Χρηματιστήριο: Προσδοκίες και στοιχήματα για τις αλλαγές στον MSCI
Υψηλού ελληνικού ενδιαφέροντος το σημερινό rebalancing του Δείκτη. Ποιες εκτιμάται ότι θα είναι οι εισροές κεφαλαίων στο Χρηματιστήριο, αν επιβεβαιωθούν οι αλλαγές που περιμένουν διεθνείς οίκοι. Οι μετοχές που είναι στο επίκεντρο.
Μετά τη γαλλική Société Générale, η οποία εκτιμά ότι η αναδιάρθρωση των δεικτών της MSCI θα έχει έντονο ελληνικό ενδιαφέρον, αφού προβλέπει ότι θα υπάρξουν δύο προσθήκες και μία διαγραφή από τον εγχώριο δείκτη MSCI Greece, προστέθηκε και η JP Morgan.
Η αμερικανική τράπεζα εκτιμά ότι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου συνολικής αξίας 1,35 δισ. ευρώ της ΔΕΗ είναι καταλυτικής σημασίας και θα έχει ως αποτέλεσμα να περιληφθεί στον εγχώριο δείκτη MSCI Greece Standard στις 17/11.
Πιο αναλυτικά, η γαλλική Société Générale, στο πιο πρόσφατο report της, εξακολουθεί να αναμένει τη διαγραφή του τίτλου της Jumbo (σ.σ. εκτίμηση που δεν επιβεβαιώθηκε τις δύο προηγούμενες φορές στα rebalancing Μαρτίου και Αυγούστου), ενώ στον αντίποδα οι δύο προσθήκες αφορούν τους τίτλους της Εθνικής Τράπεζας και της ΔΕΗ.
Η εγχώρια αγορά δεν εκτιμά ότι θα υπάρξει διαγραφή για τον τίτλο της Jumbo, ωστόσο. Μερίδα της προσβλέπει και την προσθήκη του τίτλου της Μυτιληναίος, εκτίμηση που επίσης δεν έχει επιβεβαιωθεί στα πρόσφατα rebalancing και πολύ πιθανόν να μη συμβεί ούτε και στην τρέχουσα.
Το πιο πιθανό, πλην της Εθνικής Τράπεζας και της ΔΕΗ που αποτελούν σίγουρα bets της αγοράς για προσθήκη, είναι ότι η μετοχή της Jumbo θα διατηρηθεί στον δείκτη. Για τη μετοχή της ΔEΗ, η ολοκλήρωση της ΑΜΚ είναι game changer σε επίπεδο συνολικής κεφαλαιοποίησης, αλλά και free float αφού θα αλλάξει και το μετοχολόγιό της.
Οι πιθανές εκροές της Jumbo ανέρχονται στα 81 εκατ. δολάρια, οι πιθανές εισροές για την ΕΤΕ στα 87 εκατ. δολάρια και, τέλος, για τη ΔΕΗ εκτιμά εισροές ύψους 58 εκατ. δολαρίων. Αν λάβουν χώρα όλες οι αλλαγές που προβλέπει η γαλλική τράπεζα, ο δείκτης MSCI Greece θα αυξήσει τη βαρύτητά του κατά 0,016% στις αναδυόμενες αγορές.
Οι πιθανές εισροές - εκροές στις τρέχουσες συνθήκες χαμηλής συναλλακτικής δραστηριότητας θα έχουν ιδιαίτερα αυξημένη επίδραση αφού π.χ. οι εισροές για την ΕΤΕ αντιστοιχούν σε 15 ημέρες συναλλαγών βάσει των μέσων συναλλαγών, 8,3 ημέρες για τη ΔΕΗ και 30 ημέρες για τον τίτλο της Jumbo.
Η Société Générale εκτιμά τη διαγραφή της Jumbo εξαιρετικά πιθανή (delete close) και ο λόγος διαγραφής της Jumbo είναι το μέγεθος (size) ενώ για τις άλλες δύο, οι λόγοι προσθήκης είναι η αύξηση του ειδικού βάρους του κλάδου στους δείκτες (size-segment και close segment).
Επισημαίνεται ότι η MSCI Inc. θα ανακοινώσει τις όποιες αλλαγές της εξαμηνιαίας αναδιάρθρωσης των δεικτών το βράδυ στις 11 Νοεμβρίου και οι όποιες αλλαγές θα τεθούν σε εφαρμογή στο κλείσιμο της αγοράς στις 30 Νοεμβρίου.
Η ιδιαίτερη περίπτωση της ΔΕΗ
Με την ολοκλήρωση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου και την τοποθέτηση 150 εκατ. νέων μετοχών προς 9 ευρώ ανά μετοχή, το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας θα αυξηθεί από 232 εκατ. μετοχές σε 382 εκατ. μετοχές και οι νέες μετοχές αναμένεται να εισαχθούν στις 16 Νοεμβρίου. Η ΔΕΗ ήδη συμμετέχει στον δείκτη MSCI EM Small Cap και FTSE EM. Η JP Morgan θεωρεί ότι με την ανακοίνωση της ΑΜΚ, η MSCI θα περιλάβει τη ΔΕΗ στον βασικό δείκτη MSCI EM στις 17 Νοεμβρίου.
Ο βασικός δείκτης της MSCI για τη χώρα περιλαμβάνει πέντε τίτλους, τους ΟΤΕ (με στάθμιση 28,24%), ΟΠΑΠ (με στάθμιση 22,10%), Alpha Bank (με στάθμιση 19,64%), Eurobank Holdings (με στάθμιση 18,81%) και Jumbo (με στάθμιση 11,21%), βάσει των τελευταίων reports αναφοράς του ίδιου του οίκου.
H JP Morgan εκτιμά ότι οι αλλαγές στους δείκτες MSCI και FTSE θα έχουν ως αποτέλεσμα εισροές πάνω από 200 εκατ. δολάρια από τους παθητικούς διαχειριστές κεφαλαίων των αναδυόμενων αγορών.