Φουντώνει το ενδιαφέρον για εταιρικά ομόλογα και ΑΜΚ
Ποιες εταιρείες προετοιμάζουν την έκδοση χρέους, προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τα αναπτυξιακά τους σχέδια. Παράγοντες-κλειδιά το χαμηλό κόστος χρήματος σε βάθος χρόνου αλλά και τα μηδενικά τραπεζικά επιτόκια καταθέσεων.
Αναζοπυρώνεται το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων, προκειμένου να προχωρήσουν σε εκδόσεις εταιρικών ομολόγων μέσω του Χρηματιστηρίου της Αθήνας ή/και να προβούν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.
«Ζούμε σε ένα περιβάλλον πολύ υψηλής ρευστότητας και οι επιχειρήσεις έχουν κάθε λόγο να εκμεταλλευθούν τη συγκυρία, άλλοτε προχωρώντας σε αυξήσεις κεφαλαίου σε υψηλότερες τιμές έναντι του παρελθόντος και άλλοτε δανειζόμενες μακροπρόθεσμα με χαμηλά επιτόκια. Δεν είναι μικρό πράγμα να δανειστείς για πέντε ή επτά χρόνια με κλειδωμένο επιτόκιο 2% ή 3%, χωρίς να έχεις το ρίσκο μιας μελλοντικής μεγάλης ανόδου στο κόστος του χρήματος. Από την άλλη πλευρά, οι αποταμιευτές, μέσω των εταιρικών ομολόγων, βρίσκουν διέξοδο σε αποδόσεις που είναι πολύ καλύτερες από αυτές των τραπεζικών επιτοκίων, αναλαμβάνοντας φυσικά και το σχετικό -περιορισμένο σε γενικές γραμμές- ρίσκο. Ένας επενδυτής που τοποθετεί σήμερα 200.000 χιλιάδες ευρώ σε ένα εταιρικό ομόλογο μπορεί να εισπράττει τόκους 4.000 ευρώ ετησίως, όταν το αντίστοιχο έσοδο από τις προθεσμιακές τραπεζικές καταθέσεις είναι μικρότερο των 200 ευρώ».
Αυτά δηλώνει στο Euro2day.gr γνωστός παράγοντας της αγοράς, προσθέτοντας ότι μέσω των εταιρικών ομολόγων οι επιχειρήσεις ανοίγουν ένα επιπλέον κανάλι χρηματοδότησης, που μπορεί να το χρησιμοποιήσουν συμπληρωματικά και στο μέλλον.
Σε ό,τι αφορά τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου εισηγμένων εταιρειών με καταβολή μετρητών, ήδη ολοκληρώθηκαν φέτος αυτές της Τράπεζας Πειραιώς, της Alpha Bank, της Αεροπορίας Αιγαίου, της Premia Properties, της Τζιρακιάν, της ΕΛΓΕΚΑ.
Αποφάσεις για ΑΜΚ έχουν ληφθεί (ή θα ληφθούν προσεχώς) από τις Attica Bank, Performance Technologies και Ευρωσυμβούλους, ενώ σχετικές εξουσιοδοτήσεις προς τα Δ.Σ. των εταιρειών έχουν δώσει οι μέτοχοι των εισηγμένων Autohellas, Unibios και Interwood-Ξυλεμπορία.
Κινητικότητα, όμως, παρατηρείται και στο μέτωπο της έκδοσης εταιρικών ομολόγων (σχετικές φετινές εκδόσεις αυτές των Prodea ΑΕΕΑΠ και Costamare Ναυτιλιακή), με αρκετές εταιρείες να εξετάζουν -ή και να δρομολογούν- αυτή την περίοδο με ενδιαφέρον το συγκεκριμένο εγχείρημα.
Μία από αυτές είναι η Premia Properties, η οποία από τη στιγμή που πέρασε στα χέρια του Ελληνοσουηδού επιχειρηματία Ηλία Γεωργιάδη έχει ήδη ολοκληρώσει με επιτυχία δύο αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και τώρα σχεδιάζει την άντληση πρόσθετης χρηματοδότησης, προκειμένου να συνεχίσει τις επενδύσεις της στον χώρο του real estate με έμφαση τα logistics, τα super markets και τα κτίρια κοινωνικού ενδιαφέροντος.
Στην έκδοση εταιρικού ομολόγου μέσω του ΧΑ θα προχωρήσει και η Noval ΑΕΕΑΠ, θυγατρική του ομίλου Viohalco, προκειμένου να συνεχίσει το επεκτατικό της πλάνο στον χώρο του real estate (η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που θα σηματοδοτήσει την ένταξη των μετοχών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας θα πάρει παράταση για ένα έτος).
Σχετική κινητικότητα για έκδοση εταιρικού ομολόγου ακούγεται και από μη εισηγμένη εταιρεία, συμφερόντων του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη.