Ανεβαίνουν οι προσδοκίες για τα φετινά μερίσματα
Πιο «γενναιόδωρες» αναμένονται φέτος οι εισηγμένες. Ποιες προβλέπεται να διανείμουν μεγαλύτερα ποσά. Ποιες πιθανολογείται ότι θα μπορέσουν να ξαναστείλουν μετά από χρόνια τους μετόχους τους στο... ταμείο.
Την ύπαρξη σαφών προϋποθέσεων προκειμένου περισσότερες εισηγμένες εταιρείες να μοιράσουν φέτος μεγαλύτερο ποσό μετρητών στους μετόχους τους διαπιστώνουν παράγοντες της χρηματιστηριακής αγοράς.
Βασικός καταλύτης για μια τέτοια εξέλιξη αποτελεί η πολύ υψηλότερη κερδοφορία που σημείωσαν πέρυσι, η οποία ξεπέρασε σημαντικά ακόμη και την αντίστοιχη του 2019, όταν δεν είχε ξεσπάσει η πανδημία Covid-19. Άλλοι παράγοντες που ενδεχομένως να επηρεάσουν προς την ίδια κατεύθυνση είναι η άνετη πρόσβαση πολλών επιχειρήσεων στο τραπεζικό σύστημα για χρηματοδότηση, καθώς και το χαμηλό πλέον ύψος των επιτοκίων χορηγήσεων.
Με βάση τις προβλέψεις, η μέση μερισματική απόδοση των μη τραπεζικών εισηγμένων εταιρειών θα υπερβεί και φέτος τόσο το επιτόκιο των προθεσμιακών καταθέσεων όσο και την απόδοση των δεκαετών ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου.
Η αρχή έγινε φέτος με τη Μυτιληναίος, η οποία ανακοίνωσε την πρόθεσή της να διανείμει μέρισμα 0,42 ευρώ ανά μετοχή, έναντι 0,36 ευρώ πέρυσι (+16,7%).
Η διοίκηση του ΟΠΑΠ έχει προαναγγείλει για φέτος ελάχιστο μέρισμα ενός ευρώ ανά μετοχή, σε σύγκριση με το 0,65 ευρώ που δόθηκε μέσα στο 2021.
Πέρυσι, η Quest Holdings μοίρασε 0,30 ευρώ ανά τίτλο, όταν φέτος (έχοντας υπερβάλλουσα ρευστότητα μετά την πώληση της θυγατρική της Cardlink) έδωσε ήδη 1,25 ευρώ, ενώ αναμένεται τουλάχιστον μία ακόμη σημαντική χρηματική διανομή μέσα στο έτος.
H Jumbo είναι πολύ πιθανόν να συνεχίσει και φέτος τη γενναία μερισματική πολιτική προς τους μετόχους της. Έτσι, έχει ήδη μοιράσει 0,365 ευρώ ανά τίτλο, όταν πέρυσι μέσω δύο διανομών είχε δώσει αθροιστικά 0,77 ευρώ.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, θα αποτελέσει μεγάλη έκπληξη, αν κάποια εταιρεία πληροφορικής που διένειμε πέρυσι μέρισμα (π.χ. Entersoft, Epsilon Net, Profile, Space Hellas, Byte Computer, Performance) δεν ανεβάσει φέτος το ποσό ανά μετοχή σε σχέση με πέρυσι. Επιπλέον, όλα δείχνουν ότι στις εισηγμένες του κλάδου που θα στείλουν τους μετόχους τους στο ταμείο θα συμπεριληφθεί φέτος -μετά από πολλά χρόνια- και η Ίλυδα.
Στον ευρύτερο μεταλλουργικό κλάδο, σαφώς μεγαλύτερα μερίσματα αναμένει η αγορά φέτος από αρκετές εισηγμένες, όπως η Έλαστρον, η Αφοί Κορδέλλου, αλλά και η Γενική Εμπορίου & Βιομηχανίας (εμπόριο υδραυλικού εξοπλισμού).
Πέραν αυτών, οι αναλυτές εστιάζουν το ενδιαφέρον τους σε μια σειρά εταιρειών που πέρυσι σημείωσαν μεγάλη αύξηση κερδών και που θα μπορούσαν και αυτές να ανεβάσουν περαιτέρω το ποσό που θα μοιράσουν στους μετόχους τους, όπως για παράδειγμα η ΕΛΤΟΝ Χημικά, η Autohellas, ο Παπουτσάνης, ο Πετρόπουλος, και ιδιαίτερα τα Πλαστικά Θράκης.
Επιπλέον, πιθανολογείται βάσιμα ότι φέτος θα υπάρξουν αρκετές εταιρείες που θα μοιράσουν χρήματα στους μετόχους τους, ενώ δεν το είχαν πράξει πέρυσι. Έτσι, με βάση εκτιμήσεις αναλυτών, πέρα από την προαναφερθείσα περίπτωση της Ίλυδας:
- Ικανοποιητικό μέρισμα αναμένεται μετά από χρόνια από την εταιρεία μεταλλικών κατασκευών Mevaco, η οποία το 2021 σημείωσε εντυπωσιακή βελτίωση οικονομικών επιδόσεων, με αιχμή του δόρατος την ανάληψη έργων κατασκευής βάσεων φωτοβολταϊκών πάρκων.
- Η Ideal μετά τη μετατροπή της σε πολυμετοχικό private equity, εμφανίζει πολύ υψηλή κερδοφορία και ισχυρή ρευστότητα, έχοντας επιπλέον μηδενίσει το λογιστικό υπόλοιπο συσσωρευμένων ζημιών της. Προϋποθέσεις για διανομή μερίσματος υπάρχουν, πλην όμως η σχετική απόφαση θα ληφθεί κατά τους επόμενους μήνες.
- Η Βογιατζόγλου Systems έχει συνηθίσει τους μετόχους της σε υψηλές χρηματικές διανομές, πράγμα που δεν έκανε πέρυσι, λόγω του αρνητικού επηρεασμού των αποτελεσμάτων της το 2020 από την πανδημία. Πέρυσι ωστόσο επανήλθε σε σημαντική κερδοφορία, οπότε πιθανολογείται βάσιμα και επιστροφή της στο μέτωπο των μερισμάτων.
Από την άλλη πλευρά, αναμένεται να υπάρξουν και εισηγμένες που δεν θα επαναλάβουν φέτος τις τόσο «γενναιόδωρες» πολιτικές χρηματικές διανομές τους, με ενδεικτικά παραδείγματα αυτά των ΟΤΕ (είχε δώσει επιπλέον ποσό από την πώληση θυγατρικής του στη Ρουμανία), ElvalHalcor (είχε προχωρήσει σε δωρεάν διανομή μετοχών της Cenergy) και ενδεχομένως άλλων εταιρειών που είχαν δώσει ποσά πολύ υψηλότερα από τα καθαρά τους κέρδη, όπως π.χ. οι Μύλοι Κεπενού.