Εισηγμένες: Ο χάρτης των αποτελεσμάτων 9μήνου

Αναλυτικός πίνακας με τις οικονομικές επιδόσεις 114 μη τραπεζικών εισηγμένων. Ανώτερες από τις προβλέψεις οι κερδοφορίες. Κλίμα αβεβαιότητας για τη συνέχεια, ποιες είναι οι μεγαλύτερες ανησυχίες. Ποιοι κλάδοι και ποιες εταιρείες ξεχώρισαν.

Εισηγμένες: Ο χάρτης των αποτελεσμάτων 9μήνου

Όχι μόνο πολύ υψηλότερα των αντίστοιχων περυσινών, αλλά και σαφώς ανώτερα των αρχικών προσδοκιών ήταν τα αποτελέσματα εννεαμήνου των 114 μη τραπεζικών εισηγμένων εταιρειών του Χρηματιστηρίου (βλέπε στοιχεία παρατιθέμενου πίνακα).

Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, η θετική αυτή εξέλιξη μπορεί να αποδοθεί κυρίως στους παρακάτω λόγους:

Πρώτον, η οικονομία κινήθηκε ιδιαίτερα ανοδικά, τόσο στην Ελλάδα (ιδιωτική κατανάλωση, εισερχόμενος τουρισμός, οικοδομική δραστηριότητα και επενδύσεις), όσο και στο εξωτερικό, συμβάλλοντας θετικά στην πορεία των εξαγωγικών επιχειρήσεων.

Δεύτερον, πολλοί περίμεναν ότι σε αρκετούς κλάδους (πχ μεταλλουργικός, ξύλο, πλαστικά), κατά το τρίτο τρίμηνο οι ρυθμοί αύξησης των κερδών θα υποχωρούσαν δραστικά σε σχέση με αυτούς του πρώτου μισού της φετινής χρονιάς, με το σκεπτικό ότι: α) Η βάση σύγκρισης του περυσινού δεύτερου τριμήνου ήταν πολύ χαμηλή, οπότε το ποσοστό αύξησης του α’ φετινού εξαμήνου θα διόρθωνε με την πάροδο του χρόνου β) Οι εταιρείες θα εξαντλούσαν τα αποθέματα χαμηλού κόστους τους και έτσι θα έβλεπαν τα μικτά περιθώρια κέρδους τους να συρρικνώνονται.

Στην πράξη ωστόσο, η ζήτηση συνέχισε κατά το τρίτο τρίμηνο τη σημαντική ανοδική της πορεία και τα κέρδη των συγκεκριμένων εταιρειών κινήθηκαν σε απρόβλεπτα -μέχρι πέρυσι- υψηλά επίπεδα.

Τρίτον, πολλές επιχειρήσεις που επλήγησαν έντονα κατά το πρώτο φετινό τετράμηνο λόγω των περιοριστικών μέτρων που είχαν επιβληθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ανέκτησαν κατά το τρίτο τρίμηνο τμήμα των απωλειών τους και πολλές φορές το υπερκάλυψαν εμφανίζοντας στο εννεάμηνο αυξημένες επιδόσεις σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Τέταρτον, οι επιπτώσεις από τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και από την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους, αφ’ ενός δεν επηρέασαν (λόγω αντικειμένου εργασίας) σημαντικά όλες τις εισηγμένες εταιρείες και αφ’ ετέρου έπληξαν ουσιαστικά τα αποτελέσματα μόνο ενός μήνα, με δεδομένο ότι η εκτίναξη των τιμών των καυσίμων ξεκίνησε το Σεπτέμβριο.

Πέμπτον, ένα τμήμα των φετινών κερδών οφείλεται σε μη λειτουργικούς παράγοντες, (ανατιμήσεις εύλογων αξιών ακινήτων, ή αύξηση αποτιμήσεων αποθεμάτων, κ.λπ.).

Ωστόσο, παρά το πολύ βελτιωμένα αποτελέσματα εννεαμήνου και κόντρα στη συνεχιζόμενη ικανοποιητική ζήτηση στην ελληνική και τη διεθνή αγορά, η πλειονότητα των εταιρειών εκφράζει τον προβληματισμό της από τις εξελίξεις στα μέτωπα της πανδημίας, της εφοδιαστικής αλυσίδας, αλλά και του ενεργειακού κόστους, ιδίως στην περίπτωση που οι τιμές δεν υποχωρήσουν μεσοπρόθεσμα.

Μεγαλύτερες ανησυχίες εκφράζονται από εταιρείες όπου:

  1. Το ενεργειακό και το μεταφορικό κόστος αποτελούν πολύ σημαντικό τμήμα των συνολικών τους εξόδων
  2. Εταιρείες του κατασκευαστικού κλάδου
  3. Επιχειρήσεις που πιθανολογούν αρνητικές επιδράσεις στη ζήτηση, λόγω των ανατιμήσεων στις οποίες είναι υποχρεωμένες να προχωρήσουν

Κλάδοι και εισηγμένες που ξεχώρισαν

Από τους πλέον κερδισμένους κλάδους, είναι αυτοί των μεταλλουργικών εταιρειών (πχ Έλσστρον, ΣΙΔΜΑ, Αλουμύλ, Βιοκαρπέτ, Τζιρακιάν) και της πληροφορικής (πχ Quest, Entersoft, Profile, Space Hellas, Epsilon Net, Byte), ενώ για μια ακόμη φορά ξεχώρισαν οι «σίγουρες» δυνάμεις του ΧΑ (πχ ΟΠΑΠ, ΟΤΕ) και τα «γερά χαρτιά» των εξαγωγών (πχ Coca-Cola HBC, Μυτιληναίος, ElvalHalcor, Cenergy, Viohalco, Πλαστικά Θράκης, Πλαστικά Κρήτης, Καρέλιας, Παπουτσάνης και ΚΡΙ-ΚΡΙ).

Παράλληλα, λόγω της ανάκαμψης του τουρισμού και του εμπορικού κλάδου, είδαμε ανοδικές επιδόσεις σε πολλές εισηγμένες όπως πχ Jumbo, Πλαίσιο, AS Company, Δάιος Πλαστικά και ΕΛΤΟΝ Χημικά), ενώ από τη διενέργεια πολλών τεστ για τη διάγνωση του κορωνοϊού, ενισχύθηκαν τα αποτελέσματα για το Ιατρικό Αθηνών και την Medicon Hellas.

Στα αξιοσημείωτα επίσης των αποτελεσμάτων εννεαμήνου συγκαταλέγονται τόσο η ανάκαμψη των αποτελεσμάτων των δύο διυλιστηρίων (Ελληνικά Πετρέλαια και Motor Oil), όσο και τα πολλά turn around, δηλαδή οι περιπτώσεις εισηγμένων που από ζημίες, πέρασαν φέτος σε κερδοφόρο αποτέλεσμα, όπως πχ οι περιπτώσεις των εταιρειών Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil, Αεροπορία Αιγαίου (με τη συμβολή της κρατικής στήριξης), Fourlis, Βιοκαρπέτ, Mevaco, ΣΙΔΜΑ, Μπήτρος, Centric, Δάιος Πλαστικά, Μοτοδυναμική, Κλουκίνας-Λάππας, Μινέρβα, Εκτέρ, Αττικές Εκδόσεις, Λάμψα, Fieratex, Νίκας και CNL Capital.

Τι δείχνουν τα στοιχεία

Με δεδομένο ότι δεν είναι υποχρεωτική η δημοσίευση λογιστικών καταστάσεων και οι περισσότερες επιχειρήσεις περιορίστηκαν σε δελτία τύπου στα οποία ανέφεραν περιορισμένα στοιχεία, άλλες εισηγμένες προχώρησαν στη δημοσιοποίηση του καθαρού τους αποτελέσματος, ενώ άλλες έφτασαν μέχρι τα κέρδη προ φόρων, ή ακόμη και έως τα κέρδη προ φόρων και τόκων (EBIT). Όσο και αν το συγκεκριμένο γεγονός μπορεί να οδηγήσει σε κάποιες στρεβλώσεις τόσο στις συγκρίσεις των επιδόσεων μεταξύ των εταιρειών, όσο και στα αθροίσματα που προκύπτουν, γεγονός είναι ότι:

  • Από τις 114 εισηγμένες που ανακοίνωσαν τις εννεαμηνιαίες επιδόσεις τους, οι 94 βελτίωσαν τα όποια αποτελέσματα έχουν ανακοινώσει (αύξηση κερδών, ή υποχώρηση ζημιών) και μόνο οι 20 τα επιδείνωσαν (μείωση κερδών, ή αύξηση κερδών).
  • Οι 114 αυτές εισηγμένες εμφάνισαν αθροιστικά αύξηση του κύκλου εργασιών τους κατά 15,7%.

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video