Νέες δράσεις από ΕΧΑΕ το 2022

Ερχεται συνεργασία με το Χρηματιστήριο της Βουλγαρίας, στο μέτωπο των παράγωγων προϊόντων. Κινητικότητα για την αδειοδότηση των πρώτων εταιρειών crowdfunding. Νέες πρωτοβουλίες για την ανάδειξη των επιχειρήσεων που εστιάζουν στα ESG κριτήρια.

Νέες δράσεις από ΕΧΑΕ το 2022

Σε επικείμενη συνεργασία με το Χρηματιστήριο της Βουλγαρίας, που θα αφορά την αγορά παραγώγων, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΧΑ Σωκράτης Λαζαρίδης στη σημερινή ημερίδα του Συνδέσμου Επενδυτών και Διαδικτύου.

Η κίνηση αυτή ακολουθεί μια σειρά άλλων διεθνών συνεργασιών της ΕΧΑΕ, όπως π.χ. την προσφάτως ανακοινωθείσα με το Χρηματιστήριο του Βελιγραδίου (με παράλληλη απόκτηση του 10,24%), την κατακύρωση ως operator ηλεκτρικής ενέργειας στην Αλβανία (δημιουργία Χρηματιστηρίου Ενέργειας και εκκαθάρισης ενέργειας), αλλά και τη συμμετοχή στην ιδιωτικοποίηση του Χρηματιστηρίου του Κουβέιτ, στο οποίο η ΕΧAΕ έχει αποκτήσει μικρό ποσοστό συμμετοχής.

Για τις διεθνείς συνεργασίες του ΧΑ, καθώς και για θέματα προσαρμογής της ΕΧAΕ στο νέο ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο (π.χ. θέματα αποθετηρίων) αναφέρθηκε ο κ. Νίκος Πορφύρης, Επιτελικός Διευθυντής Μετασυναλλακτικών Υπηρεσιών στο ΧΑ.

Στο πλαίσιο της ίδιας ημερίδας:

Ο κ. Λαζαρίδης αναφέρθηκε σε μια ευρεία σειρά θεμάτων που αφορούν την ΕΧAΕ και στα οποία σημειώθηκε πρόοδος κατά την τελευταία δεκαετία παρά το περιβάλλον της βαθιάς οικονομικής κρίσης, αλλά και σε ζητήματα που δεν απέδωσαν ικανοποιητικά αποτελέσματα παρά τις μεγάλες προσπάθειες που έγιναν (πρόγραμμα Roots, crowdfunding, πορεία των ETFs, εισαγωγή funds με εξαίρεση την περίπτωση των ΑΕΕΑΠ).

Η Γεωργία Μουρλά, Αναπληρωτής Επιτελική Διευθύντρια Σχέσεων με εκδότριες ΧΑ, αναφέρθηκε στα πολύ σημαντικά ποσά που αντλήθηκαν φέτος τόσο μέσα από την αγορά ομολόγων (έχουν τα τελευταία χρόνια συνολικά υπάρξει 25 εκδόσεις ύψους 3,8 δισ. ευρώ), όσο και μέσα από τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου (6,5 δισ. ευρώ το 2021). Σύμφωνα με την κα Μουρλά, στον βαθμό που η οικονομία θα κινηθεί ανοδικά κατά τα επόμενα χρόνια (π.χ. μέσω και της συμβολής του Ταμείου Ανάκαμψης), οι επιχειρήσεις προκειμένου να ανταποκριθούν στις αυξημένες εργασίες τους θα χρειαστούν επιπλέον χρηματοδότηση που δεν μπορεί να προέλθει μόνο από δανειακά κεφάλαια, άρα το Χρηματιστήριο της Αθήνας καλείται να παίξει σημαντικό ρόλο μέσα από την Κύρια και την Εναλλακτική Αγορά του.

Ο Μιχάλης Ανδρεάδης, Επιτελικός Διευθυντής Λειτουργίας και Ανάπτυξης Αγορών ΧΑ, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην αναγκαιότητα ανταπόκρισης των εταιρειών στα κριτήρια ESG, στις πρωτοβουλίες που έχει ήδη πάρει το ΧΑ, αλλά και σε συγκριμένες κινήσεις που μεταξύ άλλων ετοιμάζονται μέσα στο 2022, όπως: α) Η δημιουργία πλατφόρμας που θα αναδεικνύει τα πράσινα και τα βιώσιμα (sustainable) ομόλογα (σήμερα διαπραγματεύονται τέσσερα τέτοια ομόλογα στο ΧΑ), β) Μια πλατφόρμα που θα διευκολύνει στην ανάδειξη των εισηγμένων εταιρειών που εστιάζουν σε θέματα ESG να παρουσιαστούν ευρύτερα σε Έλληνες και κυρίως σε ξένους επενδυτές, γ) Ένα σύστημα Digital On Boarding, προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία ανοίγματος λογαριασμών σε χρηματιστηριακές εταιρείες και ΑΕΔΑΚ.

Εξελίξεις στο crowdfunding

Στην ευκαιρία χρηματοδότησης εταιρειών που χρειάζονται μικρό ύψος κεφαλαίων μέσα από τη διαδικασία του crowdfunding αναφέρθηκε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Βασιλική Λαζαράκου.

Σύμφωνα με την κα Λαζαράκου, από το Νοέμβριο του 2021 έχει τεθεί σε εφαρμογή ο ευρωπαϊκός κανονισμός για την αδειοδότηση των εταιρειών crowdfunding. Από ελληνικής πλευράς, απομένουν μόνο η οριστικοποίηση κάποιων θεμάτων στο εθνικό δίκαιο, τα οποία αναμένεται να προχωρήσουν, έτσι ώστε στη συνέχεια να μπορέσουν να αδειοδοτηθούν οι πρώτες εταιρείες που θα προσφέρουν Υπηρεσίες Συμμετοχικής Χρηματοδότησης.

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video