Ποιες εισηγμένες διαπραγματεύονται κάτω από την αξία τους

Ποιες είναι οι 38 μη τραπεζικές εισηγμένες που εμφάνισαν κέρδη στο πρώτο φετινό εξάμηνο και τελούν υπό διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο κάτω από τη λογιστική τους αξία. Συγκρίσεις και συμπεράσματα. Πίνακες.

Ποιες εισηγμένες διαπραγματεύονται κάτω από την αξία τους

Με βάση τα αποτελέσματα του πρώτου φετινού εξαμήνου και το κλείσιμο τιμών της 1ης Οκτωβρίου 2021, υπήρξαν 38 μη τραπεζικές εισηγμένες εταιρείες του ΧΑ (περίπου οι τρεις στις δέκα), οι οποίες εμφάνισαν κέρδη και διαπραγματεύονταν κάτω από τη λογιστική τους αξία (δείκτης P/BV χαμηλότερος της μονάδας, βλέπε στοιχεία παρατιθέμενου πίνακα).

Αρκετές από τις μετοχές του πίνακα χαρακτηρίζονται από τη χαμηλή τους εμπορευσιμότητα ή/και από την περιορισμένη κερδοφορία τους, πλην όμως κάποιες άλλες αφορούν ομίλους με πολύ σημαντικά μερίδια αγοράς στους κλάδους που δραστηριοποιούνται, ισχυρό management, αλλά και μεγάλο μέγεθος.

Από πλευράς μεγέθους, περιπτώσεις που ξεχωρίζουν είναι ορισμένα utilities (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών), οι δύο εισηγμένες ασφαλιστικές εταιρείες (Ευρωπαϊκή Πίστη και Interlife), τα Ελληνικά Πετρέλαια, η τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν και φυσικά ο μεταλλουργικός όμιλος Viohalco, όπως και η θυγατρική του ElvalHalcor. Να σημειωθεί πως με εξαίρεση τη ΔΕΗ, όλες οι άλλες προαναφερθείσες εταιρείες είτε προχώρησαν είτε θα προχωρήσουν φέτος σε κάποια χρηματική διανομή προς τους μετόχους τους.

Με κέρδη και με δείκτη P/BV χαμηλότερο της μονάδας διαπραγματεύονται επίσης επιχειρήσεις με πολύ υψηλά μερίδια αγοράς στους κλάδους που δραστηριοποιούνται, όπως π.χ. το Πλαίσιο, η Έλαστρον (από τον ίδιο χώρο και η Αφοί Κορδέλλου), ο Καραμολέγκος, η Ελινόιλ, η Έλτον Χημικά, ο Δρομέας, οι Μύλοι Λούλη (όπως και οι Μύλοι Κεπενού), η AS Company, η Inform Λύκος, αλλά και εταιρείες από τον χώρο των ακινήτων (BriQ Properties, Intercontinental ΑΕΕΑΠ, Alpha Αστικά Ακίνητα), ή και πολυεθνικές όπως η Flexopack. Από όλες αυτές, μόνο οι Ελινόιλ, Δρομέας και Alpha Αστικά Ακίνητα δεν προχώρησαν φέτος σε χρηματικές διανομές προς τους μετόχους τους.

Χαμηλότερα από τη λογιστική τους αξία αλλά με ζημιογόνο αποτέλεσμα στο πρώτο φετινό εξάμηνο διαπραγματεύονται μετοχές όπως η Attica Group, η Intracom Holdings, η MIG, η Κυριακούλης, η Τεχνική Ολυμπιακή, οι Μύλοι Σαραντόπουλοι, ο Λογισμός και η Λανακάμ.

 

Στον δεύτερο παρατιθέμενο πίνακα, παρουσιάζονται οι κερδοφόρες εισηγμένες που έχουν δείκτη P/BV ανώτερο της μονάδας αλλά όχι πάνω από δύο.

Πολύ κοντά στη μονάδα βρίσκονται οι Τζιρακιάν, Mevaco, Εβροφάρμα, Lamda Development, Premia Properties και Γενική Εμπορίου & Βιομηχανίας, ενώ παράλληλα στον σχετικό πίνακα περιλαμβάνονται γνωστά blue chips (Μυτιληναίος, Jumbo, Motor Oil), μεγάλοι εξωστρεφείς όμιλοι (Cenergy, Πλαστικά Κρήτης, Πλαστικά Θράκης, Καρέλιας, Ικτίνος Μάρμαρα, Αλουμύλ, Βιοκαρπέτ), utilities (ΟΛΘ, ΟΛΠ), αλλά και εταιρείες με μεγάλα μερίδια αγοράς (Avax, Autohellas, Π. Πετρόπουλος, Ιατρικό Αθηνών).

Όσο και αν είναι γνωστό ότι κανένας δείκτης δεν αποτελεί πανάκεια, το γεγονός ότι από τις 139 μη τραπεζικές εισηγμένες εταιρείες που δημοσίευσαν αποτελέσματα α’ εξαμήνου, υπήρξαν 38 κερδοφόρες με P/BV μικρότερο της μονάδας και άλλες 30 (επίσης κερδοφόρες) με τον ίδιο δείκτη μεταξύ του 1 και του 2, αποτελεί μια ένδειξη ότι οι αποτιμήσεις στο ΧΑ:

  • Δεν βρίσκονται φυσικά στα επίπεδα του 2016 ή του 2017, καθώς τότε το 60%-70% των εταιρειών διαπραγματευόταν κάτω από τη λογιστική του αξία.
  • Δεν οδηγούν σε περιβάλλον ακραίας υπερτίμησης («φούσκας»), όπως ορισμένοι υποστηρίζουν, ιδίως αν συνεκτιμηθεί ότι πολλές από τις εταιρείες με χαμηλό δείκτη P/BV είναι κερδοφόρες και μάλιστα προχωρούν σε χρηματικές διανομές προς τους μετόχους τους.

 

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video