Χρηματιστήριο: Ποια είναι τα κρίσιμα τεχνικά όρια για long και short
Πού ξυπνούν τα αντανακλαστικά των αγοραστών και σε ποια τεχνικά επίπεδα οι πωλητές λαμβάνουν σήμα να πάρουν το τιμόνι. Τα σημεία καμπής στο σταυρόλεξο βασικών δεικτών της αγοράς και η αδυναμία σε επίπεδο τζίρου.
Σημείο καμπής για την πορεία της αγοράς μετοχών είναι αναμφίβολα το γεγονός ότι η μετάλλαξη Δέλτα αλλάζει ξανά προς το χειρότερο τις εκτιμήσεις για τον τουρισμό, τα ταξίδια, αλλά και την ευρύτερη οικονομική προοπτική, αφού μπορεί να προκαλέσει τριγμούς και ένα ακόμα lockdown, μιας και οι εμβολιασμοί στη χώρα μας κινούνται με μειωμένους ρυθμούς.
Αν τα παραπάνω σύννεφα παραμείνουν στην αγορά, είναι βέβαιο ότι τα νέα δεδομένα θα συνεχίσουν να βαραίνουν στις επιλογές των επενδυτών του Χρηματιστηρίου, παρά το βελτιούμενο κλίμα στο εξωτερικό.
Παράλληλα, αν και το σενάριο υποβάθμισης των εκτιμήσεων για την ανάκαμψη, για την ώρα, φαίνεται μακρινό, η άντληση κεφαλαίων αλλά και ρευστότητας από την αγορά συνεχίζεται και ως είθισται, οι εταιρείες αντλούν κεφάλαια όταν οι αποτιμήσεις είναι υψηλές.
Τεχνικά, η επιστροφή στη ζώνη των 830 μονάδων του Γενικού Δείκτη «ξύπνησε» τα αντανακλαστικά των αγοραστών, αφού η διάσπαση του επιπέδου θα έφερνε άμεσα τη στήριξη του μακροπρόθεσμου κινητού μέσου όρου των 200 ημερών στο προσκήνιο.
Ωστόσο, παρά την άμεση αντίδραση, η αγορά δεν έχει ξεφύγει από το διορθωτικό της κύμα, καθώς απαιτείται και η υπέρβαση του ψυχολογικού - τεχνικού ορίου των 900 μονάδων για την επαναφορά των θετικών σκέψεων για τη συνέχεια.
Παράλληλα, το γεγονός ότι ανοδική επιστροφή πραγματοποιείται με συναλλακτική δραστηριότητα ιδιαίτερα χαμηλή μειώνει σημαντικά την ποιότητα της αντίδρασης. Οι αγοραστές θα χρειαστούν μεγαλύτερες «τσέπες» για να οδηγήσουν τις τιμές υψηλότερα των 900 μονάδων και για την ώρα, απογοητεύουν τη μειοψηφία των επενδυτών, που έτρεφαν ελπίδες για ένα θερμό, χρηματιστηριακά, καλοκαίρι.
Ο δείκτης των τραπεζών συνεχίζει να απαιτεί αυξημένη προσοχή για όσο διάστημα παραμένει χαμηλότερα της ζώνης των 525 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων), καθώς δεν αποκλείεται να επισκεφτεί και χαμηλότερα την περιοχή των 500-510 μονάδων αρχικά, όπου εδράζουν οι εκθετικοί μέσοι όροι 200 ημερών και 60 εβδομάδων.
Πιο πιθανό stop θεωρείται η ζώνη στις 480 μονάδες και η στήριξη στις 460 μονάδες. Για τη σχετική βελτίωση της τεχνικής εικόνας απαιτείται κλείσιμο υψηλότερα των 564 μονάδων (ημερήσιο “stop short”), με ενδιάμεσες αντιστάσεις στις 541, 545-546 (διέρχονται οι εκθετικοί ΚΜΟ 30, 60 και 90 ημερών) και 550 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 90 εβδομάδων).
Τέλος, ημερήσιο σήμα εξόδου έχει δώσει επίσης και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, το οποίο αναιρείται με κλείσιμο υψηλότερα των 2.143 μονάδων, με ενδιάμεσες αντιστάσεις στις 2.079 μονάδες, 2.095- 2.106 μονάδες, 2.133 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 60 ημερών) και 2.136 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών). Σε περίπτωση συνέχισης της υπάρχουσας διορθωτικής τάσης και κίνησης, η επόμενη στήριξη τοποθετείται στις 2.040 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων) και στις 1.989 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 εβδομάδων).