Νέες επιλογές δίνει στους επενδυτές το Χρηματιστήριο
Παρά τις πέντε φετινές αποχωρήσεις από το ταμπλό, στην πράξη οι επενδυτικές επιλογές το τελευταίο δωδεκάμηνο μάλλον διευρύνονται. Τα νέα «χαρτιά», οι παλιές μετοχές με αναβαθμισμένο ρόλο και οι θετικές προσδοκίες.
Η γενική συνέλευση της Paperpack στις 19 Ιουλίου σηματοδότησε και τυπικά την έξοδο της εταιρείας από το Χρηματιστήριο της Αθήνας, καθώς έτσι αποφάσισε ο μοναδικός πλέον (κινεζικής προέλευσης) μέτοχος της πρώην εισηγμένης.
Η αποχώρηση της Paperpack αποτελεί αναμφίβολα απώλεια για το Χρηματιστήριο, καθώς η εταιρεία εδώ και πολλά χρόνια σημείωνε ταχείς ρυθμούς ανάπτυξης (δραστηριοποιούμενη στις συσκευασίες φαρμάκων και τροφίμων), ανεβάζοντας τις οικονομικές της επιδόσεις, προχωρώντας σε σπουδαίες χρηματικές διανομές προς τους μετόχους της και προσελκύοντας θεσμικά χαρτοφυλάκια στο μετοχικό της κεφάλαιο.
Πέραν της Paperpack, υπήρξαν ουσιαστικά τέσσερις ακόμη -μάλλον αναμενόμενες- αποχωρήσεις από το ΧΑ: της Forthnet, του Ιασώ, της Newsphone (εκδηλώθηκαν έντονες διαμαρτυρίες για την τιμή της δημόσιας πρότασης) και της ΓΕΚΕ (ξενοδοχείο President), με τις δύο τελευταίες -για διάφορους λόγους (η δεύτερη εξαιτίας της πολύ χαμηλής της διασποράς και εμπορευσιμότητας)- να έχουν απασχολήσει ελάχιστα την επενδυτική κοινότητα κατά την πολυετή τους παρουσία στο ταμπλό.
Αλήθεια είναι ότι κατά τα τελευταία χρόνια, υπήρξαν πολλές αποχωρήσεις μετοχών από το ΧΑ, με ορισμένες εξ αυτών να στερούν σημαντικές επιλογές από τους επενδυτές (π.χ. Grivalia, ΕΛΤΕΧ Άνεμος, Μάρμαρα Κυριακίδη, Κανάκης) και άλλες να περνούν σχεδόν απαρατήρητες, λόγω του περιορισμένου ρόλου που είχαν παίξει στα χρηματιστηριακά δρώμενα.
Το ευχάριστο νέο πάντως για το ελληνικό χρηματιστήριο είναι ότι κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο, είδε τις επενδυτικές του επιλογές στην πράξη να διευρύνονται παρά να μειώνονται, τάση που φαίνεται ότι θα συνεχιστεί και στο μέλλον.
Έτσι, μέσα στο πρώτο φετινό εξάμηνο είδαμε να διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο (παράλληλα με το κυπριακό χρηματιστήριο) οι μετοχές της βορειοελλαδίτικης ασφαλιστικής εταιρείας Interlife (αντίστοιχη κίνηση αναμένεται να δούμε μεσοπρόθεσμα και από την Επίλεκτος Ενεργειακή, θυγατρική της εισηγμένης Επίλεκτος) όπως και της Cairo Mezz, η οποία αποτελεί απόσχιση της Eurobank.
Στον χώρο των ακινήτων είχαμε στα τέλη του 2019 την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της BriQ Properties (αναβάθμιση της παρουσίας της στο ΧΑ λόγω μεγέθους και εμπορευσιμότητας) ενώ η πρώην προβληματική Pasal έχει μετονομαστεί σε Premia Properties και με νέο ιδιοκτησιακό σχήμα και υγιή οικονομικά δεδομένα προχωρεί συνεχώς σε κινήσεις οι οποίες ενισχύουν το μέγεθος και διευρύνουν τη διασπορά και την εμπορευσιμότητα της μετοχής. Στον ίδιο κλάδο αναμένονται με ενδιαφέρον -σε πρώτη φάση- οι δημόσιες εγγραφές δύο ακόμη ΑΕΕΑΠ, της Noval (θυγατρική της Viohalco) και της Orilina, ενώ σε έκδοση εταιρικού ομολόγου μέσω του ΧΑ προχώρησε πρόσφατα και η Prodea.
Ο κυριότερος κλάδος ωστόσο που αναβάθμισε τις προσφερόμενες επενδυτικές επιλογές του στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου είναι αυτός της πληροφορικής. Πέρα από τις περιπτώσεις των Entersoft και Epsilon Net, οι οποίες μετατάχθηκαν το 2020 από την Εναλλακτική στην Κύρια Αγορά του ΧΑ, αρκετές άλλες εισηγμένες είδαν την παρουσία τους στο ταμπλό να αναβαθμίζεται (π.χ. Space Hellas, Byte Computer, Performance, Profile), λόγω των ανοδικών προοπτικών που βασίζει ο κλάδος στο Ταμείο Ανάκαμψης και στην ανάγκη ψηφιοποίησης της λειτουργίας των επιχειρήσεων.
Παράλληλα, όλα δείχνουν ότι θα δούμε μεσοπρόθεσμα εισαγωγές και νέων εταιρειών στο ΧΑ, όπως π.χ. της Lamda Malls (θυγατρικής της Lamda Development), ή κάποιων άλλων επιχειρήσεων στην Εναλλακτική Αγορά του ΧΑ.
Γενικότερα, το τελευταίο χρονικό διάστημα γίνεται για μια ακόμη φορά ορατή η σχέση του Χρηματιστηρίου με την πορεία και τις προοπτικές της οικονομίας. Έτσι, ενώ κατά την περίοδο της βαθιάς οικονομικής κρίσης πολλές εισηγμένες εταιρείες είδαν την επενδυτική τους παρουσία στο ΧΑ να περιορίζεται σε δευτερεύοντα ρόλο, τώρα τα πράγματα αρχίσουν να μεταβάλλονται λόγω των προσδοκιών από την προβλεπόμενη έλευση κοινοτικών κονδυλίων. Έτσι, βλέπουμε υγιείς εταιρείες κλάδων που είχαν πληγεί από την ύφεση να προσελκύουν εκ νέου το επενδυτικό κοινό (π.χ. Έλαστρον) ή ακόμη και αρκετές άλλες εισηγμένες να έχουν προχωρήσει (π.χ. Τζιρακιάν, ΕΛΓΕΚΑ), ή να σχεδιάζουν (π.χ. Interwood-Ξυλεμπορία, Ευρωσύμβουλοι) αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, έτσι ώστε να επουλώσουν τις πληγές της πολυετούς κρίσης και να σχεδιάσουν με άνεση τις επόμενες κινήσεις τους.