BofA: Bullish για τα ομόλογα αλλά… βραχυπρόθεσμα
Το waiver και οι αποφάσεις της ΕΚΤ θα έχουν κρίσιμο ρόλο στην πορεία των ελληνικών ομολόγων, τονίζει ο οίκος.
Παραμένουμε αισιόδοξοι για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα (GGBs) βραχυπρόθεσμα, επισημαίνει η BofA.
Διάφοροι παράγοντες υποστηρίζουν την άποψή τους, όπως εξηγεί η αναλύτρια της τράπεζας. Η έντονα αρνητική καθαρή προσφορά ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων το δεύτερο εξάμηνο του 2021 έρχεται σε δραματική αντίθεση με ό,τι καταγράφηκε το πρώτο εξάμηνο του 2021. Αυτό θα πρέπει να είναι υποστηρικτικό για τα περιφερικά spreads εν γένει, τουλάχιστον για τους επόμενους δύο μήνες. Μόνο από τον Σεπτέμβριο «βλέπει» κινδύνους υψηλότερων ευρωπαϊκών αποδόσεων λόγω των υψηλότερων αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων, των υψηλότερων επιπέδων του πληθωρισμού και των πιθανών απογοητεύσεων σχετικά με την αναθεώρηση της στρατηγικής της ΕΚΤ.
Η Ελλάδα ολοκλήρωσε τις στοχευμένες για το έτος πωλήσεις τίτλων, με συνολική έκδοση 13,5 δισ. ευρώ, έναντι αρχικού στόχου 8-12 δισ. ευρώ. Δεν αποκλείει όμως πρόσθετες πωλήσεις, αλλά πιστεύει ότι θα γίνουν μόνο λόγω αυξημένης ζήτησης / για τη βελτίωση της ρευστότητας στην αγορά των ομολόγων, η οποία από μόνη της θα είναι θετική για τα ομόλογα.
Η ΕΚΤ θα παραμείνει παρούσα στα GGBs μέσω του προγράμματος αγορών για την πανδημία (PEPP) μέχρι τις 22 Μαρτίου. Αναμένουμε ότι οι αγορές της ΕΚΤ σε GGBs θα ανέλθουν σε 18-20 δισ. ευρώ το 2021, ποσό που αντιστοιχεί σε 15-18 δισ. ευρώ σε ονομαστικούς όρους. Από αυτά, το 50% θα διενεργηθεί το δεύτερο εξάμηνο.
Τα χαρτοφυλάκια της ΕΚΤ στο PEPP σε εμπορεύσιμα GGBs θα πρέπει να αυξηθούν από περίπου 25% στο τέλος του 2020, σε πάνω από 40% στο τέλος του 2021.
Η επιλεξιμότητα από την ΕΚΤ και η πρόοδος προς την επενδυτική βαθμίδα
Προχωρώντας προς το 2022, οι αγορές ενδέχεται να ανησυχήσουν για το επερχόμενο τέλος των μέτρων της ΕΚΤ που στήριζαν τα GGBs: (1) οι αγορές PEPP είναι προγραμματισμένο να λήξουν τον Μάρτιο του 22, και προς το παρόν, λόγω της διαβάθμισής τους κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, τα GGBs δεν είναι επιλέξιμα στο πλαίσιο του κανονικού προγράμματος αγορών (ΑΡΡ) που θα διαρκέσει πέραν του Μάρτιου του 2022, (2) η προσωρινή απαλλαγή από την ελάχιστη διαβάθμιση για την αποδοχή των GGBs ως εξασφαλίσεων στις πράξεις της ΕΚΤ πρόκειται να λήξει τον Ιούνιο του 2022.
Ωστόσο, η BofA δεν ανησυχεί ιδιαίτερα γύρω από τις μειωμένες αγορές της ΕΚΤ το 2022, καθώς θα έχει ήδη αγοράσει πάνω από το 45% του διαθέσιμου αποθέματος μέχρι τότε, όπως εκτιμά. Μια προσωρινή παύση των αγορών θα μπορούσε να επιτρέψει την εκ νέου δημιουργία ρευστότητας. Επίσης, η πρόοδος στη χρήση του ταμείου ανάκαμψης θα μπορούσε να βελτιώσει τις μεσοπρόθεσμες δυνητικές προοπτικές ανάπτυξης στην Ελλάδα και, συνεπώς, την επενδυτική πρόταση των GGBs για τους ιδιώτες επενδυτές.
Με τις καθαρές αγορές του APP να θεωρούνται πιθανές να επεκταθούν έως το 2023, η αγορά θα μπορούσε να υποθέσει ότι τα GGBs θα είναι σε θέση να επωφεληθούν από αυτές τις αγορές σε κάποιο στάδιο, εάν επιτευχθεί πρόοδος προς την κατεύθυνση του IG. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί εάν: (α) η Ελλάδα διατηρήσει σταθερά τα ταμειακά υπόλοιπα, στα 30 δισ. ευρώ περίπου, (β) αποπληρώσει μέρος της ελληνικής δανειακής διευκόλυνσης (διμερή δάνεια από τα κράτη μέλη), καθώς αυτό θα προσθέσει στο πολιτικό κεφάλαιο της Ελλάδας, εκτός από τη μείωση του κινδύνου μετακύλισης, και (γ) επιτευχθεί σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών μέσω του Ηρακλή.
Από την άλλη, επισημαίνει η αμερικανική τράπεζα, το πιο πιεστικό ζήτημα κατά την άποψή τους είναι αυτό της επιλεξιμότητας των GGBs για πράξεις της ΕΚΤ. Καθώς χορηγήθηκε το waiver, τα GGBs κατέστησαν ένα ελκυστικό περιουσιακό στοιχείο για τις ευρωπαϊκές τράπεζες και ιδιαίτερα τις ελληνικές. Οι τελευταίες αύξησαν τις τοποθετήσεις τους σε τίτλους χρέους του ελληνικού δημοσίου από 17,5 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019 σε 29 δισ. ευρώ (τέλος Μαΐου 2021), ενώ ο δανεισμός τους στα TLTROs έφθασε τα 44,5 δισ. ευρώ στο τέλος Μαΐου-21. Εάν το waiver δεν παραταθεί, υπάρχει κίνδυνος οι ελληνικές τράπεζες να αναγκαστούν να μειώσουν τον δανεισμό τους από τα TLTRO και να πουλήσουν τίτλους GGB.
Ολοκληρώνοντας η BofA πιστεύει ότι η ΕΚΤ θα είναι επιφυλακτική απέναντι σε αυτόν τον κίνδυνο και αναμένει ότι τελικά θα παρατείνει το waiver και μετά τον Ιούνιο 2022. Ελπίζει μάλιστα ότι αυτό μπορεί να αποτελέσει μέρος των συμπερασμάτων της επανεξέτασης της στρατηγικής και του πακέτου του 2022, που θα ανακοινωθεί το Σεπτέμβριο-Οκτώβριο αλλά ο κίνδυνος είναι να καθυστερήσει η απόφαση ή απλώς να μην παραταθεί το waiver.