Κυπριακές μετοχές με «γερά» μερίσματα

Τι έδειξαν τα περυσινά οικονομικά αποτελέσματα των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου. Τα καθαρά κέρδη, οι χρηματιστηριακοί δείκτες P/E και μερισματικής απόδοσης, καθώς και οι πρώτες εκτιμήσεις για τη φετινή πορεία των εταιρειών.

Κυπριακές μετοχές με «γερά» μερίσματα

Τα οικονομικά τους αποτελέσματα για το 2020 δημοσίευσε η πλειονότητα των εισηγμένων εταιρειών στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, βασικό χαρακτηριστικό των οποίων ήταν ο αρνητικός επηρεασμός τους από την πανδημία (η τοπική οικονομία εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τον τουρισμό, ενώ παράλληλα λόγω της covid-19 ταλαιπωρήθηκε και ο τραπεζικός κλάδος).

Παρόλα αυτά, δεν έλειψαν και οι περιπτώσεις εταιρειών που επέδειξαν ισχυρές άμυνες, καθώς και εκείνες που θα μοιράσουν και φέτος χρήματα στους μετόχους τους, προσφέροντας μάλιστα και ικανοποιητικές μερισματικές αποδόσεις, παρά την σημαντική άνοδο που έχει παρατηρηθεί στο ταμπλό του ΧΑΚ κατά το τελευταίο εξάμηνο (π.χ. Τράπεζα Κύπρου από 0,61 σε 0,996 ευρώ, Ελληνική από 0,50 σε 0,742 ευρώ, Δήμητρα Επενδυτική από 0,33 σε 0,40 ευρώ).

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, υπάρχουν επενδυτές οι οποίοι τοποθετούνται σε μετοχές του ΧΑΚ, εκτιμώντας ότι η τοπική οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει λόγω της προσδοκίας για σταδιακή αποκατάσταση της κανονικότητας (βλέπε αντιμετώπιση της πανδημίας), με ό,τι αυτό θα μπορούσε να σημάνει για τα μελλοντικά αποτελέσματα των εισηγμένων εταιρειών.

Αντίθετα, επενδυτικό αντικίνητρο αποτελεί η πολύ περιορισμένη εμπορευσιμότητα στις πλείστες μετοχές του ΧΑΚ, γεγονός που δυσκολεύει τόσο τις αγορές, όσο και τις ρευστοποιήσεις τίτλων. Πάντως, στα σχέδια της κυπριακής κυβέρνησης είναι η ιδιωτικοποίηση του ΧΑΚ μέσα στο 2022, εξέλιξη που θα μπορούσε να εντάξει την τοπική κεφαλαιαγορά στο άρμα ενός μεγαλύτερου σχήματος και έτσι οι εισηγμένες μετοχές να αποκτήσουν απ’ ευθείας πρόσβαση σε πολύ μεγαλύτερο επενδυτικό κοινό.

Στον παρατιθέμενο πίνακα, παρουσιάζονται ενδεικτικά πέντε εισηγμένες εταιρείες του ΧΑΚ, οι οποίες έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν φέτος σε χρηματικές διανομές, προσφέροντας μερισματική απόδοση πολύ υψηλότερη σε σύγκριση με τα προσφερόμενα τραπεζικά επιτόκια στην Ευρώπη.

Salamis: Εταιρεία με τρέχουσα κεφαλαιοποίηση 62,5 εκατ. ευρώ (ο τίτλος βρίσκεται στο μέγιστο του τελευταίου εξαμήνου), για την οποία το 2021 αναμένονται βελτιωμένα οικονομικά αποτελέσματα, καθώς ο αυξημένος τουρισμός επηρεάζει θετικά τη δραστηριότητα της κρουαζιέρας.

ΚΕΟ: Ο κύκλος εργασιών της (κλάδος ποτών-αναψυκτικών) μειώθηκε πέρυσι κατά 26% και τα κέρδη της από τα 5,78 εκατ. ευρώ υποχώρησαν στο 0,658 εκατ. ευρώ. Η μεγάλη αυτή πτώση οφείλεται στη μείωση του τουρισμού και στο γεγονός ότι τα κέντρα διασκέδασης ήταν κλειστά για μεγάλο χρονικό διάστημα εξαιτίας την πανδημίας. Ο ισχυρός ισολογισμός της ΚΕΟ, της επιτρέπει να μοιράσει φέτος μεγαλύτερο χρηματικό ποσό από τα περυσινά της κέρδη. Με την άνοδο του τουρισμού και την λειτουργία των ξενοδοχείων και των κέντρων διασκέδασης, αναμένεται φέτος αύξηση του κύκλου εργασιών και των κερδών (τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία 54,4 εκατ. ευρώ, μέγιστη τιμή εξαμήνου 1,33 ευρώ).

Τσιμεντοποιεία Βασιλικού: Η πανδημία είχε σημαντικό αντίκτυπο στις δραστηριότητες της εταιρείας. Η διοίκηση ακολούθησε επιθετική στρατηγική πωλήσεων με αποτέλεσμα να αυξηθεί ο κύκλος εργασιών, με παράλληλη μείωση του τελικού αποτελέσματος. Πολλές φόρες εκτός από το μέρισμα που ανακοινώνει στα ετήσια αποτελέσματά της (0,15 ευρώ ανά μετοχή) προχωρεί προς το τέλος του έτους σε επιπρόσθετη χρηματική διανομή (τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία 188,5 εκατ. ευρώ, μέγιστη τιμή εξαμήνου 2,64 ευρώ).

Κυπριακή Εταιρεία Τσιμέντων: Τα κέρδη της προέκυψαν από ανατίμηση των ακινήτων της εταιρίας. Η εισηγμένη κατέχει μεγάλο ποσοστό (25,3%) της Τσιμεντοποιίας Βασιλικού και ανάλογα με το μέρισμα που θα διανείμει η τελευταία, καθορίζονται και τα έσοδα από εργασίες της Κυπριακής Εταιρείας Τσιμέντων. Επίσης κατέχει μια πολύ μεγάλη έκταση, η οποία -κάτω από προϋποθέσεις- θα μπορούσε να αξιοποιηθεί. Η λογιστική αποτίμηση αυτής της έκτασης είναι λίγο χαμηλότερη των 300 εκ. ευρώ. Επίσης η Κυπριακή Εταιρεία Τσιμέντων κατείχε ποσοστό σε ξενοδοχειακή μονάδα, το οποίο πουλήθηκε και από τη συγκεκριμένη συναλλαγή θα εισπραχθεί περίπου 0,11 ευρώ ανά μετοχή (τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία 75,7 εκατ. ευρώ, μέγιστη τιμή εξαμήνου 0,56 ευρώ).

Frou-Frou: Παραγωγική και εμπορική εταιρεία στο χώρο των τροφίμων, ενώ παράλληλα διαθέτει και επενδυτικό χαρτοφυλάκιο ύψους 18,3 εκατ. ευρώ, όπως επίσης και 1,55 εκατ. ευρώ επένδυση σε χρυσό. Από κυπριακές εταιρίες έχει σημαντική έκθεση κυρίως στα Τσιμεντοποιεία Βασιλικού (866.000 μετοχές), στην Πετρολίνα (975.000 μετοχές) και στην ασφαλιστική Atlantic (1.052.000 μετοχές). Συνολικά σε κυπριακές εταιρίες έχει τοποθετημένα 5,53 εκατ. ευρώ, ενώ το υπόλοιπο χαρτοφυλάκιο αποτελείται κυρίως από θέσεις σε μεγάλους αμερικανικούς Ομίλους.

Πέρυσι είχε και λογιστικά κέρδη 0,45 εκατ. ευρώ από την ανατίμηση του χαρτοφυλακίου της, πάρα από τα αναγραφόμενα στον πίνακα (1,35 εκατ. ευρώ) τα οποία προήλθαν από την κύρια δραστηριότητα και από είσπραξη μερισμάτων. Για το 2021 εκτιμάται ότι οι πωλήσεις της εισηγμένης θα ενισχυθούν λόγω της αυξημένης τουριστικής δραστηριότητας.

Η εταιρία θα κατασκευάσει φωτοβολταϊκά πάρκα, ώστε να έχει ενεργειακή αυτάρκεια. Το κόστος ηλεκτρισμού είναι πολύ υψηλό στην Κύπρο. Η εισηγμένη έχει εγκατασταθεί σε νέο εργοστάσιο από το Μάρτιο του 2020 και το παλιό εργοστάσιο μεταφέρθηκε στα ακίνητα για επένδυση. Το ΔΣ της Frou-Frou ακολούθησε φέτος πιο συντηρητική προσέγγιση όσον αφορά στην καταβολή μερίσματος εξαιτίας της πανδημίας (τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία 27,1 εκατ. ευρώ, μέγιστη τιμή εξαμήνου 0,308 ευρώ).

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video