Φως στο τούνελ για την Τράπεζα Αττικής
Ποιοι είναι οι έξι ενδιαφερόμενοι επενδυτές και γιατί δύο εξ αυτών εμφανίζονται ως «φαβορί». Η κατάθεση δεσμευτικών προσφορών για την τράπεζα έχει προγραμματισθεί για το τρίτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου.
Συγκρατημένη αισιοδοξία ότι μπορεί να βγει «λευκός καπνός» από την απαιτητική διαδικασία αναζήτησης στρατηγικού επενδυτή για την Τράπεζα Αττικής εκφράζουν στελέχη που παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τη διαδικασία, καθώς μεταξύ των έξι ενδιαφερόμενων επενδυτών, υπάρχουν κάποιοι που επιδεικνύουν ζωηρό ενδιαφέρον, ενώ πληρούν επί της αρχής τις προδιαγραφές του επόπτη.
Όπως είναι γνωστό, ενδεικτικές (σ.σ. μη δεσμευτικές προσφορές) για τη συμμετοχή στη σχεδιαζόμενη αύξηση κεφαλαίου της Αττικής, ύψους ως 240 εκατ. ευρώ, εκδήλωσαν έξι ενδιαφερόμενοι.
Μεταξύ αυτών ένας Ινδός επιχειρηματίας, που διαθέτει, μεταξύ άλλων, δύο τράπεζες σε Ηνωμένο Βασίλειο και Ελβετία, ένας συριακής καταγωγής Λιβανέζος τραπεζίτης με δραστηριότητες στην Αίγυπτο, η κοινοπραξία των private equity funds Bain και JC Flowers, η Ellington καθώς και ένα family office. Στη λίστα συμπεριλαμβάνεται τυπικά και το ΤΜΕΔΕ, που αποτελεί έναν εκ των μεγαλομετόχων σήμερα της Τράπεζας Αττικής, μαζί με τον e-ΕΦΚΑ.
Δύο από τους παραπάνω ενδιαφερόμενους δείχνουν να αποτελούν φαβορί της διαδικασίας: ο όμιλος του Ινδού επιχειρηματία, λόγω της τραπεζικής εμπειρίας και του γεγονότος ότι οι τράπεζές του ελέγχονται από εποπτικές αρχές με απαιτήσεις αντίστοιχες αυτών της Ευρωζώνης (Κεντρική Τράπεζα Αγγλίας και Κεντρική Τράπεζα Ελβετίας) και η κοινοπραξία Bain - JC Flowers, εφόσον εγκαταλείψει αιρέσεις που έχει θέσει και δεν συνάδουν με την κατεύθυνση του επόπτη για την άμεση ιδιωτικοποίηση της τράπεζας.
Σημειώνεται ότι όλες οι ενδεικτικές προσφορές ενέχουν αιρέσεις, εξέλιξη αναμενόμενη σε αυτό το στάδιο, με δεδομένο ότι δεν ήταν εύκολη η διαδικασία οικονομικού ελέγχου μέσω του Virtual Data Room, το οποίο εμφάνισε στην αρχή αρκετά προβλήματα.
Οι δεσμευτικές προσφορές, από την αξιολόγηση των οποίων ενδέχεται να προκύψει στρατηγικός επενδυτής, αναμένεται να υποβληθούν κατά το τρίτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου. Ως τότε θα έχουν μετατραπεί σε μετοχές τα warrants κυριότητας Δημοσίου, η διαπραγμάτευση των οποίων λήγει στις 14 Οκτωβρίου.
Κατά την ημέρα της μετατροπής (19 Οκτωβρίου), η Attica θα εκδώσει ως πλήρως καταβεβλημένες μια νέα μετοχή για κάθε παραστατικό τίτλο (warrant). Συνολικά, δηλαδή, θα εκδοθούν 16.541.878 νέες κοινές μετοχές, οι οποίες θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στην Κύρια Αγορά του Χ.Α, με ενδεικτική ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης την 20ή Οκτωβρίου.
Εφόσον, κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης των warrants, δεν εκδηλωθεί αγοραστικό ενδιαφέρον, οι νέες μετοχές, κατά τη μετατροπή, θα μεταβιβαστούν για λογαριασμό του Δημοσίου στο ΤΧΣ. Αν το Ταμείο αποκτήσει 16.533.102 νέες κοινές μετοχές, θα βρεθεί να ελέγχει το 68,2% του μετοχικού κεφαλαίου της Attica, ασκώντας σημαντικό έλεγχο. Το ποσοστό του e-ΕΦΚΑ θα υποχωρήσει στο 10,3% και του ΤΜΕΔΕ σε 14,7%. Οι υπόλοιποι μέτοχοι θα κατέχουν μόλις το 6,8% του νέου μετοχικού κεφαλαίου. Πρόκειται για κρατικοποίηση, πριν την επιθυμητή (επαν)ιδιωτικοποίηση.