Αντίδραση από εσωτερικούς ελεγκτές σε τροπολογία Γεωργιάδη
Γιατί το Ινστιτούτο Εσωτερικών Ελεγκτών αντιδρά έντονα στο σχέδιο νόμου που αναφέρεται στη ρύθμιση του επαγγέλματος και έρχεται αιφνιδιαστικά σήμερα προς ψήφιση στη Βουλή, μαζί με… θέματα λαϊκών αγορών. Ζητείται απόσυρση της τροπολογίας και διάλογος.
Την έκπληξή του αλλά και την έντονη αντίδρασή του στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης που επιχειρεί να ρυθμίσει το επάγγελμα του εσωτερικού ελεγκτή, εκφράζει το Ινστιτούτο Εσωτερικών Ελεγκτών Ελλάδας.
Ειδικότερα, το Ινστιτούτο των Εσωτερικών Ελεγκτών δεν διαμαρτύρεται μόνο γιατί δεν κλήθηκε να συμμετάσχει σε ζητήματα που αφορούν άμεσα τα μέλη του, αλλά κυρίως επειδή θεωρεί πως στο σχέδιο νόμου που έρχεται εκτάκτως να ψηφιστεί σήμερα (μαζί με τα θέματα των λαϊκών αγορών!) περιλαμβάνονται διατάξεις οι οποίες δεν ισχύουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και αναμένεται να προκαλέσουν σημαντικές στρεβλώσεις.
Να σημειωθεί ότι ο ρόλος των εσωτερικών ελεγκτών είναι κομβικός για το επίπεδο της Εταιρικής Διακυβέρνησης στη χώρα μας και για την προστασία των μετόχων μειοψηφίας, με ό,τι αυτό σημαίνει για τις επιχειρήσεις και τον χρηματιστηριακό θεσμό.
Χαρακτηριστική των αντιδράσεων είναι η ανοιχτή επιστολή που απέστειλε χθες το Ινστιτούτο Εσωτερικών Ελεγκτών Ελλάδας προς τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη:
Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Με έκπληξη ενημερωθήκαμε για το πιο κάτω θέμα, το οποίο αφορά τη Ρύθμιση για το επάγγελμα του εσωτερικού ελεγκτή που φέρεται προς ψήφιση αύριο στη Βουλή ως τροπολογία ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΜΕ ΤΙΤΛΟ «Αναμόρφωση και εκσυγχρονισμός του ρυθμιστικού πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας του υπαίθριου εμπορίου, ρυθμίσεις για την άσκηση ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων και την απλούστευση πλαισίου δραστηριοτήτων στην εκπαίδευση, βελτιώσεις στην επιμελητηριακή νομοθεσία και άλλες διατάξεις του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων».
Θα θέλαμε να δηλώσουμε ότι ουδέποτε ενημερωθήκαμε για το θέμα αυτό, ούτε κληθήκαμε να συμμετέχουμε στη σύνταξη της τροπολογίας, η οποία «εν κρυπτώ» εξελίχθηκε με τον τρόπο αυτό του επείγοντος, δηλαδή κατατέθηκε στη Βουλή στις 22/10 προκειμένου να ψηφιστεί την αμέσως επόμενη εργάσιμη ημέρα, δηλαδή τη Δευτέρα 25/10.
Μας λυπεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι το Ινστιτούτο Εσωτερικών Ελεγκτών Ελλάδας, που εκπροσωπεί το διεθνές Ινστιτούτο Εσωτερικών Ελεγκτών στην Ελλάδα, διαχειριστής και εκδότης των διεθνών ελεγκτικών Προτύπων και του κώδικα ηθικής των εσωτερικών ελεγκτών, δεν είχε τη δυνατότητα να τοποθετηθεί επί του θέματος, αφού δεν προηγήθηκε καμία διαβούλευση και αναρωτιόμαστε γιατί σε θέματα λαϊκών αγορών εντάσσεται ένα τόσο σοβαρό θέμα εταιρικής διακυβέρνησης και μάλιστα ως επείγον.
Επίσης μας προξενεί κατάπληξη η αναφορά στην εισηγητική έκθεση της τροπολογίας του παραδείγματος της Ολλανδίας ως καλό παράδειγμα, που αφορά μητρώο που τηρεί το ίδιο το Ινστιτούτο Εσωτερικών Ελεγκτών της Ολλανδίας, όπως ακριβώς κάνει και το αντίστοιχο Ινστιτούτο Ελλάδας, δηλαδή εμείς. Συνεπώς, η εν λόγω αναφορά είναι ατυχής.
Το Διοικητικό Συμβούλιο δεν είναι κατά της νομοθετικής ρύθμισης του επαγγέλματος. Είναι αντίθετο στο ότι:
- Δεν κλήθηκε να τοποθετηθεί, ως ο πλέον αρμόδιος φορέας,
- Δεν δύναται να συμμετέχει σε ηλεκτρονική διαβούλευση, μιας και αύριο (σήμερα) ψηφίζεται η τροπολογία που συμπεριλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για το υπαίθριο εμπόριο, κάτι που θεωρούμε ως δείγμα μη χρηστής διακυβέρνησης,
- Ορίζεται ως αρμόδια Διοικητική αρχή το Οικονομικό Επιμελητήριο να τηρεί το μητρώο, να αποφασίζει για την συμπερίληψη ή όχι εσωτερικού ελεγκτή σε αυτό με βάση διάφορα έγγραφα, ένα εκ των οποίων είναι «υπεύθυνη δήλωση, με την οποία ο ενδιαφερόμενος δηλώνει ότι εφαρμόζει τα Διεθνή Πρότυπα Εσωτερικού Ελέγχου του Διεθνούς Ινστιτούτου Εσωτερικών Ελεγκτών κατά τη διενέργεια εσωτερικών ελέγχων και τη δέσμευσή του για την πιστή τήρηση του Διεθνούς Κώδικα Δεοντολογίας», ενώ αρμόδιος φορέας γι’ αυτό είναι το Ινστιτούτο Εσωτερικών ελεγκτών, που στην Ελλάδα εκπροσωπείται από το Ινστιτούτο Εσωτερικών Ελεγκτών Ελλάδας (IIA Greece), σύμφωνα και με τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές που επικαλείστε.
- Αναφέρεται ότι «οι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος εσωτερικοί ελεγκτές οφείλουν να συντάσσουν τις αναφορές εσωτερικού ελέγχου τους, σύμφωνα με τα διεθνώς αναγνωρισμένα Πρότυπα Εσωτερικού Ελέγχου και τον διεθνώς αναγνωρισμένο Κώδικα Δεοντολογίας». Επισημαίνουμε ότι πρόκειται για Πρότυπα του Ινστιτούτου που εκπροσωπούμε στην Ελλάδα.
- Αναφέρεται «αντικείμενο εργασιών εγκεκριμένων εσωτερικών ελεγκτών: «… οι εγκεκριμένοι εσωτερικοί ελεγκτές διενεργούν εσωτερικό έλεγχο, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα που ορίζονται από το Ινστιτούτο Εσωτερικών Ελεγκτών» χωρίς τη συναίνεσή μας.
- Το Οικονομικό Επιμελητήριο θα επιβάλει κυρώσεις στους εσωτερικούς ελεγκτές χωρίς την τεχνογνωσία που απαιτείται, δεδομένου ότι το αντικείμενο αρκετών ελεγκτών είναι εξειδικευμένο και αφορά πληροφορικά συστήματα, θέματα χημικών μηχανικών, μηχανικών γενικότερα, διαχείρισης κινδύνων κ.λπ.
Εκ των όσων γνωρίζουμε, σε καμία ευρωπαϊκή χώρα έχει γίνει κάτι παρόμοιο.
Το Ινστιτούτο Εσωτερικών Ελεγκτών Ελλάδας, με ιστορία 40 ετών, ενεργή παρουσία στα δρώμενα θεωρεί ότι όλα τα παραπάνω θίγουν τόσο το ίδιο όσο και τα 750 μέλη του. Μα πάνω από όλα θίγουν το κύρος της αγοράς και της χρηστής διακυβέρνησης και αναρωτιέται με ποια κριτήρια ψηφίζεται μια τέτοια σημαντική τροπολογία, χωρίς δημόσια διαβούλευση και μάλιστα με μορφή κατ’ επείγοντος.
Σε κάθε περίπτωση, ζητούμε να σταματήσει η διαδικασία, δηλαδή την απόσυρση της τροπολογίας και δημόσια διαβούλευση και σας γνωρίζουμε ότι θα ενημερώσουμε το διεθνές Ινστιτούτο Εσωτερικών Ελεγκτών με την επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματός μας.