Νέες τιμές-στόχοι για τις τράπεζες από τη Euroxx
Περιθώρια ανόδου σχεδόν 30% βλέπει για τις συστημικές τράπεζες η χρηματιστηριακή. Διατηρεί σύσταση overweight. Πώς εξηγείται το discount έναντι των ευρωτραπεζών. Οι προοπτικές, τι αγνοεί η αγορά και τα σενάρια για μέρισμα.
Νέες , υψηλότερες τιμές-στόχους για τις τραπεζικές μετοχές δίνει η Euroxx Securities σε έκθεσή της, στην οποία επαναδιατυπώνει τη θετική στάση της για τον κλάδο και διατηρεί σύσταση "overweight" και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.
Η νέα τιμή-στόχος για την Alpha Bank διαμορφώνεται στα 1,6 από 1,25 ευρώ, με το περιθώριο ανόδου να διαμορφώνεται στο 28%, για τη Eurobank στο 1,3 από 0,88 ευρώ (περιθώριο 29%), για την Εθνική Τράπεζα στα 4,2 από 3,4 ευρώ (περιθώριο 30%) και για την Πειραιώς στα 2,2 ευρώ, με το περιθώριο ανόδου να διαμορφώνεται στο 54%.
Ελκυστικό το story του κλάδου
Οι ελληνικές τράπεζες άντεξαν την Covid-19, επισημαίνει η χρηματιστηριακή στην ανάλυσή της. Η κεφαλαιακή τους θέση στο τέλος του εννεαμήνου παρέμεινε σε γενικές γραμμές επαρκής (12,6% δείκτης CET1 το 3ο τρίμηνο του 2021 έναντι μέσου όρου ΕΕ 15,5%), παρά τις απώλειες που καταγράφηκαν λόγω της πανδημίας και τις προσαρμογές λόγω ΔΠΧΑ 9. Επιπλέον, οι ομολογιακές εκδόσεις από δύο συστημικές τράπεζες το 1ο εξάμηνο του 2021, σε συνδυασμό με άλλες ενέργειες ενίσχυσης κεφαλαίου, επέτρεψαν στις τράπεζες να προχωρήσουν τις φιλόδοξες στρατηγικές μείωσης των NPE, με στόχο μονοψήφιο δείκτη (δηλαδή 7%) έως το τέλος του 2022.
Η σημαντική μείωση των NPE κατά 32 δισ. ευρώ στο 9μηνο του 2021 επιτεύχθηκε κυρίως μέσω τιτλοποιήσεων, σε μεγάλο βαθμό στο πλαίσιο των «Ηρακλής Ι» και «Ηρακλής ΙΙ». Ως εκ τούτου, οι ελληνικές τράπεζες πλέον δεν έχουν περιορισμούς από κινδύνους του παρελθόντος και υποστηρίζονται από την ισχυρή ρευστότητα και τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης. Εμφανίζονται έτσι έτοιμες να στηρίξουν την οικονομική ανάκαμψη μέσω της πιστωτικής επέκτασης, κίνηση που θα τις ευνοήσει μακροπρόθεσμα.
Η εξομάλυνση του κόστους κινδύνου (CoR) θα ενισχύσει την απόδοση ιδίων κεφαλαίων (RΟTE), επισημαίνει η Euroxx. Επισημαίνει ότι η άνοδος του ελληνικού ΑΕΠ θα ενισχυθεί καθώς η χώρα ανακάμπτει από την πανδημία και επωφελείται από τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης, εξέλιξη που παρέχει άφθονες ευκαιρίες στις τράπεζες να επεκτείνουν τα χαρτοφυλάκια δανείων τους. Περιμένει καθαρή πιστωτική επέκταση ύψους 26 δισ. ευρώ, η οποία θα επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να αναπληρώσουν εν μέρει ένα μεγάλο μέρος των χαμένων εσόδων από τόκους, που ήταν αποτέλεσμα των σημαντικών τιτλοποιήσεων NPEs.
Η χρηματιστηριακή θεωρεί ότι το ελκυστικό story του κλάδου, που βασίζεται στη μείωση του κόστους κινδύνου και στην αύξηση των χορηγήσεων, παραμένει ανέπαφο παρά τις αρνητικές επιπτώσεις της παράτασης των μέτρων περιορισμού λόγω Covid-19.
Οι νέες προβλέψεις της Euroxx κάνουν λόγο για προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη (εκτός κόστους τιτλοποίησης/εφάπαξ κινήσεις κ.λπ.) ύψους 1,485 δισ. ευρώ το 2021 (από 1,28 δισ. ευρώ προηγουμένως), 1,799 δισ. ευρώ το 2022 (από 1,155 δισ. ευρώ) και 2,101 δισ. ευρώ το 2023 (από προηγούμενη πρόβλεψη στο 1,727 δισ. ευρώ).
Πλέον, προβλέπει μέση ετήσια αύξηση των κερδών κατά 48% έως το 2023 (από 39% προηγουμένως). Μετά το 2023, προβλέπει αύξηση των καθαρών κερδών κατά 15% το 2024, λόγω υψηλότερων καθαρών εσόδων από τόκους.
Τέλος, τονίζει ότι εξαιτίας των πληθωριστικών προσδοκιών ενισχυτικά για τον κλάδο θα μπορούσε να λειτουργήσει μια ενδεχόμενη αλλαγή στη στρατηγική της ΕΚΤ, που για χρόνια έχει επιβαρύνει την κερδοφορία τους.
Η πορεία στο ταμπλό και οι προοπτικές
Οπως αναφέρει, ενώ οι αποτιμήσεις των τραπεζών δέχτηκαν ισχυρό πλήγμα στην πρώτη φάση της πανδημίας, εν μέρει λόγω και σημαντικής πτώσης των κερδών τους, το κλίμα έχει βελτιωθεί σημαντικά. Οι μετοχές των τραπεζών έχουν πραγματοποιήσει δυναμική εκκίνηση στο 2022, καταγράφοντας άνοδο 13% και υπεραποδίδοντας έναντι της αγοράς.
Πλέον διαπραγματεύονται με δείκτη τιμής-προς λογιστική αξία (TBV) στο 0,35 - 0,61, με βάση τις προβλέψεις για το 2022, έναντι 0,75 για τον κλάδο πανευρωπαϊκά. Όπως επισημαίνει η χρηματιστηριακή, το discount αντανακλά τη χαμηλότερη απόδοση ιδίων κεφαλαίων και τις ανησυχίες για τα «κόκκινα δάνεια». Επίσης, τα τρέχοντα επίπεδα τιμών δεν δείχνουν να περιλαμβάνουν την προοπτική ανάκαμψης των κερδών και διανομής μερίσματος.
H χρηματιστηριακή επισημαίνει ότι ξεχωρίζει και τις τέσσερις τράπεζες για διαφορετικούς λόγους. Όπως αναφέρει, προτιμά την Εθνική λόγω της καλύτερης ρευστότητας και της κεφαλαιακής της θέσης, δεύτερον, λόγω της καλύτερης ποιότητας ενεργητικού αλλά και της διατηρήσιμης απόδοσης έγχαρτων ιδίων κεφαλαίων (ROTE) 9% μετά το 2021.
Επίσης, σημειώνει ότι της αρέσει η Eurobank, λόγω της σημαντικής μείωσης των NPEs (πρώτη που πέτυχε μονοψήφιο δείκτη NPE στο 7,3% το 2021), της μείωσης των πιέσεων στα κεφάλαια και των εκτιμήσεων για ενίσχυση του ROTE στο 10,2% το 2022, καθώς και της έντονης δραστηριοποίησης στις ξένες αγορές, κάτι που προσφέρει υψηλότερη διασπορά.
Η χρηματιστηριακή επισημαίνει ότι τόσο η Εθνική όσο και η Eurobank εξετάζουν τη διανομή μερίσματος από τα κέρδη του 2022.
Επίσης, η Alpha δημοσίευσε τα ισχυρότερα αποτελέσματα στο stress test της ΕΚΤ και παραμένει η λιγότερο εκτεθειμένη ελληνική τράπεζα σε αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις (το RΟTE εκτιμάται στο 7,6% το 2022) και το 2ο χαμηλότερο μερίδιο του ΤΧΣ (περίπου 9%).
Τέλος, η Πειραιώς προσφέρει τα μεγαλύτερα περιθώρια ανόδου με βάση την τιμή-στόχο, αποτελώντας την καλύτερη επιλογή σε περίπτωση οικονομικής ανάκαμψης άνω των προβλέψεων.