των παικτών.

Χρηματιστήριο: Με νέους όρους κοιτά ξανά τις 900 μονάδες

Οι αυξημένες συναλλαγές και οι επιτυχημένες εταιρικές πράξεις-ειδήσεις αποτελούν το καύσιμο της κίνησης της αγοράς προς τις 900 μονάδες. Οι ανοδικές συνεδριάσεις και οι ενισχυμένες αξίες συναλλαγών δείχνουν ότι οι αγοραστές έχουν κινητοποιηθεί και έχουν με το μέρος τους την ψυχολογία της αγοράς.

Η υψηλή ζήτηση για την ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία έχει ήδη πετύχει σημαντικούς βαθμούς υπερκάλυψης, η ισχυρή ζήτηση για το green bond των 500 εκατ. ευρώ της Μυτιληναίος και η απόφαση της Ελλάκτωρ για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 120,5 εκατ. ευρώ δείχνουν ότι η χρηματιστηριακή αγορά είναι υγιής και ζωντανή, με ισχυρά σημάδια επιστροφής της κανονικότητας. Σαφώς, οι εκδόσεις της Μυτιληναίος και της Τράπεζας Πειραιώς είναι ταυτόχρονα ψήφοι εμπιστοσύνης και στην ελληνική οικονομία.

Παράλληλα, οι πιθανές εισροές κεφαλαίων από το rebalancing των δεικτών MSCI συνεχίζονται και διαμορφώνουν το ανοδικό κλίμα στην αγορά. Η τάση στην αγορά των μετοχών παραμένει ξεκάθαρα ανοδική και με τους βασικούς της δείκτες να κινούνται πολύ κοντά στα υψηλά τους, το στοιχείο που μαζί με την αυξημένη ρευστότητα που έχει ξεκινήσει να εισέρχεται στην αγορά, διατηρούν το ενδιαφέρον σε υψηλά επίπεδα. Τις επόμενες ημέρες, μετά τις αποφάσεις της MSCI Inc., η στάθμιση της χώρας μας στις αναδυόμενες αγορές να αυξηθεί οριακά στον δείκτη MSCI Emerging Markets, με την προσθήκη, πιθανότατα των τίτλων της Eurobank.

Το στοιχείο με μεγάλη σημασία για την πορεία της αγοράς μετά το rebalancing, από τα στοιχεία της EPFR Global και της Factset, είναι ότι οι διαχειριστές κεφαλαίων για τις αναδυόμενες αγορές (Global Emerging Markets Funds - GEM Funds) συνεχίζουν να τοποθετούνται στις εγχώριες μετοχές και στην αγορά, όπως αυτό εξάγεται από τα ποσοστά τους και τις τοποθετήσεις τους. Η Ελλάδα έχει ποσοστό συμμετοχής στον δείκτη MSCI Emerging Markets (MSCI EM) 0,13% και το τρέχον ποσοστό συμμετοχής των GEM Funds, βάσει της EPFR, είναι ήδη στο 0,17%, αυξημένο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και πολύ υψηλότερα από τον μέσο όρο τα τελευταία έτη.

Στα τεχνικά της αγοράς, όσο ο Γενικός Δείκτης δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 862 μονάδων (865 μονάδες εκθετικός μέσος 30 ημερών), μπορεί να ελπίζει ότι κίνηση πάνω από τις 893 (gap) θα οδηγήσει σε διάσπαση πάνω από τις 898-908 μονάδες. Η μέγιστη αποδεκτή διόρθωση παραμένει στις 835 (ημερήσιο stop long και εκθετικός ΚΜΟ 60 ημερών).

Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, όσο δεν απειλείται η ζώνη στήριξης στις 2.080 μονάδες 10-1.960, από όπου διέρχονται οι δύο ΚΜΟ 30 ημερών, οι αγοραστές δεν έχουν λόγους ανησυχίας, με πρώτη στήριξη στις 2.008 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 60 ημερών) και αμέσως επόμενη στις 1.976 μονάδες (stop long). Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι επόμενες αντιστάσεις στις 2.168, 2.185, 2.201 και 2.230-2.240 μονάδες (gap).

Το διάγραμμα του Δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης

Για τον δείκτη των τραπεζών, όσο συνεχίζει να δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 555 μονάδων (ΚΜΟ 30 ημερών) και πολύ περισσότερο, αν επιβεβαιώσει ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 573-579 μονάδων, οι αγοραστές μπορούν να ελπίζουν σε αναμέτρηση με τις 600 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 100 εβδομάδων), με απώτερο στόχο τις 655 μονάδες. Σε περίπτωση αρνητικής έκπληξης και κλεισίματος χαμηλότερα των 543 μονάδων, οι αμέσως επόμενες στηρίξεις στις 530 μονάδες, τις 519 και 490 μονάδες (εβδομαδιαίο stop long).

Το διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video