«Ανεβαίνουν» τα ακίνητα στη χρηματιστηριακή αγορά
Παρελθόν αποτελούν τα μεγάλα discount στις μετοχές των εταιρειών ακινήτων, πολλές εκ των οποίων τελούν πλέον υπό διαπραγμάτευση με premium. Γιατί το χρηματιστήριο βλέπει σήμερα με πολύ «καλύτερο μάτι» την εγχώρια κτηματαγορά.
Με πολύ διαφορετική οπτική βλέπει σήμερα το Χρηματιστήριο της Αθήνας τις μετοχές των εταιρειών ακινήτων, καθώς τα μεγάλα discount του παρελθόντος είτε έχουν συρρικνωθεί δραστικά είτε έχουν μετατραπεί σε premium. Και αυτό παρά το γεγονός ότι οι εύλογες αξίες των ακινήτων -όπως υπολογίζονται κάθε εξάμηνο από τους επαγγελματίες αξιολογητές- έχουν ανεβεί κατά την τελευταία τριετία.
Ειδικότερα, κατά τα προηγούμενα χρόνια, η χρηματιστηριακή αγορά αποτιμούσε στις περισσότερες περιπτώσεις τις εταιρείες ακινήτων κάτω από τις λογιστικές τους αξίες (discount), με ένα ποσοστό έκπτωσης που συχνά κυμαινόταν μεταξύ του 15% και του 35%. Όπως προκύπτει και από τα στοιχεία του παρατιθέμενου πίνακα, η εικόνα αυτή παρουσιάζεται σήμερα σαφώς διαφοροποιημένη.
Όσο και αν κάποιες μετοχές επηρεάζονται από την πολύ χαμηλή τους διασπορά και εμπορευσιμότητα (π.χ. Prodea, Trastor, Alpha Αστικά Ακίνητα), η γενικότερη εντύπωση είναι πως όπου δεν υπάρχει premium (διαπραγμάτευση πάνω από τη λογιστική αξία), τα discount έχουν περιοριστεί δραστικά σε σχέση με το παρελθόν. Έτσι, με premium διαπραγματεύονται οι τίτλοι των Reds, Lamda Development, Prodea και Premia Properties, ενώ μόνο η Trastor συνοδεύεται από discount υψηλότερο του 6%.
Η αναβαθμισμένη αντίληψη της χρηματιστηριακής αγοράς για τα ακίνητα προκύπτει και από την έντονα ανοδική πορεία που παρουσιάζουν φέτος εταιρείες άλλων κλάδων, οι οποίες όμως έχουν ως σημαντικό τους περιουσιακό στοιχείο τα ακίνητα (π.χ. Μουζάκης, που έχει σχεδόν διπλασιαστεί από την αρχή του έτους).
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η βελτιωμένη χρηματιστηριακή εικόνα των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην κτηματαγορά μπορεί να αποδοθεί σε παράγοντες που σχετίζονται με:
- Τη γενικότερη ανοδική τάση που επικρατεί στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά τουλάχιστον από το Νοέμβριο του 2020, για να μην πούμε κατά την τελευταία τριετία, αν εξαιρέσουμε τις τράπεζες και λίγες άλλες δεικτοβαρείς μετοχές.
- Τις θετικές προοπτικές που έχουν καλλιεργηθεί από αναλυτές για την πορεία της εγχώριας αγοράς των επαγγελματικών ακινήτων (ανοδικό ΑΕΠ επόμενης τριετίας, οφέλη από τη μεγάλη εισροή κοινοτικών κονδυλίων λόγω Ταμείου Ανάκαμψης, μηδενικά τραπεζικά επιτόκια, μεγάλη ρευστότητα επενδυτικών κεφαλαίων από το εξωτερικό που αναζητεί διεξόδους, σαφώς υψηλότερα τρέχοντα yields σε σύγκριση με αυτά της Ευρώπης).
- Τις κινήσεις κάθε εταιρείας, προκειμένου να εκμεταλλευθεί το περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιείται, όπως π.χ. η έντονη συσχέτιση της Lamda Development με το project του Ελληνικού, η έμφαση στον καυτό κλάδο των logistics, τα super markets και τα κτίρια κοινωνικού χαρακτήρα από την Premia Properties, οι επεκτατικές κινήσεις των Prodea και Intercontinental μέσω δανεισμού, οι επιλογές της BriQ Properties, η αλλαγή προσανατολισμού της Alpha Αστικά Ακίνητα μετά από απόφαση της μητρικής τράπεζας, κ.λπ.
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η διαπραγμάτευση των μετοχών με premium ή έστω χωρίς discount θα συμβάλει θετικά τόσο στην είσοδο και άλλων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην κτηματαγορά στο Χρηματιστήριο της Αθήνας όσο και σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου ήδη εισηγμένων εταιρειών του κλάδου.
Να σημειωθεί πως από το φθινόπωρο του 2019 έχει γίνει πιο ελκυστική σε σχέση με το παρελθόν η φορολόγηση των ΑΕΕΑΠ (Prodea, Trastor, BriQ Properties, Intercontinental).