Deutsche Bank: Ποιοι πήραν κεφάλι στις φετινές αποδόσεις
Μετοχές, εμπορεύματα και crypto είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι. Σε ρηχά νερά παραμένει το χρηματιστήριο στην Ελλάδα. Τι επιφυλάσσουν οι νέες ενδείξεις πληθωρισμού για τα περιουσιακά στοιχεία. Πού βαδίζουν τα ομόλογα.
Σε χαμηλά επίπεδα παραμένει η επίδοση του Γενικού Δείκτη από τις αρχές του έτους, σύμφωνα με τη μηνιαία αναφορά της γερμανικής Deutsche Bank για τις αποδόσεις των περιουσιακών στοιχείων. Για τον Οκτώβριο, ο Γενικός Δείκτης σε σχέση με τις ευρωπαϊκές αγορές διαμορφώθηκε σε καλύτερα επίπεδα με +3,8% έναντι 407% για τον δείκτη DJ Stoxx 600.
Για το σύνολο του 2021, η απόδοση του εγχώριου δείκτη είναι 12,6% έναντι 22,4% για τον δείκτη-βαρόμετρο της Ευρώπης. Οι μετοχές ανέκαμψαν από τις απώλειες του Σεπτεμβρίου, με τον δείκτη S&P 500 να σημειώνει άνοδο +7,0% σε όρους συνολικής απόδοσης, για να κλείσει τον μήνα σε ιστορικό υψηλό. Αυτή ήταν επίσης η καλύτερη μηνιαία επίδοση μέχρι στιγμής φέτος και ανεβάζει τα κέρδη του δείκτη για το έτος στο +24%.
Στην Ευρώπη, οι τράπεζες συνέχισαν να είναι μία από τις κορυφαίες επιδόσεις σε ετήσια βάση, με τον δείκτη STOXX 600 Banks να σημειώνει άνοδο +6,8% τον Οκτώβριο και να έχει πλέον αυξηθεί κατά +42,4% στο σύνολο του έτους.
Πιο αναλυτικά, η Deutsche Bank θεωρεί ότι ο Οκτώβριος ήταν ένας αρκετά μικτός μήνας για τις χρηματοπιστωτικές αγορές, με 22 από τα 38 μη νομισματικά περιουσιακά στοιχεία στο δείγμα της σε θετικό έδαφος. Τα εμπορεύματα κατέγραψαν ισχυρές επιδόσεις, με τις τιμές του πετρελαίου WTI να ηγούνται του δείγματός μας για άλλη μια φορά, ενώ οι μετοχές ανέκαμψαν επίσης από τις απώλειες του Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, νέες ενδείξεις πληθωρισμού άσκησαν μεγαλύτερη πίεση στα κρατικά ομόλογα, ενώ άλλα περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των ομολόγων υψηλών αποδόσεων (HY) και το χρέος των χωρών του εξωτερικού έχασαν επίσης έδαφος.
Το πετρέλαιο WTI (+11,4%) ηγήθηκε ενώ το Brent (+7,5%) δεν έμεινε πολύ πίσω στην τρίτη θέση. Αυτό επεκτείνει τα ετήσια κέρδη τους σε +72,2% και +62,9% αντίστοιχα, με την τελευταία άνοδο να έρχεται εν μέρει χάρη στην αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου τους τελευταίους μήνες, που ενίσχυσε τη ζήτηση για πετρέλαιο. Αυτό έχει ήδη σημαντικό αντίκτυπο στο κόστος ζωής για τους καταναλωτές.
Ο χαλκός (+6,8%) είχε τον καλύτερο μήνα του από τον Απρίλιο, ενώ τα πολύτιμα μέταλλα συμπεριλαμβανομένου του χρυσού (+1,5%) και του αργύρου (+7,8%) σημείωσαν παρόμοια πρόοδο.
Εν τω μεταξύ, περαιτέρω αυξήσεις σημειώθηκαν στις τιμές των γεωργικών προϊόντων, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το σιτάρι (+6,5%) να αυξάνονται για πέμπτο διαδοχικό μήνα, καθώς έκλεισαν και πάλι στο ανώτατο επίπεδό τους στις αρχές Μαΐου, ενώ για το καλαμπόκι σημείωσαν άνοδο +5,9%.
Αυτές οι πληθωριστικές πιέσεις δυσχέραναν τα κρατικά ομόλογα τον Οκτώβριο. Οι αποδόσεις των 10ετών Treasuries των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά +6 μ.β. τον Οκτώβριο στο 1,55%, αλλά η κίνηση αυτή οφείλεται εξ ολοκλήρου στις υψηλότερες διαφορές πληθωρισμού, οι οποίες αυξήθηκαν κατά +21 μ.β. τον μήνα στο 2,59%.
Αυτό σήμαινε ότι τα Treasuries υποχώρησαν -0,1% σε βάση συνολικών αποδόσεων κατά τη διάρκεια του μήνα, ενώ τα κρατικά ομόλογα του ευρώ συνολικά (-0,6%) κινήθηκαν επίσης χαμηλότερα. Η μόνη υπεραπόδοση ήταν τα gilts (+2,4%), τα οποία σημείωσαν μεγάλα κέρδη αφού η βρετανική κυβέρνηση μείωσε το προγραμματισμένο ποσό των gilts φέτος περισσότερο από ό,τι αναμενόταν.
Με τον πληθωρισμό να βρίσκεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στο προσκήνιο, τα κρυπτο-περιουσιακά στοιχεία είχαν έναν εξαιρετικό μήνα, αν και αυτός ήρθε επίσης καθώς το πρώτο ETF που συνδέεται με Bitcoin άρχισε να διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Μέχρι το τέλος του μήνα, το Bitcoin (+40,4%) είχε εκτοξευθεί ξανά, κλείνοντας το μήνα στις 60.976 δολάρια.
Αυτό είναι στην πραγματικότητα ελαφρώς κάτω από τα επίπεδα που είχε φτάσει νωρίτερα μέσα στον μήνα, όταν έφτασε στο ενδοημερήσιο υψηλό όλων των εποχών των 66.976 δολαρίων, ξεπερνώντας το προηγούμενο υψηλό του τον Απρίλιο. Άλλα κρυπτονομίσματα σημείωσαν επίσης ισχυρές επιδόσεις, όπως το Ethereum (+43,6%), το Litecoin (+26,6%) και το XRP (+17,1%).