Τα 10 top picks των αναλυτών για το Χρηματιστήριο
Οι εκτιμήσεις των αναλυτών για τους νικητές της χρονιάς στην εγχώρια αγορά. Το ισοζύγιο θετικών-αρνητικών εκθέσεων, οι τιμές-στόχοι και οι αποτιμήσεις. Οι προσδοκίες για την πορεία του Γενικού Δείκτη και τα πιθανά «αγκάθια».
Το Χ.Α. ξεκίνησε θετικά τη νέα χρονιά και προσπαθεί να κρατήσει επαφή με τις 950 μονάδες. Το ερώτημα είναι τι έχει ήδη προεξοφληθεί, τι θα μπορούσε να ενισχύσει περαιτέρω την ανοδική τάση και πόσο θα μπορούσε να συνεχιστεί αυτή η θετική πορεία, τόσο για την αγορά συνολικά όσο και για επιμέρους μετοχές.
Οι ιδιαίτερες συνθήκες λόγω της πανδημίας, η επιστροφή στην κανονικότητα στους τομείς που επηρεάζουν την εγχώρια και την παγκόσμια οικονομία, οι αυξήσεις των επιτοκίων στις ΗΠΑ, αλλά και ο εγχώριος τραπεζικός κλάδος ειδικά, θα καθορίσουν το εάν η ελληνική αγορά θα συνεχίσει με ανεβασμένες στροφές όλο το 2022.
Η ανοδική αντίδραση των μετοχών στις αρχές της χρονιάς έχει αλλάξει σημαντικά την ψυχολογία αρκετών επενδυτών. Όμως, στο επίπεδο των αποτιμήσεων χρειάζεται προσεκτική αξιολόγηση των επενδυτικών επιλογών, καθώς αρκετοί τίτλοι είναι υψηλά επίπεδα. Στην κατεύθυνση αυτή, ασφαλώς, βοηθούν οι τελευταίες εκθέσεις των αναλυτών, από τις οποίες και προκύπτουν οι κορυφαίες επιλογές τους για το 2022.
Η εικόνα της αγοράς στην τρέχουσα φάση υποστηρίζεται τόσο από τα αποτελέσματα των τραπεζικών ομίλων όσο και των άλλων εισηγμένων εταιρειών, κάτι πρωτοφανές για τα τελευταία έτη. Το βασικό συμπέρασμα από τις τελευταίες ανακοινώσεις, τις παρουσιάσεις των εταιρειών στο εξωτερικό και τις εκτιμήσεις των αναλυτών είναι ότι πολλές από τις σημαντικές μετοχές της αγοράς έχουν τη δυνατότητα για καλύτερες επιδόσεις την επόμενη διετία, αν και εφόσον η οικονομία αρχίσει να αποδίδει με ρυθμούς ανάπτυξης άνω του 3%, με τη βοήθεια και των ευρωπαϊκών πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Για την πλειονότητα των εταιρειών, όμως, μπορεί οι προοπτικές για τις επιδόσεις της επόμενης χρονιάς να προδιαγράφονται θετικές, όμως πολλές από τις μετοχές που ήταν εξόφθαλμα φθηνές στις αρχές Νοεμβρίου του 2020, έχουν πλέον ανατιμηθεί σημαντικά.
Το «κλειδί» για υψηλότερες τιμές μετοχών από την άποψη των θεμελιωδών μεγεθών είναι το αυξανόμενο προφίλ κερδοφορίας τα επόμενα χρόνια και η επέκταση των πολλαπλασιαστών αποτίμησης.
Με βάση τις προβλέψεις των αναλυτών για τα έτη 2022-2023, η αύξηση της κερδοφορίας του Γενικού Δείκτη θα είναι ιδιαίτερα υψηλή φέτος και της τάξεως του 40% αθροιστικά. Η αγορά αποτιμάται σε 11 φορές για την περίοδο 2022 σε όρους κερδοφορίας και 7,1 φορές σε όρους αξίας επιχείρησης προς λειτουργικά κέρδη (ΕV/ΕΒΙΤDΑ).
Παράλληλα, στο επίκεντρο των εξελίξεων θα βρίσκεται και η αγορά ομολόγων, όπου η απόδοση στο εγχώριο 10ετές έχει ανέλθει πάνω από από τα όρια του 1,6%. Τέλος, και σε μεγάλο βαθμό, η κίνηση στην αγορά μετοχών πέρα από την πορεία της εγχώριας οικονομίας θα εξαρτηθεί από τις διεθνείς συνθήκες και ιδιαίτερα των αμερικανικών μετοχών.
Οι κύριες επιλογές
Στο περιβάλλον αυτό, οι κύριες επιλογές (top picks) των αναλυτών για το 2022 είναι οι τίτλοι των ΔΕΗ, Mytilineos, Titan International, Εθνική Τράπεζα, Fourlis, Eurobank, ΟΠΑΠ, Coca Cola HBC, Alpha Bank και ΟΤΕ.
Πιο αναλυτικά:
Η ΔΕΗ από απόλυτο αουτσάιντερ τα προηγούμενα έτη επανέρχεται στις top επιλογές, με υψηλό περιθώριο ανόδου (της τάξεως του 74% από τα τρέχοντα επίπεδα), αφού η μέση τιμή-στόχος είναι στα 14,67 ευρώ, αν και στις αρχές του 2020 η μέση τιμή-στόχος ήταν αρκετά χαμηλότερα, στα 5 ευρώ. Η ΔΕΗ εμφανίζει δείκτες αποτίμησης 17 φορές σε όρους P/E και 4,79 φορές σε όρους EV/EBITDA. Ο αντίστοιχος δείκτης των ευρωπαϊκών εταιρειών είναι στις 25,88 φορές σε όρους P/E και στις 9,5 φορές σε όρους EV/EBITDA. Ο τίτλος εμφανίζει επτά συστάσεις και όλες είναι συστάσεις buy ή overweight.
Για τη Mytilineos, η μέση τιμή-στόχος έχει πλέον διαμορφωθεί στα 21,5 ευρώ, με περιθώριο απόδοσης 45%. Με εννιά θετικές εκτιμήσεις και καμία αρνητική ή ουδέτερη, ο τίτλος είναι καθαρό «buy» από την εγχώρια αγορά με δείκτες αποτίμησης το 2023 στις 6,5 φορές σε όρους P/E και 4,8 φορές σε όρους EV/EBITDA. Ο αντίστοιχος δείκτης των ευρωπαϊκών εταιρειών είναι στις 11,5 φορές σε όρους P/E και στις 9,4 φορές σε όρους EV/EBITDA.
Για την Titan International, επίσης έκπληξη σε σχέση με τα τελευταία έτη, οι αναλυτές εμφανίζονται ιδιαίτερα θετικοί και το περιθώριο ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα είναι υψηλό, στο 39%, αφού πλέον η μέση τιμή-στόχος τίθεται στα 20 ευρώ. Η αποτίμηση του τίτλου είναι στις 9,1 φορές σε όρους P/E και 5,7 φορές σε όρους EV/EBITDA. Ο αντίστοιχος δείκτης των ευρωπαϊκών εταιρειών είναι αρκετά υψηλότερα, με 12,5 φορές σε όρους P/E και στις 8,5φορές σε όρους EV/EBITDA.
Για την Εθνική Τράπεζα, η μέση τιμή-στόχος είναι στα 4,1 ευρώ ανά μετοχή και είναι σημαντικά αυξημένη στο τελευταίο τρίμηνο. Παρ’ όλα αυτά, το περιθώριο ανόδου της είναι 32%, το υψηλότερο μεταξύ των τραπεζικών μετοχών, αλλά και από τα υψηλότερα μεταξύ των top picks. Η άνοδός της στο τελευταίο δωδεκάμηνο είναι της τάξεως του 67%. Η αποτίμηση της τράπεζας είναι 0,5 φορές σε όρους ενσώματης λογιστικής αξίας (P/ΤBV) και 5,9 φορές σε όρους πολλαπλασιαστή κερδοφορίας. Η αποτίμηση των ευρωπαϊκών τραπεζών είναι 0,98 φορές η ενσώματη λογιστική αξία.
Για τη Fourlis, ακόμη μία έκπληξη στις επιλογές των αναλυτών για το 2022, το περιθώριο ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα είναι υψηλό στο 33%, αφού πλέον η μέση τιμή-στόχος τίθεται στα 5,65 ευρώ. Η αποτίμηση του τίτλου είναι στις 9 φορές σε όρους P/E και μόλις 5,8 φορές σε όρους EV/EBITDA. Ο αντίστοιχος δείκτης των ευρωπαϊκών εταιρειών είναι αρκετά υψηλότερα με 17,5 φορές σε όρους P/E και στις 11 φορές σε όρους EV/EBITDA.
Για τη Eurobank, η μέση τιμή-στόχος αναθεωρήθηκε ανοδικά στο 1,25 ευρώ και πλέον το ανοδικό περιθώριο είναι της τάξεως του 28% από τα τρέχοντα επίπεδα. Ωστόσο, οι αναλυτές είναι αισιόδοξοι για τη μετοχή, με οκτώ θετικές συστάσεις, τέσσερις ουδέτερες και καμία αρνητική. Η αποτίμηση της τράπεζας είναι 0,5 φορές σε όρους ενσώματης λογιστικής αξίας (P/ΤBV) και 5,9 φορές σε όρους πολλαπλασιαστή κερδοφορίας. Η αποτίμηση των ευρωπαϊκών τραπεζών είναι 0,98 φορές η ενσώματη λογιστική αξία.
Για τον ΟΠΑΠ, οι αναλυτές ακόμη μια χρονιά εμφανίζονται ιδιαίτερα θετικοί και το περιθώριο ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα είναι υψηλό στο 26%, αφού πλέον η μέση τιμή-στόχος τίθεται στα 15,7 ευρώ. Η αποτίμηση του τίτλου είναι στις 10,5 φορές σε όρους P/E και μόλις 6,5 φορές σε όρους EV/EBITDA. Ο αντίστοιχος δείκτης των ευρωπαϊκών εταιρειών είναι αρκετά υψηλότερα με 26,5 φορές σε όρους P/E και στις 11,4 φορές σε όρους EV/EBITDA.
Η μετοχή της Coca Cola HBC παραμένει από τις κορυφαίες επιλογές για την εγχώρια αγορά μετοχών και για το 2022. Το περιθώριο ανόδου είναι πλέον στο 21%, αφού η μέση τιμή-στόχος είναι τα 35,72 ευρώ ανά μετοχή. Έντεκα θετικές εκτιμήσεις, τρεις ουδέτερες και μόλις μία αρνητική για τη μεγαλύτερη εταιρεία σε όρους κεφαλαιοποίησης της ελληνικής αγοράς. Η αποτίμηση της Coca Cola HBC είναι σε όρους πολλαπλασιαστών κερδών (P/E) στις 17,5 φορές το 2022 και στις 9,3 φορές σε όρους αξίας επιχείρησης προς λειτουργικά κέρδη (EV/EBITDA). Η αποτίμησή της είναι χαμηλότερη από τον δείκτη Stoxx Beverages Non Alcοhοlic, με 21,7 φορές σε όρους P/E και 14,2 φορές σε όρους EV/EBITDA.
Για την Alpha Βank, η μέση τιμή-στόχος αναθεωρήθηκε ανοδικά στο 1,48 ευρώ και πλέον το ανοδικό περιθώριο είναι της τάξεως του 19% από τα τρέχοντα επίπεδα. Ωστόσο, οι αναλυτές είναι αισιόδοξοι για τη μετοχή με οκτώ θετικές συστάσεις, έξι ουδέτερες και καμία αρνητική. Η αποτίμηση της τράπεζας είναι 0,5 φορές σε όρους ενσώματης λογιστικής αξίας (P/ΤBV) και 6,1 φορές σε όρους πολλαπλασιαστή κερδοφορίας. Η αποτίμηση των ευρωπαϊκών τραπεζών είναι 0,98 φορές η ενσώματη λογιστική αξία.
Η μετοχή του ΟΤΕ έχει το χαμηλότερο περιθώριο ανόδου μεταξύ των top επιλογών των αναλυτών (+5%) έναντι των άλλων blue chips, αφού η μέση τιμή-στόχος είναι τα 17,6 ευρώ. Η μετοχή εμφανίζεται με έντεκα θετικές συστάσεις, πέντε ουδέτερες και καμία αρνητική. Η αποτίμηση του τίτλου του ΟΤΕ είναι στις 13 φορές σε όρους P/E και 6,1 φορές σε όρους EV/EBITDA. Ο αντίστοιχος δείκτης των ευρωπαϊκών εταιρειών είναι αρκετά υψηλότερα με 16,9 φορές σε όρους P/E και στις 7,5 φορές σε όρους EV/EBITDA.