Ανεβάζουν στροφές οι αναχρηματοδοτήσεις εισηγμένων

Ποιες μπορούν να προσβλέπουν σε «δεύτερη ευκαιρία», προκειμένου να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους και να αναπτυχθούν.

Ανεβάζουν στροφές οι αναχρηματοδοτήσεις εισηγμένων

Πρόσφορο έδαφος φαίνεται να διαμορφώνεται στην αγορά, προκειμένου να προχωρήσουν αναχρηματοδοτήσεις επιχειρήσεων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα εδώ και αρκετά χρόνια. Εξελίξεις που συμβαίνουν τόσο στις τράπεζες όσο και στην οικονομία ευρύτερα, δρουν καταλυτικά προς αυτή την κατεύθυνση, με αποτέλεσμα να επικρατεί κλίμα αισιοδοξίας ότι σε πολλές περιπτώσεις υπερχρεωμένων επιχειρήσεων θα βρεθεί τελικά μια «δεύτερη ευκαιρία», προκειμένου να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους και να αναπτυχθούν.

«Είναι προφανές ότι δεν θα υπάρξει ευτυχής κατάληξη για όλες τις επιχειρήσεις, ωστόσο σήμερα τα πράγματα δείχνουν να είναι σαφώς καλύτερα σε σχέση με το παρελθόν. Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς έχουν καταλάβει πως οι αναβολές δεν συμφέρουν κανέναν και πως αν δεν γίνει κάτι αυτή την περίοδο, πολύ δύσκολα θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί κάποια στιγμή στο μέλλον».

Αυτό δηλώνει οικονομικός διευθυντής εισηγμένης εταιρείας στο ΧΑ, συμπληρώνοντας: «Τόσο τα funds που αγόρασαν δάνεια όσο και οι τράπεζες που ενίσχυσαν την κεφαλαιακή τους διάρθρωση έχουν πλέον την ευελιξία να προχωρήσουν σε κουρέματα, τα οποία θα επισπεύσουν τις διαδικασίες και θα οδηγήσουν σε λύσεις.

Άλλωστε, σε πολλές περιπτώσεις εταιρειών, τα σημερινά τους δάνεια οφείλονται περίπου κατά 50% στους τόκους με τους οποίους έχουν επιβαρυνθεί όλα αυτά τα χρόνια και όχι σε κεφάλαια που δανείστηκαν.

Πέρα όμως από την αυξημένη διάθεση των τραπεζών, υπάρχουν και άλλοι σημαντικοί καταλύτες που μπορούν να επηρεάσουν θετικά την κατάσταση, ξεκινώντας από την υπερεπάρκεια επενδυτικών κεφαλαίων σε Ελλάδα και εξωτερικό και φτάνοντας έως τις τιμές των ακινήτων που αυξάνονται, αλλά και τις προοπτικές της οικονομίας που έχουν δημιουργηθεί για τα επόμενα χρόνια.

Όλοι αντιλαμβάνονται πως πολλές επιχειρήσεις έχουν φτάσει πλέον στα όριά τους μετά από πολυετή ταλαιπωρία και πως η τρέχουσα συγκυρία είναι η καλύτερη δυνατή για την αντιμετώπιση των κεφαλαιακών τους προβλημάτων».

Η όλη κατάσταση δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστο και το Χρηματιστήριο της Αθήνας. Ήδη μετοχές εταιρειών που αναδιάρθρωσαν πέρυσι τα δανειακά τους χαρτοφυλάκια (π.χ. Αλουμύλ, ΣΙΔΜΑ, Τζιρακιάν, στις οποίες ακολούθησαν αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου είτε με μετρητά είτε με εισφορές σε είδος) έχουν σημειώσει ράλι στο ταμπλό του ΧΑ, ενισχύοντας δραστικά τα αποτελέσματά τους και ωφελώντας παράλληλα τις δανειακές εκθέσεις των πιστωτριών τραπεζών.

Η μετοχή της Intralot έχει πολλαπλασιαστεί από την αρχή του έτους, βασισμένη σε ένα πρόγραμμα αναχρηματοδότησης που -εν μέσω ενός θερμού χρηματιστηριακού κλίματος- προεξοφλεί τη μελλοντική αποτίμηση των δραστηριοτήτων του ομίλου στις ΗΠΑ. Επίσης, υψηλό δωδεκαμήνου σημείωσε χθες και η μετοχή της Frigoglass, παρά το ζημιογόνο αποτέλεσμα στο οποίο υποχρεώθηκε κατά το πρώτο μισό της φετινής χρονιάς.

Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, ο Αγροτικός Οίκος Σπύρου άντλησε 1,5 εκατ. ευρώ μέσα από την έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου που κάλυψε το Bluemoon Capital Fund. Η συγκεκριμένη χρηματοδότηση συνδυάστηκε με αναχρηματοδότηση της εταιρείας και με -υπό προϋποθέσεις- κούρεμα υποχρεώσεων, έτσι ώστε η εισηγμένη να πάρει βαθιές ανάσες και να σχεδιάσει με πολύ καλύτερες προϋποθέσεις το μέλλον της. Ως αποτέλεσμα, είχαμε την εκτίναξη της τιμής της μετοχής κατά τη χθεσινή συνεδρίαση.

Πέρα από δρομολογημένες εξελίξεις (υπό την αίρεση των δικαστικών αποφάσεων) σε Sato, Βαράγκη και Γ.Ε. Δημητρίου (και στις τρεις περιπτώσεις προβλέπεται συνέχιση της επιχειρηματικής λειτουργίας, αλλά μόνο στην τρίτη μέσα από το ίδιο εταιρικό σχήμα ενισχυμένο με την παρουσία της Quest Holdings), αρκετές είναι οι εταιρείες που αναζητούν τρόπους αντιμετώπισης των σχετικών προβλημάτων τους, με μικρότερες ή μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας (π.χ. ΑΝΕΚ, Βαρβαρέσος και MLS που αναζητούν στρατηγικό επενδυτή, Εκδόσεις Λιβάνη, Dionic).

Ενδεικτική είναι η περίπτωση της Yalco, η οποία θα επιδιώξει να χρησιμοποιήσει ως «όπλο» την υπάρχουσα ακίνητη περιουσία της. Γενικότερα, παράγοντες της αγοράς δεν θα εκπλαγούν, αν δουν σε ορισμένες εισηγμένες η λύση να προέρχεται από την εμπλοκή εταιρειών που προέρχονται από τον χώρο του real estate.

Επίσης, η Μπήτρος Συμμετοχών αναμένεται να αντιμετωπίσει το σχετικό ζήτημα μετά από επικείμενο κούρεμα δανείων από τις πιστώτριες τράπεζες (είχε συμφωνηθεί προκειμένου να ολοκληρωθεί το deal με τη ΣΙΔΜΑ).

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video